Informació general

Habitatge

L'Ajuntament adjudica la redacció del Pla Local d'Habitatge de Cambrils

L'empresa GMG Plans i Projectes s'encarregarà d'aquest procés que durarà vint mesos, té un cost d'uns 40.000 euros i acabarà establint les prioritats en polítiques d'habitatge pels pròxims anys

Per Andreu Dalmau

Blocs de pisos al barri de l'Eixample Platja
Blocs de pisos al barri de l'Eixample Platja | Francesc Vidal-Barraquer

L'Ajuntament de Cambrils ha adjudicat els treballs per la redacció del Pla Local de l'Habitatge de Cambrils. Aquest document, que haurà de marcar les polítiques en matèria d'habitatge al municipi, s'ha adjudicat per uns 40.000 euros a l'empresa GMG Plans i Projects que iniciarà, properament, la primera fase del projecte que consistirà en un anàlisi general de la situació al nostre municipi.

Un grup motor format per persones dels departaments d'Urbanisme, Inclusió Social i l'Oficina Local d'Habitatge farà un seguiment durant tot el procés, que durarà un total de 20 mesos –fins a principis de 2026, tot i que hi ha un període de pròrroga de 6 mesos– entre l'anàlisi, la redacció i la validació del PLH per part de l'Ajuntament i la Generalitat. “És una de les apostes de mandat, creiem que s'ha de començar a prendre mesures en matèria d'habitatge”, afirmava fa uns mesos la regidora d'Inclusió, Gemma Balanyà.

Un cop acabat, aquest document tindrà una vigència indefinida amb les seves respectives revisions cada 6 anys. El seu contingut, a més de fer una radiografia del Cambrils actual en matèria d'habitatge, establirà les prioritats en polítiques basant-se en l'objectiu de garantir el dret a l'accés a un habitatge digne a unes condicions assequibles, proposarà estratègies d'actuació i farà una avaluació economicofinancera d'aquestes accions. EL PLH haurà d'encaixar en les diferents normatives supralocals que regeixen la matèria.

Durant la fase de diagnosi, l'empresa adjudicatària durà a terme una acció de participació ciutadana en la qual, com a mínim, s'hauran de fer: reunions de coordinació amb l'Ajuntament, reunions amb professionals de l'habitatge a Cambrils, 400 enquestes a la ciutadania, 35 enquestes a professionals, 2 sessions grupals amb la ciutadania i 2 sessions grupals amb professionals.

La regulació dels lloguers de temporada haurà d'esperar

La noticia de l'adjudicació de la redacció del PLH arriba la mateixa setmana en la qual s'ha conegut que la regulació dels lloguers de temporada –un dels fenòmens que provoca la dificultat d'accés a l'habitatge actual a molts municipis– haurà d'esperar. La proposta feta pel bloc d'esquerres (Sumar, EH Bildu, ERC i BNG) al Congrés dels Diputats per acabar amb l'ús de la temporalitat com a eina per esquivar el topall dels preus del lloguer en zones tensionades com Cambrils va trobar-se amb l'oposició de Junts. El partit encapçalat a Madrid per Míriam Nogueras, va canviar d'opinió en el darrer moment, canviant l'abstenció pel vot en contra i capgirant les aspiracions del govern espanyol.

El joc dels equilibris parlamentaris al qual està condemnat el Partit Socialista de Pedro Sánchez va provocar ahir aquesta ensopegada a Madrid. Per aprovar aquesta legislació, el govern central necessitava més vots a favor que en contra. Un cop aconseguits els suports de PSOE, Sumar, ERC, Bildu, Podemos, BNG, PNB, Coalició Canària i l'ex diputat socialista José Luis Ábalos; el partit de Carles Puigdemont tenia la clau per que es tirés endavant aquesta proposició de llei promoguda per organitzacions socials i d'inquilins per reformar la Ley de Arrendamientos Urbanos. Dimarts al matí, Junts va anunciar que s'abstindria, facilitant la majoria, però, a l'hora de veritat, el seu vot en contra va frenar l'aprovació de la proposta (178 vots en contra i 172 a favor).

Què suposava la proposta de llei?

Cal recordar que, tant el govern central com la Generalitat, han intensificat esforços per evitar que els propietaris escapin la regulació dels preus del lloguer mitjançant l'ús de contractes temporals (els que van de 30 dies a 11 mesos). El passat mes de maig, però, el PSC i Junts ja van fer caure al Parlament de Catalunya un decret que tenia per objectiu regular aquest buit legal. Unes setmanes després, però, es va registrar al Congrés la proposició de llei que dimarts, finalment, no es va aprovar.

Aquesta proposta buscava equiparar amb el lloguer d'habitatge habitual el lloguer de temporada i d'habitacions, que també escapa de la regulació de preus. D'aquesta manera, els lloguers de temporada i habitacions passarien a estar subjectes a la regulació de preus. La nova llei també obligaria a l'arrendador a demostrar que hi ha una causa que justifica la temporalitat i, en cas que no ho faci, es considerarà habitatge de residència habitual.

A més, a partir de l'encadenament de dos contractes de sis mesos, l'arrendament passaria a ser d'habitatge habitual i, per tant, l'inquilí tindria dret a quedar-se cinc anys com a mínim, set en el cas que el propietari sigui una empresa.

El Sindicat de Llogaters acusa Junts de mentir

El Sindicat de Llogaters ha reaccionat a la decisió de Junts acusant-los de “mentiders” i de condemnar els llogaters “a la misèria”. El conjunt de col·lectius d'arreu de l'Estat que han signat aquest manifest considera “incomprensible” que qualsevol partit s'oposi a debatre “un problema tan greu com el de l'habitatge”.“Junts no canvia d'opinió”, afirmava dimarts al matí Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, en entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio. Tanmateix, Nogueras també va admetre que van decidir modificar el sentit del seu vot un cop PNB i Coalició Canària van confirmar el seu suport a la mesura.

La portaveu juntaira considera que, aquesta llei, suposa “tapar escletxes” i que cal “deixar de fer pedaços” per “canviar el model”. Malgrat això, també creu que és “urgent” regular els lloguers i, per això, s'asseuran a parlar: “aquesta iniciativa cau, però demà se'n pot presentar una altra. Nosaltres també volem trobar una solució, ells tenen ganes de negociar-la? Si no tens una majoria te l'has de guanyar”.

Comenta aquest article