Camp

Serveis

La CGT denuncia vulneració del dret a vaga dels treballadors de Secomsa al Baix Camp

Els treballadors de l'empresa es troben en vaga indefinida des del passat 2 de setembre, però les brigades municipals estan assumint les tasques de recollida de brossa

Per Redacció

Imatge de brossa acumulada a Montbrió del Camp, el 5 de setembre
Imatge de brossa acumulada a Montbrió del Camp, el 5 de setembre | Cedida

CGT denuncia l’acció de més d’una vintena d’ajuntaments del Baix Camp per vulneració del dret a vaga dels treballadors de SECOMSA, l’empresa de gestió de residus de la comarca. Segons el sindicat, les administracions locals han utilitzat les brigades municipals per fer les funcions pròpies dels treballadors en vaga, com ara la recollida i el transport de residus acumulats als contenidors.

Tot i que els serveis mínims decretats estipulen que les recollides han de ser el 50% de les habituals en el cas dels residus selectius i d’un màxim de 72 hores entre recollides per al rebuig i 48 hores per a l’orgànic, les brigades municipals s’han dedicat a recollir i transportar residus diàriament. Amb una clara motivació antisindical, alguns ajuntaments han arribat a declarar públicament que duen a terme aquestes accions per tal de “minimitzar l'afectació de les reivindicacions”.

Els treballadors de recollida de residus de SECOMSA, empresa que depèn directament del Consell Comarcal del Baix Camp, fa dues setmanes que van iniciar una vaga indefinida –que no afecta, directament, ni a Reus ni a Cambrils– per tal d’obtenir millores laborals en un nou conveni. Amb un seguiment del 75%, han aconseguit que l’empresa s’assegui a negociar el nou conveni, bloquejat des de fa 20 mesos.

Ignasi Risalde, delegat de la CGT, explica que la vaga indefinida és “l’única manera que l’empresa entengui que ha de negociar”. “Estem parlant de millores econòmiques però també de salut i de seguretat laboral”. La CGT està reivindicant un increment salarial del 20% per tal de recuperar el poder adquisitiu perdut els darrers 12 anys i incloure una sèrie de mesures que augmentin la seguretat als centres de treball.

Els darrers anys a la planta s’han viscut situacions tan tràgiques com dos incendis i un accident que va resultar amb atropellament mortal d’un treballador. “El manteniment de la maquinària, les plantes i àrees de treball és molt deficitària”, denuncia Risalde, qui també exigeix “formació per als nous treballadors, que actualment no en reben, i el manteniment i neteja en condicions dels camions”.

Els treballadors mantenen la vaga de manera indefinida i avisen que, en cas que l’empresa es negui a arribar a un acord, emprendran noves accions.

Comenta aquest article