Cultura

Conferència

La conferència d'Agustí Segarra sobre el capitalisme i les revolucions tecnològiques enceta el Campus Extens de la URV

La xerrada, que s'emmarca en el cicle Veus Cambrilenques, es va fer, ahir al vespre, al Centre Cultural

Per Lluís Rovira i Barenys

Agustí Segarra, ahir, en un moment de la seva conferència
Agustí Segarra, ahir, en un moment de la seva conferència | Lluís Rovira i Barenys

La conferència "Les revolucions tecnològiques del capitalisme" a càrrec d'Agustí Segarra, catedràtic emèrit d'economia de la URV, va donar el tret de sortida, ahir al vespre al Centre Cultural, a la programació de tardor del Campus Extens de la URV a Cambrils. Aquesta conferència, a més, estava emmarcada enel cicle de Veus Cambrilenques. D'entrada, el vicerector de Compromís Social i Sostenibilitat de la URV, Jordi Diloli, va inaugurar la nova temporada del Campus Extens per tal de, com va dir, "reivindicar el paper de la URV en el territori. Es tracta d'un projecte que vol obrir la universitat a tothom". La seu del Campus Extens a Cambrils és de les més antigues i data de l'any 2008. La regidora de Promoció Econòmica, Neus Càrdenas, va destacar la feliç coincidència de pertocar-li a ella dir unes paraules en aquest cate ja que, precisament, és professora associada a la URV.

Agustí Segarra: "El capitalisme és molt dinàmic i es mou per la combinació de dos factors, la innovació i les finances"

Agustí Segarra va prendre la paraula, agraint primer que tot la distinció que se li havia fet de "cambrilenc" i argumentant que potser se l'havia convidat per la seva condició d'"emèrit". De seguida va entrar en matèria amb el tema de la conferència, tan ampli, com és el capitalisme i les revolucions tecnològiques que hi ha hagut en els darrers tres segles. Segarra va afirmar que "el capitalisme és molt dinàmic i es mou per la combinació de dos factors, la innovació i les finances, dues forces que es retroalimenten", fent un símil a una bicicleta i als dos pedals que la fan posar en moviment, "és com una bicicleta però no sempre va on volem que vagi", va afirmar.

Segarra va situar les diferents èpoques de les diferents revolucions industrials arrencant des del 1770, un moment en el que al món hi havia al voltant dels 800 milions de persones, una xifra molt diferent a l'actual, que és de 8.100 milions de persones. Les fases de les diferents revolucions industrials del capitalisme les va situar en una primera, del 1770 al 1840, amb la màquina de vapor i el carbó com a eixos del desenvolupament. i de fase en fase fins arribar a la que estem immersos, la quarta revolució industrial amb la digitalització com a eix bàsic. El catedràtic emèrit d'Economia també va teoritzar sobre dues qüestions, per què unes nacions van progressar i d'altres no i, també, per què uns països són rics i altres no ho són. Segarra va posar el focus en el capitalisme en el sentit de "màquina d'innovar" tot i sospesar els avantatges i els inconvenients que es generen en cada cicle de revolució industrial. Agustí Segarra també va fer una pinzellada mirant el futur lligant el progés a la qualitat de vida, la bioteconologia i el medi ambient com a factors destacats i va cloure la seva intervenció "amb un crit d'optimisme" tot i que "cal fiscalitzar les grans empreses", segons va dir.

Agustí Segarra, Jordi Diloli, Neus Càrdenas i Gerard Martí, ahir, a l'inici de l'acte (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article