Informació general

Política

Acceptat el recurs del PP que impugnava tres sessions plenàries convocades de manera urgent

En conseqüència, els punts aprovats –que feien referència a la creació de les figures de director i subdirector del Patronat de Turisme– s'hauran de tornar a debatre i votar

Per Andreu Dalmau

El portaveu del PP, David Chatelain, durant el ple del passat divendres
El portaveu del PP, David Chatelain, durant el ple del passat divendres | Andreu Dalmau

L'Ajuntament, mitjançant un informe de Secretaria, accepta el recurs del Partit Popular que impugnava la declaració d'urgència de tres sessions plenàries celebrades aquest estiu. Concretament, es tracta de la sessió del passat 2 d'agost i les sessions del Patronat de Turisme i la comissió informativa d'Organització celebrades prèviament a la mateixa. La conseqüència d'això és que els punts aprovats durant aquell ple s'hauran de tornar a debatre i votar. L'equip de govern reconeix haver comès aquesta irregularitat, però també va assenyalar que és “una pràctica molt estesa entre els diferents grups d'aquest plenari”.

Cal recordar que la sessió impugnada es va convocar per crear la figura del director i el subdirector del Patronat de Turisme i solucionar una problemàtica laboral en aquest departament de l'Ajuntament. Amb el recurs del PP acceptat, l'alcalde, Alfredo Clúa, va justificar la urgència de la sessió dient que “els compromisos que havien adquirit amb els treballadors motivaven aquesta urgència”, però també va admetre que aquests motius no es fonamentaven legalment. “Era molt important per nosaltres passar aquest punt, però no passa res, s'ha donat aquesta situació, en som conscients i tornarem a repetir els procediments”, deia resignat.

El PP va impugnar aquestes sessions perquè “la urgència no estava degudament justificada”, cosa que, des del seu punt de vista, vulnerava “el dret fonamental de participació política”. Cal recordar que un ple es qualifica d'urgent quan es convoca amb menys de 48 hores d'antelació.

És habitual convocar sessions d'urgència?

Tanmateix, la regidora d'Organització, Gemma Balanyà, no va perdre l'oportunitat de recordar que les convocatòries urgents ha estat una eina molt utilitzada pels diferents equips de govern. Segons va apuntar, el 2024 es van convocar sis plens ordinaris, sis extraordinaris i dos extraordinaris urgents; el 2023 –a partir de la formació del govern actual– es van convocar dos plens ordinaris, dos extraordinaris i dos extraordinaris urgents; i el 2022 –amb el govern encapçalat per Oliver Klein, del qual també en formava part tant el PSC, al govern actual, com el PP, impulsor del recurs– es van convocar set plens ordinaris, un d'extraordinari i cinc extraordinaris urgents. “Tenen dret a posar un recurs, però aquesta pràctica la tenien vostès mateixos interioritzada i instal·lada. Em pregunto quin és el motiu exacte d'aquest recurs. Ens volen donar una lliçó que vostès no s'apliquen?”, preguntava Balanyà a l'oposició.

Gemma Balanyà, intervenint durant el ple del passat divendres (Foto: Andreu Dalmau)

 

“Són vostès els que han comès l'error, no nosaltres”, va defensar-se el portaveu del Partit Popular, David Chatelain, “ho vam advertir en totes les sessions que hem impugnat i hem denunciat en diverses ocasions l'abús de l'ús de la urgència”. El popular va recordar que es podria haver evitat aquesta impugnació justificant la motivació de l'extraordinarietat de la sessió durant el mateix ple, però que, el govern no solament no ho va fer, sinó que “va convidar a l'oposició a impugnar-lo”: “vostès no escolten ningú i així els va”. Chatelain va criticar la manca de transparència de l'executiu encapçalat per Alfredo Clúa i va queixar-se de que, moltes vegades, l'oposició coneix algunes decisions per la premsa abans que pels membres del govern.

Oliver Klein, cap de l'oposició: «Això no és digne»

Per la seva part, Oliver Klein, portaveu de l'NMC, va “celebrar” que s'hagi acceptat el recurs, ja que, tal com va recordar, havien advertit en repetides ocasions del mal ús de l'extraordinarietat. “Que s'hagi produït en el passat no justifica el que es faci ara. Jo no recordo quins plens extraordinaris es van fer, però sí que sempre es van fer els tràmits necessaris perquè es poguessin convocar, avisant a la resta de regidors i intentant pactar la data”, va afirmar, “sens vol donar molt poc temps per analitzar políticament temes molt importants i això no és digne”.

Isabel Segarra, portaveu de VOX: «Per culpa de la seva actitud arrogant s'han de tornar a començar tots els tràmits»

D'altra banda, Isabel Segarra, portaveu de VOX, va preguntar com podia ser que l'alcalde hagués justificat l'extraordinarietat del ple dient, durant la mateixa sessió, que estava validada per secretaria i ara, en canvi, es resolia un recurs amb un informe negatiu de la mateixa administració. “Per culpa de l'actitud arrogant d'aquest govern han de tornar a començar tots els tràmits necessaris perquè els expedients siguin aprovats”, va lamentar.

Comenta aquest article