Informació general

Urbanisme

L'Ajuntament declara nul·la la certificació final de les obres de la rambla de Jaume I i haurà d'afrontar un deute d'1,1 milions d'euros amb l'empresa

Des de l'Ajuntament es va ometre la tramitació legal pertinent quan havia de modificar el contracte amb l'empresa per uns canvis en el projecte que no es van incloure

Per Berta Ruiz

Obres a la rambla de Jaume I, a principis de 2023
Obres a la rambla de Jaume I, a principis de 2023 | Lluís Rovira i Barenys

La certificació final de les obres de la rambla de Jaume I segueix portant cua. De fet, des de l'Ajuntament s'ha declarat la seva nul·litat. Aquesta qüestió va ser debatuda al plenari del passat divendres, en el què es van resoldre les al·legacions presentades per l'empresa constructora GICSA. Concretament, l'empresa va presentar tres al·legacions al respecte: en primer lloc, demanava el pagament de les obres executades a la certificació final per un import d'1.173.000 euros (acceptada); en segon lloc demanava el reconeixement del benefici industrial per un import de 62.300 euros (desestimada) i, en tercer lloc, demanava el pagament dels interessos de demora que ascendien a més de 100.000 euros (desestimada). El motiu d'aquesta nul·litat ve donat perquè des de l'Ajuntament es va ometre la tramitació legal pertinent quan havia de modificar el contracte amb l'empresa per uns canvis en el projecte que no es van incloure.

Amb tot plegat, l'Ajuntament s'estalvia el pagament del benefici industrial i els interessos de demora però haurà de fer front a aquests 1.173.000 euros a través d'un Reconeixement Extrajudicial de Crèdits (REC) que s'haurà d'aprovar properament.

Isabel Segarra (VOX): "L'Ajuntament no està complint amb les seves obligacions legals i exigim que s'ajusti a la legalitat"

L'oposició es va mostrar molt crítica amb l'equip de govern per no haver dut a terme els procediments de forma correcta. Sobre això, la portaveu de VOX, Isabel Segarra, va apuntar que, "hi va haver una modificació del projecte, però aquesta es va fer de forma verbal i no es va fer una modificació contractual. Per tant, es tracta d'un incompliment de les obligacions legals de l'equip de govern. Si el compliment de la llei se'ns exigeix per a tots els ciutadans, per a l'Ajuntament també. En aquest cas no s'ha complert i la conseqüència és que es declara nul·la la certificació final de l'obra i s'ha de tornar a realitzar tot el procés. L'Ajuntament no està complint amb les seves obligacions legals i exigim que s'ajusti a la legalitat".

David Chatelain (PP): "Els procediments, ens agradin més o menys, no són orientacions sinó normes que s'han de complir i no saltar-nos el camí correcte"

En una línia molt crítica també es va expressar el portaveu del PP, David Chatelain, qui va recordar que, "avui deu ser el ple de les anul·lacions; abans hem anul·lat un ple i ara anul·lem la certificació final de les obres de la rambla de Jaume I per un import de gairebé 1,2 milions d'euros. Les explicacions de caire jurídic potser no s'entenen per al públic, però l'explicació per a que s'entengui és que s'encarreguen feines a l'empresa que no estan dins del projecte i que, per tant, no tenen consignació pressupostària. Tot i això, s'emet un informe justificatiu de la certificació de les obres i es proposa el pagament, però la funció interventora es detecta la infracció". Segons el regidor popular, "l'empresa que executa les obres veu com el cobrament de les mateixes no arriba i això també és un problema per a la nostra administració: primer, en temes d'imatge; segon, perquè no és bo actuar d'esquenes als procediments i també perquè comporta la nul·litat de la certificació final de les obres. Això ens aboca a liquidar aquest deute amb l'empresa amb un REC (Reconeixement Extrajudicial de Crèdit) i l'empresa perd el benefici industrial (guany que l'empresa contratista espera obtenir com a resultat de l'execució del contracte).

"Aquest REC no esborra els problemes de legalitat de l'expedient i obre la porta a l'exigència de responsabilitats, tant dels responsables polítics com dels tècnics de la gestió municipal. Els procediments, ens agradin més o menys, no són orientacions sinó normes que s'han de complir i no saltar-nos el camí correcte" va sentenciar Chatelain.

Oliver Klein (NMC): "Esperem que hi hagi agilitat perquè l'empresa cobri el que li toca"

Per part de l'NMC, Oliver Klein va afirmar que, "per un costat, tenim una rambla de Jaume I que està feta, però per altra banda, hi ha una empresa que no està cobrant per la feina feta i té el dret de cobrar pel que se li ha encomanat. El procediment no s'ha fet de la millor manera, però esperem que els tràmits es facin el més aviat possible i que hi hagi agilitat perquè l'empresa cobri el que li toca".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Tanquem aquest episodi d'una manera positiva ja que hem trobat la manera d'encaixar els informes d'imprevistos que va tenir l'obra"

Sobre tot plegat, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va recordar que "és cert que la certificació final de les obres va ser complicada, igual que ho van ser les obres. L'oposició entén que és una qüestió jurídica la resolució del pagament final, mentre que la deducció que fa el govern és que hi ha un final feliç perquè s'han fet les obres, tenim la rambla i ho podrem pagar. A més, entenem que l'empresa està contenta perquè s'ha tornat a presentar a diferents licitacions de l'Ajuntament i, de fet, és la guanyadora de la remodelació del Mercat Municipal de la Vila. Tanquem aquest episodi d'una manera positiva ja que hem trobat la manera d'encaixar els informes d'imprevistos que va tenir l'obra. Celebro que d'una forma ordenada i legal s'hagi solucionat absolutament tot, sobretot aquesta certificació final de les obres".

David Chatelain: "El que estem assumint avui és que s'ha fet una il·legalitat flagrant per part de l'administració"

En el torn de rèplica, el portaveu popular, David Chatelain, va reiterar que, "no és un final legal. El que estem assumint avui és que s'ha fet una il·legalitat flagrant per part de l'administració i, per això, ho hem de pagar a través d'un REC. Estem aprovant això perquè no s'han fet les coses bé".

El regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va tornar a insistir que, "hi havia diferents maneres jurídiques de solucionar-ho, en això estem d'acord. Hi ha hagut una sèrie de treballs encarregats pels diferents governs que han estat al consistori i es van afrontar els imprevistos que es van trobar durant les obres. El que he volgut dir amb el meu missatge positiu és que, malgrat la complicació d'un projecte molt ambiciós, tots ens n'hauríem d'alegrar que s'hagi posat ordre sobre com canalitzar aquest pagament de la certificació final de l'obra. Per aquest govern i per a mi, això és un motiu de celebració per tancar el tema d'una vegada per totes".

Per tancar el debat, l'alcalde va comentar que "es tracta de reconèixer unes obligacions de pagament per part de l'Ajuntament d'uns treballs que estan executats i es desestimen el benefici industrial per a l'empresa i els interessos de demora". Abans d'acabar, Clúa li va recordar al regidor Chatelain que ell estava com a regidor d'Hisenda quan es van iniciar les obres i l'alcalde n'era el regidor Oliver Klein.

Comenta aquest article