Societat

Promoció Econòmica

Més de 100 persones participen en la primera Jornada Economia Blava a Cambrils

Diferents professionals exposen les seves experiències en aquest punt de trobada per detectar les oportunitats i reptes que han de marcar el futur del sector

Per Cristina Sierra

La primera jornada Economia Blava es va celebrar ahir al matí a l'hotel El Dorado
La primera jornada Economia Blava es va celebrar ahir al matí a l'hotel El Dorado | Cristina Sierra

L'Hotel El Dorado va acollir, ahir al matí, la primera Jornada d'Economia Blava a Cambrils, un punt de trobada entre el sector públic i privat que va servir per conèixer diferents experiències professionals i alhora detectar les oportunitats i reptes que han de marcar el futur d'aquest sector estratègic del municipi.

L'alcalde, Alfredo Clúa, va donar la benvinguda a les més de cent persones que van assistir en aquesta primera edició de l'acte organitzat pel Departament de Promoció Econòmica. "L'Economia Blava és una font d'oportunitats. Cambrils està preparat per convertir-se en un referent del sector, l'Economia Blava és el motor de la nostra economia", va afirmar.

Tot seguit, la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, va manifestar que, amb aquesta jornada, es volia "establir aliances i mostrar projectes singulars, enfocats a la sostenibilitat". Cárdenas també va fer referència als GALP (Grup d'Acció Local Pesquer) i el seu paper per optar a les ajudes dels Fons Europeu Marítim de la Pesca i l'Aqüicultura.

La conferència inaugural de la jornada va anar a càrrec de Yolanda Morcillo, coordinadora de l'Agenda Marítima de Catalunya, "un projecte de país per tal d'arrelar l'Economia Blava sostenible als territoris marítims". La ponent va explicar que actualment s'està treballant en el segon pla estratègic de l'agenda, que compta amb un total de 334 accions i 18 objectius.

L'alcalde Alfredo Clúa durant la seva intervenció a la jornada

La mar, impuls d'emprenedoria

A continuació es va dur a terme la primera taula d'experiències presentada per la periodista de Revista Cambrils, Cristina Sierra. Xavi López, director esportiu del Club Nàutic L'Escala, va parlar sobre com fer un mar accessible, un projecte que permet a la gent amb discapacitat física poder practicar vela. "El mar s'ha d'experimentar i s'ha de conèixer", va dir López, que afegia que en el moment que aquestes persones poden estar en contacte amb el mar ho viuen amb molta felicitat.

El següent a parlar va ser Mario Muñoz, CEO de l'empresa Microalgae Lab, que va fer donar a conèixer com s'impulsa l'Economia Blava a través de la sostenibilitat i la producció de les microalgues. En concret, va fer referència a l'espirulina, una microalga natural que s'utilitza com a suplement dietètic i que també ajuda a controlar l'estrès o regular la son. A més, és una font de ferro i moltes marques cosmètiques ho afegeixen a les cremes i productes de tractament.

Neus Cárdenas, regidora de Promoció Econòmica, durant la seva intervenció

 

El tercer ponent va ser Antoni Abad, president de la Confraria de Pescadors de Roses i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, que va pronunciar la conferència La Mar. Un munt d'oportunitats: la transformació i envasat de peix. "El mar dona el que dona i no volem deixar l'ofici de pescador, hem de buscar línies que ens ajudin", va dir Abad, que va parlar sobre el negoci que es va impulsar des de la confraria per donar un valor afegit al peix, amb la comercialització de productes com el fumet -actualment venen 500.000 litres- o carpaccio de gamba del Cap de Creus.

La darrera ponència va ser la de Clàudia Masdeu, gerent del GALP Costa Daurada, que va presentar el projecte Gastromòbil en femení. Aquesta iniciativa s'inclou dins l'objectiu de cooperació dels GALP i compta amb la participació d'una cinquantena de dones relacionades amb la mar que fan showcookings de receptes amb espècies més assequibles, com uns macarrons amb pop blanc o com cuinar les sardines de forma diferent.

La mar, sostenibilitat i territorial

Després d'una pausa per esmorzar, es va procedir a la segona taula d'experiències presentada pel director de Ràdio Cambrils, Adrià Muñoz. Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós va estrenar aquesta segona part amb la ponència Accions per la millora de la qualitat, sostenibilitat i coneixement del producte pesquer de Palamós, on els assistents van conèixer el pla de comercialització per promocionar aquelles espècies no tan valorades.

Una altra experiència interessant va ser la de Toni Cartes, director tècnic del festival Orígens de la Ràpita, una iniciativa que ha creat la identitat d'un poble i que compta amb la participació d'una cinquantena d'entitats. "Ha servit d'excusa per poder fer recerca de temes culturals, com la tècnica del rossegall", va dir.

Els ponents de la segona taula d'experiències de la jornada

 

Acte seguit va ser el torn de Quim Roca, CEO fundador d'Stone-Reef Biomimetic Solutions, amb l'experiència Construcció d'habitants per a la regeneració marina amb biomaterials. Biòtops Biomimètics adaptats a l'entorn. "El mar si no el veiem no el podem estimar", va afirmar el professional, que va dedicar una part de la seva intervenció a parlar de la importància de protegir la posidònia.

Per últim, David Curto, soci fundador d'Ona Safe & Clean, va centrar la seva experiència en la descarbonització del sector, desgranant les energies alternatives que tenen les embarcacions més enllà de la benzina i el dièsel per tenir cura del medi ambient. "Tenim un hort bestial perquè és el pilar econòmic del nostre país, ja és hora que ens arremanguem i fem les coses bé", va afirmar en referència al mar.

Toni Espanya, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va cloure la jornada.

Yolanda Morcillo, coordinadora de l'Agenda Marítima de Catalunya, va inaugurar la jornada

 

Comenta aquest article