Informació general

Serveis

El projecte LIFE REMAR per a la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp es presenta al Congrés Ibèric d'Aigües Subterrànies

Centenars de professionals de la hidrogeologia, científics, tècnics i gestors de l’aigua es van donar cita en aquesta trobada per avançar en el coneixement de les aigües subterrànies

Per Redacció

Imatge de la participació de Comaigua al Congrés Ibèric d'Aigües Subterrànies
Imatge de la participació de Comaigua al Congrés Ibèric d'Aigües Subterrànies | Cedida

L'empresa Comaigua va presentar el projecte LIFE REMAR en el marc del Congrés Ibèric d’Aigües Subterrànies (CIAS 2024), celebrat a La Corunya els passats 26 i 27 de setembre. Centenars de professionals de la hidrogeologia, científics, tècnics i gestors de l’aigua es van donar cita en aquesta trobada per avançar en el coneixement de les aigües subterrànies, mitjançant experiències compartides en aquest àmbit.

En aquest sentit, Comaigua va ser una de les companyies convidades a l’esdeveniment pel seu lideratge en l’impuls del projecte LIFE REMAR, una iniciativa pilot que persegueix demostrar la viabilitat de la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp amb aigua tractada a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Cambrils, mitjançant la tecnologia innovadora de gestió de recàrrega d’aqüífers anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR).

Més concretament, amb el projecte LIFE REMAR, cofinançat amb fons del programa LIFE de la Unió Europea, i en el qual hi col·laboren com a socis del projecte el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Mejoras Energéticas, s’està testejant la tecnologia de tractament sòl-aqüífer (SAT) amb capes reactives. Aquesta solució pretén demostrar l’eliminació de contaminants emergents, microplàstics, gens resistents als antibiòtics i patògens de l’efluent de l’EDAR, entre d’altres, que suposen una millora de la qualitat de l’aigua i, per tant, l’increment de la disponibilitat de les reserves d’aigua dolça. A més és una solució basada en la natura i respectuosa amb el medi ambient, que permet reduir costos de materials i d’energia.

La presentació de LIFE REMAR va anar a càrrec de Sara Bages i Joan Campos, coordinadora i responsable tècnic del projecte, respectivament, que van exposar en què consisteix el sistema que s’està testejant, les actuacions que s’han dut a terme, així com el funcionament de la tecnologia SAT amb barreres reactives i els primers resultats obtinguts.

Comenta aquest article