Cultura

Memòria de Tardor

«El cor més humil» o com salvar la collita de cereals enmig d'una guerra

Ahir es va presentar el llibre «El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938» d'Andrés Villa, al Centre Cultural, emmarcat en el cicle de Memòria de tardor

Per Lluís Rovira i Barenys

Andrés Villa i Gerard Martí, ahir, en la presentació del llibre El cor més humil
Andrés Villa i Gerard Martí, ahir, en la presentació del llibre El cor més humil | Lluís Rovira i Barenys

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, un nou acte emmarcat dins el cicle de Memòria de Tardor que enguany se centra en la correspondència contra l'oblit. En aquesta ocasió va ser la presentació del llibre «El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938» d'Andrés Villa. La presentació de l'acte va anar a càrrec de Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils que va destacar el paral·lelisme del contingut del llibre que ahir es presentava amb la descoberta de les cartes dels germans Miralles, que han donat peu al cicle de Memòria de Tardor d'enguany. Aquest acte estava organitzat pel Campus Extens de la URV, l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.

Andrés Villa va explicar que el llibre es va gestar arran de la troballa casual d'un plec de 100 cartes, ambientades en la Catalunya rural, "el valor d'aquesta troballa ésque les cartes hi eren totes, tant les rebudes des del front com les enviades des del poble. Les cartes, escrites l'estiu de 1938, són gairebé totes iguals i, bàsicament, donen fe de vida". Villa va explicar que l'inici i l'acabament de les cartes era gairebé sempre el mateix i que entremig és on hi havia algun tros de text diferent, que bàsicament era la preocupació per la collita ja que els autors eren pagesos, concretament d'aquest petit poble que es diu Valldeperes que depèn del municipi de Pontils, a la Conca de Barberà i dins la Baixa Segarra. Segons va explicar Andrés Villa, "el que em va motivar a escriure el llibre és la batalla de l'Angeleta per tirar endavant la collita de cereals de l'any malgrat que el seu marit li deia que ho deixés estar i es dediqués més al bestiar. L'Angeleta no en va fer cas i amb el suport de la gent de les altres quatre cases del poble va tirar endavant la collita". Andrés Villa va explicar que va tenir la sort de poder parlar amb el fill petit de la casa que amb 93 anys li va poder desxifrar els noms i la interrelació dels personatges que s'anomenaven a les cartes.

Gerard Martí, per la seva part, va ressaltar que en el llibre apareix Cambrils ja que un dels personatges cridats a files va fer la seva instrucció al Parc Samà. Martí també va destacar el valor documental del llibre.

El proper acte del cicle de Memòria de Tardaor tindrà lloc el dissabte 19 d'octubre, a les 18 h a la Torre del Llimó, amb la representació del eatre Memòries oblidades.

 

Comenta aquest article