Educació
L'alumnat de secundària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer celebra l'inici de curs, enguany, sota el lema «Gràcies»
L'acte, que es va dur a terme al pati de l'edifici Vedruna, va comptar amb el testimoni del cambrilenc Siscu Morell, afectat d'ELA
El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va celebrar, ahir al matí, l'inici del nou curs escolar 2024-2025 sota el lema "Gràcies". L'alumant de secundària va celebrar un acte al pati de l'edifici Vedruna al voltant d'aquesta paraula que, tal com va dir la directora del centre –Pili Bas– "donar les gràcies i rebre gratitud és una actitud molt lloable i plena d'humanitat i modèstia. Quin gest i quina paraula tan senzilla i a l'hora tan plena de sentit". En una mateixa línia es va expressar el president de la Fundació Vidal i Barraquer, Francesc Recasens, qui va ser l'encarregat de presentar el convidat de l'acte, Siscu Morell, una persona "valenta i coratjosa".
Siscu Morell: "Hem de donar valor a tot el que podem fer i de tot el que no podem fer ens hem d'oblidar"
Siscu Morell va adreçar unes paraules als alumnes i va iniciar la seva intervenció dient que, "aquí, en aquest pati vaig començar la meva època escolar al parvulari de les 'Hermanes'. Estic molt agraït de poder estar-hi i recordar". Quan el 14 de juliol de 2020 li van donar el diagnòstic de que patia l'ELA "comences a viure en un altre món" va dir. "Te n'adones de moltes coses que potser et passen desapercebudes perquè avui en dia tots portem un ritme de vida molt ràpid. Vaig recórrer molts hospitalts fins que vaig saber què tenia. Avui en dia he de donar les donar gràcies per moltes coses i perquè la meva malaltia evoluciona molt lentament; això vol que tinc molt més temps que altres companys. Quan et diagnostiquen aquesta malaltia et donen entre 3 i 5 anys de vida i jo ja en porto 4 i mig. Puc parlar, puc menjar sol... Hi ha molts companys que de seguida deixen de parlar i els hi passa als braços. Molts d'ells caminen però quan s'asseuen a taula no poden ni menjar sols ni parlar. He de donar les gràcies perquè jo sí ho puc fer". Segons va dir Morell, "hem de donar valor a tot el que podem fer i de tot el que no podem fer ens hem d'oblidar".
En aquest punt, Siscu Morell va recordar la labor que fa l'associació Swim for ELA en favor de recaptar fons per a la investigació i l'acompanyament dels afectats i les seves famílies i que, en la darrera edició de la travessia del port de Calafat fins a Cambrils es van recaptar 149.000 euros, una xifra rècord. El cambrilenc també va lamentar la falta de suport per part de l'administració i la falta de recursos per a la investigació. És una malatia força minoritària ja que es calcula que a Espanya hi ha unes 5.500 persones afectades. "Ni interessa a les farmacèutiques ni interessa a l'administació injectar diners perquè el volum de persones afectades no és massa alt. Per això ho impulsem nosaltres i que els afectats visquin de la millor manera possible i que tinguin una vida digna".
"Totes les coses conflueixen en la paraula gràcies"
Va acabar les seves paraules dient que, "totes les coses conflueixen en la paraula gràcies" i va recordar les paraules que sempre diu el seu company Juan Carlos Unzué, també afectat d'ELA: "sempre diu dues paraules que no les diem gairebé mai, les pensem, però no les diem i són 't'estimo'. No costa res i són els deures que jo us poso a tots vosaltres. Moltes vegades, durant el procés de l'ELA, la persona marxa i no has tingut temps de dir-li 't'estimo' i això és més dur que dir-ho moltes vegades. Si et quedes sense haver pogut dir-ho, dol. Es dona per fet, però fa molta falta escoltar-ho".
Tot seguit, cada classe d'ESO va triar uns segons d'alguna cançó que els recordava la paraula 'gràcies' i un representant de cada grup va enganxar unes cartolines amb la paraula 'GRÀCIES' en diferents idiomes.