Cultura

Memòria històrica

Una jornada cultural al Molí de les Tres Eres agermana Cambrils i les Terres de l’Ebre

S’hi va inaugurar l’exposició «Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre» i es va fer un vermut acompanyat per la música de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

Per Andreu Dalmau

Quico el Célio i el Noi el Mut de les Ferreries va posar la música al pati del Molí de les Tres Eres
Quico el Célio i el Noi el Mut de les Ferreries va posar la música al pati del Molí de les Tres Eres | Andreu Dalmau

Els pobles germans del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es van abraçar en una polifacètica matinal cultural d’inicis de tardor. Amb l’excusa d’inaugurar el cicle d’exposicions de tardor, el Museu d’Història de Cambrils va organitzar una jornada plàcida al pati del Molí de les Tres Eres amb la música de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la mostra “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”.

L’activitat es va iniciar a la sala del Molí on Gerard Martí, director del Museu, va presentar aquesta exposició que narra la història de la industrialització de les Terres de l’Ebre a partir del cultiu de l’arròs, que va significar una transformació total pel territori. Com bé va dir Martí, el Molí de les Tres Eres és un lloc adequadíssim per fer la mostra, ja que, infraestructures com aquestes van ser les que es van aprofitar a l’Ebre per impulsar la cultura arrossera. A la inauguració també hi va ser present Elena Fabra, directora del Museu de les Terres de l’Ebre, entitat que ha creat aquesta exposició que, després d’haver estat a Amposta, fa a Cambrils la seva primera parada fora de les Terres de l’Ebre.

Un cop inaugurada mostra, que estarà al Museu fins el mes de desembre, les desenes de persones que van assistir a l’acte van traslladar-se al pati del Molí on lluïa un sol magnífic. Allí s’hi podia veure una altra sèrie fotogràfica de l’Associació l’Aube titulada “Les veus del riu”, amb imatges de gran format que preserven la memòria històrica del paper del riu Ebre i sensibilitzen sobre els diferents canvis que hi ha hagut al seu entorn.

El Molí de les Tres Eres acull l'exposició «Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre» (Foto: Andreu Dalmau)

 

Vermut i música amb Quico el Célio, el Noi el Mut de les Ferreries

Completada la fase més protocol·lària de l’acte, van pujar a l’escenari els quatre integrants de Quico el Célio, el Noi el Mut de les Ferreries, conjunt que, després de 30 anys de carrera, continuen incombustibles a dalt del 4L, vehicle del seu imaginari a través del qual porten la millor música tradicional de les Terres de l’Ebre arreu del país.

Tal com va dir, Quico el Célio, als països catalans ens uneix “la tradició, la cultura i la música”, i així ho van demostrar desplegant un repertori a basa de jotes, cobles, pasodobles, i tot d’estils tradicionals que van fer ballar i picar de mans a tots els assistents que es refugiaven del sol a l’ombra dels pins i el xiprer del pati.

Per amenitzar el migdia, la Cooperativa Agrícola de Cambrils va oferir un vermut acompanyat d’avellanes i olives del territori. Tot plegat un homenatge a les Terres de l’Ebre a través de la tradició i la memòria per agermanar els diferents indrets del Països Catalans.

La música de  Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries va fer ballar i picar de mans a tots els assistents (Foto: Andreu Dalmau)