Societat

Entrevistes en detall

Neus Cárdenas: «Hem de posar en valor el comerç de Cambrils, és un tema de compromís social»

La regidora de Promoció Econòmica, Govern Obert i Participació Ciutadana parla dels projectes que s'han impulsat des de les seves regidories aquest primer any de mandat, com la remodelació del Mercat de la Vila, el pla de dinamització comercial o l'aposta per l'Economia Blava

Per Cristina Sierra

Neus Cárdenas, regidora de Promoció Econòmica, al pati de la Torre del Llimó
Neus Cárdenas, regidora de Promoció Econòmica, al pati de la Torre del Llimó | Cristina Sierra

Neus Cárdenas és una de les noves regidores de l'Ajuntament de Cambrils. La política d'ERC lidera les regidories de Promoció Econòmica, Govern Obert i Participació Ciutadana, unes àrees on el contacte amb els empresaris, comerciants i restauradors és essencial. Com em diu en un moment de l'entrevista, "escoltar i parlar és molt important", una frase que s'aplica en la seva feina al consistori amb l'objectiu d'ajudar a impulsar l'economia cambrilenca.

Quina valoració fa d'aquest primer any de mandat?

Ha estat un any d'aprenentatge, de veure com funciona l'administració pública, de conèixer a molta gent i també de conèixer les realitats des d'una altra mirada. Quan s'està fora es veuen les coses d'una manera i quan estàs dins, això canvia. També he après a treballar amb l'equip de govern, perquè ens coneixíem gairebé tots, però una cosa és conèixer-nos i l'altra és tenir un projecte en comú de ciutat. I això també és un aprenentatge, bo i intens.

Vostè debutava com a regidora, què li va sobtar d'aquesta feina de política quan va entrar a l'Ajuntament?

Em va xocar la gestió del temps, tot el tràmit burocràtic. Tot és llarg i feixuc en el temps. I també que quan prens una decisió, fins que no s'executa, passen molts mesos i estàs condicionat a pressupost, partides... És un model molt diferent de l'empresa privada. Per mi ha estat un xoc de realitat.

Abans em deia que havia après a treballar amb l'equip de govern, ha estat difícil?

Cadascú té la seva mirada, hi ha diversos projectes amb els seus objectius i trobar l'encaix i poder fer el PAM (Pla d'Actuació Municipal), doncs això requereix energia. A l'abril vam acabar el PAM, el vam presentar i s'està executant. Estic contenta.

"A l'Ajuntament quan prens una decisió, fins que no s'executa, passen molts mesos i estàs condicionat a pressupost, partides... És un model molt diferent de l'empresa privada"

Potser el PAM s'hauria d'haver presentat abans o considera que es va presentar en el temps idoni?

Doncs mira, és una bona pregunta perquè sempre ens retreuen el PAM. Sincerament, i amb humilitat et dic, crec que molts companys de govern, quan un entra a governar i agafa una regidoria, no sap quin és el projecte que voldria desenvolupar en quatre anys per aquella àrea, s'ha d'estudiar bé. S'ha de tenir clar quin projecte vols. I després també hi ha que ERC teníem un programa que s'havia d'harmonitzar amb els programes dels altres partits de govern. Això quan entres és impossible. I clar, fer el PAM als dos o tres mesos d'entrar no ho veig. Diria que el procés ha estat el correcte i s'ha fet una bona feina.

Gestiona les àrees de Promoció Econòmica, Govern Obert i Participació Ciutadana. Com està portant la feina? Està contenta?

Estic contenta, hi ha molta feina. Tant de bo pogués tenir més temps per fer més coses, però estic contenta del coneixement que tinc. Sobretot l'àrea de Govern Obert, és una àrea més de treball intern i és d'on s'ha impulsat el PAM, però tant Promoció Econòmica com Participació Ciutadana i Cooperació tenen molts reptes.

S'hi sent còmode en aquestes àrees?

Sí, ara a Promoció Econòmica hi ha el repte del Mercat de la Vila. També tenim el del Mercat Ambulant, que s'han de renovar les concessions l'any que ve. Ara hem estat fent un procés d'ordenar el mercat perquè hi havia parades que estaven on no havien d'estar i també volíem arreglar el tema dels titulars. Aquests dos mesos hem estat ordenant això i ara estem contents perquè ja veiem fotos del mercat superbé i tothom a lloc.

Faltava posar-hi ordre?

Sí, totalment, i era un procés previ a la renovació de concessions, que s'ha de fer com a màxim a l'octubre de l'any que ve i ara començarem aquest procés. És xulo de fer i també repensar aquest mercat: si pensem que hi pot haver més parades d'una manera o una altra, la ubicació... És l'oportunitat de repensar-lo. Li volem donar un nou aire.

"Crec que el Mercat de la Vila quedarà molt bé, tindrà aquest mix comercial de gastronomia amb parades de productes fresc, és un projecte engrescador"

Em parlava del repte del Mercat de la Vila, és un dels grans projectes del mandat.

Les obres ja han començat i ara a l'octubre volem parlar amb els sectors implicats: veïns i comerciants. Creiem que s'ha d'informar de com serà l'obra, que ha d'estar finalitzada el maig de 2025 i l'obertura es preveu al darrer trimestre de l'any. Ara informarem a tothom i també s'oferiran les parades als possibles operadors i operadores. Estem treballant des de Promoció Econòmica en aquesta part.

 

Per la part de Participació, que és la mateixa tècnica, hi ha tota aquesta part de fer reglaments, estudi de concessions, pla de mercat... Ens hem d'apropar als operadors que han mostrat interès. Crec que el Mercat quedarà molt bé, tindrà aquest mix comercial de gastronomia amb parades de productes fresc, és un projecte engrescador.

Ja hi ha interessats?

Fa poc van contactar amb mi per una persona que hi està interessada i després també vam fer un diagnòstic de les necessitats del barri, vam fer un anàlisi sociodemogràfic per veure les necessitats que hi havia i en tot aquest procés es va contactar amb gent que o bé ha estat vinculada al mercat o que hi pugui tenir interès perquè té un negoci aquí al barri, en aquest procés ja hi havia gent que hi estava interessada. Tindrem cinc parades de producte natural: carnisseria, xarcuteria, peix, fruiteria i pa. El projecte ha de servir per dinamitzar el barri, fa falta el Mercat de la Vila, espero que vagi bé.

En aquest primer any va haver de fer front a les crítiques de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils, que assegurava que l'Ajuntament no estava apostant per la gastronomia cambrilenca.Sembla que enguany sí que han arribat a una entesa amb iniciatives com el TasTum, que està funcionant molt bé.

Som la capital gastronòmica, no hi ha dubte. El tema gastronòmic el portem entre les regidories de Turisme i Promoció Econòmica i el govern hi apostem, s'inverteixen molts diners, és un sector estratègic. Enguany hem fet tres noves accions: el TastTum, el Romesco Food & Drinks i també al novembre hi haurà la jornada Cambrils amb gust de mar. Aquesta jornada ens fa molta il·lusió perquè posarem en valor el producte local: la canana, el peix blau i la gamba blanca. Estem satisfets, tenim una relació molt bona amb l'associació, ara començarem a treballar el calendari gastronòmic de l'any vinent. I també tenim molta sort de tenir tres actius: la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors i l'Escola d'Hoteleria i Turisme, que s'impliquen molt.

Van impulsar les Converses d'Esmorzar.

És un espai de trobada amb els restauradors i està molt bé perquè és una manera de donar veu a aquestes persones que et volen dir coses. També ho volem fer amb els comerciants.

"Som la capital gastronòmica, no hi ha dubte"

Així mateix va organitzar la seva primera Fira Multisectorial amb uns canvis, està contenta?

Sí, enguany vam fer una aposta per la sostenibilitat, també volíem millorar la recollida selectiva i les food trucks van utilitzar envasos biodegradables. Això era una de les coses que volia fer i va anar força bé. També el tema de la mobilitat va estar molt bé, el bus gratuït, en alguna expedició, va morir d'èxit. I la Fira de la Cervesa es va qüestionar el fet de sortir del Parc del Pinaret, però a mi que aquest espai el guanyessin els joves d'aquí per fer concerts em va semblar molt bé, i posar aquest fira a la zona verda de la plaça del Setge va estar fantàstic. Segur que hi ha coses que es poden millorar, però jo destacaria això.

Parlem de la Rambla de Jaume I, els comerços que no són bars i restaurants no acaben de funcionar. Van avançar que tenien previst fer un pla específic per impulsar la zona, en quin punt es troba?

Hi ha un pla de dinamització comercial, és un dels projectes que hi ha al PAM. Crec que la Rambla requereix el seu temps. Hi ha hagut un canvi de mobilitat i usos de l'espai i s'ha de donar un marge. El pla que estem preparant afectarà a tot el municipi i ara volem fer una campanya de tardor i una de Nadal per impulsar el comerç. Tenim uns fons Next Generation per fer aquestes accions també enfocades a la Rambla. Hi ha una part de formació en digitalització a restauradors i comerç de cara a professionalitzar; hi ha una part de diagnosi del grau de digitalització del comerç i formació a restauradors i comerç. També hi haurà una campanya de bosses que la farem coincidir amb Nadal, amb la marca Estimo Cambrils, compro a Cambrils.

Ja sé que queden més de dos mesos, però em pot avançar si hi haurà novetats a la campanya nadalenca?

Aquest Nadal hem fet una campanya de dinamització comercial orientada a afavorir la compra a Cambrils, ens hem enfocat aquí. Espectacles de carrer segur que n'hi haurà però hem d'aconseguir que la gent passegi, però també que compri. Hem de posar en valor el comerç de Cambrils, aquest tracte individual entre comerciant i persona, també és un tema de compromís social, hem de comprar aquí i no un producte que es fa a 2.000 quilòmetres.

Enguany hi haurà l'espectacle de videomapping?

Des de Promoció no el farem, ens centrarem a fer una campanya comercial, que la gent passegi i faci aquest pas més de comprar aquí.

La regidora Neus Cárdenas a la primera Jornada Economia Blava a Cambrils, celebrada el passat dijous

 

Ens trobem a la Torre del Llimó, un espai de coworking. Quants emprenedors n'hi ha que facin ús ara de les sales?

Ara mateix estan tots els espais plens.

També organitzen diferents xerrades i formacions dirigides als empresaris, és important des de l'Ajuntament estendre'ls la mà perquè se sentin recolzats?

És molt important que se'ns conegui i es vegi el servei de Cambrils Emprèn. L'any passat aquest servei va assessorar 93 persones. Aquest trimestre s'han programat set cursos diversos sobre fiscalitat, màrqueting digital i es busca donar aquestes píndoles informatives que demana la gent. És la manera de vincular-los a aquest servei gratuït.

Recentment, han celebrat la primera Jornada Economia Blava a Cambrils. Tenen pensat fer més accions en aquesta línia?

Un dels objectius del PAM és impulsar el sector primari, hem presentat la candidatura d' EcoMicroRegió per impulsar l'agricultura i també volem impulsar l'Economia Blava, que és un sector estratègic per nosaltres. Amb la jornada volíem veure d'on partim i cap a on anem, veure les oportunitats que hi ha. Això ho lligo amb el GALP, que serà una bona manera que totes aquestes persones coneguin les oportunitats de finançament que hi ha. Hem de passar a l'acció i ens ha semblat que s'havia de començar per aquí.

Un altre objectiu del PAM és recuperar la Fira d'Entitats, serà una realitat aquest mandat?

Des de Participació i Cooperació teníem interès a conèixer quina era la situació de les entitats, fer un diagnòstic. Abans de l'estiu vam enviar uns formularis on els hi demanàvem una sèrie de coses. Elles tenien aquest record de la fira com un espai per visibilitzar-se i captar nous socis i voluntaris i també com un espai de trobada. Ara, de cara al novembre, farem una jornada per explicar els resultats d'aquest diagnòstic i una miqueta quin és el nostre pla i consensuar-ho amb elles. Crec que hi ha dues coses: la formació i acompanyament, que ja es fa, i la Fira d'Entitats, que s'ha de recuperar. Podria ser que l'any que ve es recuperés. S'ha de repensar com es farà.

Comenta aquest article