Balls
Cristòbal Luque (Grup de balls llatins Bojos del Ball): «Volem dignitat per al nostre grup i que ens cuidin una mica»
Actualment, l'entitat compta amb més de 200 persones inscrites a l'activitat; es troben els dilluns i els divendres al Palau Municipal d'Esports durant el curs i, al passeig de les Palmeres durant l'estiu
El grup de balls llatins Bojos del Ball del Casal de la Gent Gran compta, actualment, amb més de 200 persones inscrites a l'activitat. El grup es va crear l'any 2016 gràcies a la iniciativa de Cristòbal Luque, voluntari d’Amics de la Gent Gran. De la trentena de participants del primer any, el grup ha anat creixent exponencialment. Durant l'any, les classes es duen a terme al Palau Municipal d'Esports, tots els dilluns i divendres en dos grups: de 10 a 11 hores el grup iniciació i de 11.15 a 12.15 hores el grup avançat. Durant el període d'estiu, l'activitat del grup es trasllada al passeig de les Palmeres, en horari vespertí.
El grup és molt actiu i és un bon espai de trobada on socialitzar i passar una bona estona. A més, el ball és una activitat que aporta molts beneficis a nivell físic i també emocional. No obstant això, Luque ha volgut fer arribar a revistacambrils.cat el seu malestar amb el tracte rebut per part de l'Ajuntament. Segons ha explicat, "ja fa diversos anys que, com no hi cabíem al Casal Municipal de la Gent Gran, ballem al pavelló. Els dilluns ho fem al pavelló 1 –que és de terra sintètic–, mentre que els divendres ho fem al pavelló 2, que és de terratzo. En aquesta superfície és on ens va millor per ballar. Ho hem demanat un munt de vegades i no ens ho concedeixen. Quan ballem al terra sintètic –que no ens va bé– i a l'altre pavelló estan fent gimnàstica unes 20 o 25 persones doncs el que millor fora seria intercanviar perquè a nosaltres ens va millor el terra de terratzo i als de gimnàstica també els hi aniria millor per si hi ha alguna caiguda. Aquestes activitats són promogudes per l'Ajuntament i és qui paga uns monitors, per tant, sempre tenen preferència".
"He hagut d'escoltar per part dels responsables del pavelló que 'com no som d'allà, si no estem bé, doncs que anem al Casal"
Luque ha comentat que, "jo no vull res per a mi, simplement que la gent estigui més còmoda, que no pateixi dels genolls, de les articulacions... No volem treure a ningú a fora. No ens sentim valorats; més aviat, fem nosa. A més, jo als meus 76 anys, he hagut d'escoltar per part dels responsables del pavelló que 'com no som d'allà, si no estem bé, doncs que anem al Casal. Com si el pavelló fos exclusivament seu. El pavelló és del poble i nosaltres no volem treure hores per a la joventut ni per als nens. Nosaltres ballem als matins quan els nens i joves estan a les escoles".
D'altra banda, Luque també ha lamentat que també hagin tingut algun contratemps amb les ballades a l'aire lliure al passeig de les Palmeres, aquest passat estiu. "Estàvem ballant al passeig de les Palmeres i ens tallaven la llum. Les dues primeres setmanes hi va haver rebombori i vam haver de plegar, igual que els del ball country. Jo sé que aquell espai és de Ports de la Generalitat, però quan l'Ajuntament organitza les seves festes bé que tenen llum. Nosaltres hi ballem durant els mesos d'estiu i tenim tots els permisos, però no ens tenen en consideració. La directora del Casal va parlar directament amb el cap de la brigada municipal –que es qui talla i dona la llum– i aquest es queixava que nosaltres havíem ser autònoms amb la nostra activitat, és a dir, tenir els nostres aparells. Això comporta que els has de carregar, descarregar, pujar, baixar... Creiem que és injust perquè tota la llum que hem gastat en tot l'estiu ha estat de 2 quilowatt, cosa que no arriba ni a 30 cèntims de cost". Luque ha afegit que, "fa tres mesos que vam demanar cita amb la regidora Teresa Recasens per parlar del tema però ni ens han contestat".
"Ens sentim com si fóssim forasters i que no tenim dret a res"
Cristòbal Luque afirma que "hi ha molts dies que som unes 90 o 100 persones ballant, però ens sentim com si fóssim forasters i que no tenim dret a res. Som la gent gran els que hem cotitzat perquè els joves puguin treballar als pavellons o que es puguin construir els pavellons. Ens sentim molt mal valorats. Sempre dic que no vull ni 5 cèntims de l'Ajuntament. Jo sóc un voluntari de benestar social de la gent gran; ja fa uns anys que la Generalitat em va donar aquest carnet de voluntari. Aquí a Cambrils no sé si n'hi ha algú més que en tingui, però amb tanta gent segur que no. Volem dignitat per al nostre grup i que ens cuidin una mica".