Informació general

Els Ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca se sumen a l'expedient informatiu obert a Repsol pel vessament de la setmana passada

Per Redacció

El sector pesquer cambrilenc s'ha vist força afectat pel vessament de cru al litoral tarragoní

Arran del vessament de cru a la monoboia de Repsol el passat dimarts 23 d'octubre, la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Foment ha iniciat un expedient informatiu per tal de depurar responsabilitats. Segons les darreres informacions, en aquests moments s'estan elaborant els informes i les accions prèvies que podrien portar a una sanció de fins a 600.000 euros.
Un cop dispersades les superfícies de cru provocades pel vessament, l'embarcació d'intervenció ràpida de Salvament Marítim, Salvamar Diphda, va recórrer durant tot el matí del passat divendres el tram coster entre Tarragona i Salou sense trobar cap superfície de cru. Fet que va corroborar també el Remolcador de Salvament, Ría de Vigo, que es va encarregar de navegar mar endins.
Des de la Subdelegació del Govern es vol reafirmar també que en tot moment va existir col·laboració i coordinació entre les administracions implicades fins i tot abans de decretar-se el pla nacional.
Finalment, cal destacar que un cop finalitzada l'emergència, els serveis del Ministeri de Foment: Marina Mercant i Salvament Marítim, romandran a la zona per constatar la correcció en els processos tècnics de reparació.

Reacció conjunta dels Ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca

D'altra banda, el passat divendres es va produir una reacció conjunta i unànime dels diferents Ajuntaments afectats per aquests incidents. Els Ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca van demanar formalment ser part interessada en l'expedient informatiu obert per la Generalitat de Catalunya a la companyia Repsol. Després de les converses mantingudes entre els alcaldes de les tres poblacions, es va decidir incorporar-se a aquest expedient i acordant també, que es reserven un cop coneguda i analitzada tota la informació, el dret d'exercir accions legals.
D'altra banda, els tres Ajuntaments ofereixen tot el seu suport a la Federació de Confraries de Pescadors i molt concretament a les Confraries de Cambrils i Tarragona, per tots els danys i perjudicis que aquest vessament provoqui en el sector.

Queixes des les associacions ecologistes

Des de les associacions ecologistes també s'han fet sentir nombroses queixes sobre aquest nou vessament de cru al litoral tarragoní. L'ONG GEPEC-EdC mostrava el seu rebuig més enèrgic amb aquest nou incident. Segons detalla la nota informativa enviada des d'aquesta associació, "l'empresa Repsol ha convertit els accidents químics en un fet habitual, i fins i tot, en una manera de treballar i entendre el negoci del refinament de petroli. No entenem perquè una empresa que patrocina les festes de la ciutat de Tarragona no és capaç d'invertir un sol euro en seguretat i millores ambientals que evitin el desastre, any rere any".

D'altra banda, des del GEPEC es posen en dubte les xifres donades sobre la quantitat total del vessament. Segons dades de l'associació, "les dades no quadren", ja que "un vessament de cru de 500 litres (equivalent a tres banyeres) en una situació meteorològica favorable i en un entorn costaner molt accessible, s'haurien d'haver pogut contenir amb extrema facilitat. No entenem perquè els famosos vaixells Pelican de l'Agència Catalana de l'Aigua no han fet la seva feina, i encara menys entenem que s'hagi pogut estendre la taca i arribar a la costa. Estimem que la quantitat real pot trobar-se al voltant de 5.000 o 10.000 litres, i creiem que el cru dispersat podria arribar en pocs dies a les platges de Salou i Cambrils en una forma menys visible que el txapapote, però igual de contaminant".
Des de l'associació també es critica amb contundència la freqüència d'aquests accidents a la monoboia de Repsol, "molt més freqüents del que el ciutadà podria pensar. La monoboia i el seu sistema de conduccions associades esdevenen un sistema de transvasament de cru i d'altres hidrocarburs que no ofereix prou garanties, ni ambientals ni tècniques. Aquesta disfunció operativa es tradueix en una multitud de petits vessaments al llarg de l'any , que ni tan sols són comunicats a les autoritats competents en matèria de medi ambient i seguretat".

Finalment, des del GEPEC també es vol donar suport al sector pesquer i la seva preocupació pels efectes del vessament, ja que "la dispersió del cru pot acabar afectant caladors propers o refugis de pesca com els prats de posidònia de Cambrils i l'Ametlla de Mar".

Comenta aquest article