Literatura
La literatura com a medicina: «l’escriptura és un buidatge terapèutic»
Montserrat Loba, autora del llibre ‘De la foscor a la llum, va protagonitzar una activitat de la biblioteca sobre el vessant sanador de la literatura
La biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir, ahir al vespre, una xerrada sobre el vessant terapèutic de la literatura. La protagonista de l’acte va ser Montserrat Loba, autora del llibre De la foscor a la llum, on narra la seva lluita contra el càncer. En aquesta obra, Loba recull tot el que va escriure al llarg dels cinc anys en els quals es va enfrontar a la malaltia amb l’objectiu d’ajudar a tots aquells que també ho han de fer.
Per l’escriptora de Flix resident a Cambrils, no només va ser terapèutic escriure durant tot el procés, sinó que ho continua sent durant la presentació del llibre: “cada xerrada significa reviure-ho tot, però ho faig perquè em considero forta”. Loba creu que va sobreviure a la malaltia “per poder ajudar”, tant als malalts de càncer com a les famílies, que també pateixen. A més, l’escriptora també aporta el seu granet de sorra al finançament de la investigació, ja que una part del que recapta amb la venda dels llibres ho dona a la fundació FERO, organització que impulsa la investigació oncològica a Espanya.
Montserrat Loba, que va estar acompanyada per la seva amiga Fina Mestres durant la presentació, va remarcar la importància d’escriure per dur a terme aquest buidatge d’emocions: “d’aquesta manera, el mal és compartit entre tu i el paper”. L’escriptora va explicar que ella sempre porta un bloc i un bolígraf a sobre per poder exercir aquesta teràpia en qualsevol moment.
La xerrada va acabar amb les emocions a flor de pell quan l’escriptora va recordar la seva mare, a qui ha dedicat el llibre, que va morir pocs mesos abans que ella rebés l’alta.