Informació general

Taxes

El PP rebutja la pujada de la taxa de recollida d'escombraries i sol·licita una rebaixa de l'IBI per minimitzar l'impacte

Segons un comunicat de la formació, aquesta pujada se suma a les de l’IBI, l’aigua, o l’impost de circulació

Per Redacció

Imatge d'una bateria de contenidors a Vilafortuny, aquest passat estiu
Imatge d'una bateria de contenidors a Vilafortuny, aquest passat estiu | Lluís Rovira i Barenys

Demà se celebrarà un ple extraordinari en el què el govern municipal presentarà una proposta per incrementar la pressió fiscal, centrada especialment en la taxa de recollida d'escombraries. Segons un comunicat emès pel Partit Popular de Cambrils, la formació ja havia advertit sobre aquesta possible pujada, que ara es concreta.

El portaveu del PP, David Chatelain, ha afirmat que “no donarem suport ni a les ordenances fiscals ni específicament a la taxa de recollida d'escombraries, ja que és el resultat de la inacció i incapacitat de l'equip de govern per gestionar alternatives. Sol·licitarem també que es rebaixi l'IBI per minimitzar en part la pujada que proposen”. També recorda que aquesta pujada se suma a la de l'IBI, del 9,8%, de l'any passat, o a la de l'aigua, aprovada recentment i que suposa un altre 12%, consolidant una gestió basada únicament en augmentar taxes i impostos sense mesures per reduir de manera substancial la despesa.

Motius del rebuig

El PP de Cambrils assenyala que la pujada de la taxa d'escombraries es basa en un informe de costos elaborat per Secomsa, una empresa pública que ha estat afrontant problemes econòmics i els serveis de la qual són cada vegada més qüestionats pels veïns. La modificació de la taxa inclou un augment mínim del 23%, tot i que que el PP adverteix que l'increment pot arribar fins al 77% segons el nivell de reciclatge de cada llar.

A més, els populars critiquen que no s'ha tingut en compte l'impacte que aquesta pujada tindrà en les segones residències ni l'increment desmesurat de l'esforç fiscal que suposarà als establiments comercials i de restauració. Segons el PP, això provocarà un alt nivell de litigiositat contra la taxa, que se sumarà al que generarà el marc normatiu, i molts propietaris de segones residències podrien enfrontar-se a rebuts desproporcionats per noconèixer en detall la normativa.

Crítiques a la gestió del servei

Patricia de Miguel, regidora popular, ha ressaltat també que “aquesta pujada no millorarà en absolut el servei de recollida d'escombraries. Tot l'impacte de la pujada respon a l'augment dels costos de Secomsa i a la llei de residus impulsada pel govern de Pedro Sánchez. A més, la improvisació en la implementació del sistema porta a porta en alguns barris, juntament amb una campanya de comunicació deficient, ha generat una forta oposició veïnal”.

Segons aquest mateix comunicat, el PP fa temps que s'oposa a aquesta mesura i ja va impugnar l'ordenança impulsada pel Consell Comarcal, fet que va provocar l'anul·lació dels pressupostos de l'ens per al 2024, deixant el Consell en situació de pròrroga. Tot i això, el Consell Comarcal va aprovar inicialment l'ordenança per a l'any vinent dimarts passat, amb el vot en contra de tota l'oposició excepte la CUP.

Arguments legals

Des del Partit Popular es denuncia que la mesura vulnera l'autonomia dels ajuntaments, ja que els paràmetres establerts no responen a la Directiva Europea 2008/98/CE, sinó a una llei del govern del PSOE que s'ha extralimitat en la seva redacció. Segons un informe del Ministeri d'Hisenda, la llei no obliga a imposar una taxa estrictament individualitzada, sinó que busca una implementació gradual de sistemes basats en el principi de “qui contamina paga”, i per tant hi havia moltes alternatives menys lesives pels interessos dels ciutadans.

El PP presentarà al·legacions i insta el govern a que s’ho torni a pensar, tot i que, davant el grau de degradació del govern municipal, embolicat en lluites internes, dubta que s'escolti la clamorosa veu de l'oposició i els veïns, i la mesura s'acabi aprovant.

Comenta aquest article