Gastronomia
L'oli nou de la Cooperativa Agrícola, protagonista de les jornades gastronòmiques
L'acte més destacat, l'esmorzar popular a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, es farà el diumenge 3 de novembre
Les 11enes Jornades Gastronòmiques amb Oli Nou d'Oliva Verge Extra de Cambrils escalfen motors. Aquest proper dissabte 26 d'octubre es farà l'activitat familiar Ruta per les Oliveres i el diumenge 3 de novembre tindrà lloc la Festa de l'Oli Nou a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, amb l'esmorzar popular que permetrà degustar l'oli del raig de la Cooperativa Agrícola acompanyat de música en viu i de l'actuació de la colla gegantera Tota l'Endenga. Amb el tiquet de l'esmorzar, al preu de 5 euros, s'obtindrà un descompte de 2 euros per la compra d'una garrafa de cinc litres d'oli. El mateix diumenge 3 de novembre també es farà la Ruta Cicloturista de l'oli de Cambrils amb un recorregut de 17 km pel terme municipal cambrilenc. Una altra activitat associada a les jornades tindrà lloc el dimecres 30 d'octubre amb una xerrada amb degustació, protagonitzada pel director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, sobre 2.000 anys d'evidències de l'oli a Cambrils. A banda d'aquests actes, un total de 31 establiments de restauració s'han sumat, enguany, a aquestes jornades, que se celebren del 25 d'octubre al 3 de novembre, i oferiran una degustació d'oli abans de començar un menú.
Meitat de producció respecte l'any passat
La collita d'olives d'enguany serà menor que la de l'any passat. Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, calcula que al molí cambrilenc hi entraran uns dos milions de quilos, la meitat dels que van entrar l'any passat, tal com va explicar ahir a la presentació de les jornades. El motiu de la devallada de la producció és, en part, per la sequera que es pateix des de fa uns anys. Segons Serra, "la sequera ha fet molt de mal i a això cal apuntar que enguany no toca la collita principal d'olives, atenent que la collita forta és cada dos anys". Des d'aquesta setmana passada ja han començat a entrar olives al molí però de moment encara no s'ha posat a la venda l'oli nou. Es preveu que en els propers dies ja estigui a disposició. D'altra banda, Pau Serra es va referir al preu de l'oli d'oliva i va dir que enguany anirà més barat que l'any passat i també va voler destacar l'aposta de la Cooperativa Agrícola per l'oli ecològic, "és en aquesta línia on tindrem un fort augment", va dir.
La regidora de Promoció Econòmica, Neus Càrdenas, va voler remarcar que "Cambrils és la capital gastronòmica de la Costa Daurada", abans de fer un repàs de la programació de les Jornades Gastronòmiques d'enguany. Xavier Martí, president de l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria de Cambrils, va voler destacar que l'oli cambrilenc "és un element indispensable a les nostres cuines i és un producte amb el que volem treure pit allà on anem". Per la seva part, Jorge Gómez, director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, va posar en valor la feina que es fa al centre així com les elaboracions que fan amb oli d'oliva verge de la Cooperativa, un oli "que acompanya els alumnes en tota la seva estada formativa a l'Escola d'Hoteleria". A la presentació d'ahir, a més, hi van ser presents tres alumnes del centre (Gabriela Soriano, Carla Moreno i Maria José Carrillo) que van elaborar un cóctel, creat per la Carla Moreno, amb l'oli d'oliva com a ingredient.