Cultura

Teatre

Sergi Belbel, actor i director teatral: «La grandesa del teatre és allò que es fa i es desfà a l'acte i només es queda a la teva memòria»

L'actor i director teatral Sergi Belbel –que aquest dissabte presentarà Hamlet 2.0– va ser el gran protagonista, ahir al matí, d'una trobada amb alumnes de Batxillerat de l'institut Cambrils

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció de l'actor i director Sergi Belbel, ahir, a l'institut Cambrils
Un moment de la intervenció de l'actor i director Sergi Belbel, ahir, a l'institut Cambrils | Berta Ruiz

L'actor i director teatral Sergi Belbel va ser el gran protagonista, ahir al matí, d'una trobada amb alumnes de Batxillerat de l'institut Cambrils. L'intèrpret terrassenc –que aquest proper dissabte presentarà l'obra Hamlet 2.0 al Teatre del Casal dins del cicle Escena Cambrils–, va compartir una estona molt distesa i amena amb l'alumnat parlant del món del teatre en general i d'aquesta representació en particular. Abans de començar la seva intervenció i, per donar-li una benvinguda ben original, tres alumnes de Creació Literària de primer de Batxillerat van preparar un esquetx adaptat de l'obra de Hamlet en el què van recrear una breu entrevista al telenotícies amb en Sergi Belbel i van recitar alguns extractes de l'obra. La professora Neli Queral comentava a revistacambrils.cat que, "al centre hem treballat l'obra de Hamlet, tant a Literatura Universal com a Creació Literària de Batxillerat, i no volíem fer una presentació a l'ús sinó fer-ho d'una manera original i diferent".

Sergi Belbel va explicar que Hamlet 2.0 "és un monòleg que he escrit a aprtir d'aquest obra tan immensa i tan gegant que és un llegat per la història de la humanitat com és el Hamlet de Shakespeare. És una obra de la qual s'han fet moltes posades en escena i la gent de teatre la tenim com un gran referent de tota la història. Shakespeare la va escriure en un moment de maduresa; era un gran actor i director, una persona de teatre. Aleshores, el teatre va esdevenir un art molt important dins de la societat. Actualment, al teatre ja no impactem tant. Impacta molt més el Tik-Tok, internet o les xarxes socials, però, el teatre és per a nosaltres un espai de llibertat. Un espai on expressem idees a través de ficcions que es fan en directe i per a una gent que ens ve a veure. La grandesa del teatre és allò que es fa i es desfà a l'acte i només es queda a la teva memòria. Mai una representació és igual a una altra perquè hi ha moltes coses que incideixen; aquesta és la màgia del teatre".

"El fet de posar el peu a un escenari ens permet ser qui no som sent qui som"

Belbel també va reflexionar sobre el poder del teatre perquè "allò que es fa en directe ningú ho pot manipular". "Els actors són gent amb poder, amb poder de fer-se passar per un altre. Hi ha una gran quantitat d'actors i actrius que són molt tímids, però adopten la personalitat d'un altre i això els dona força per explicar aquestes emocions, sensacions... El fet de posar el peu a un escenari ens permet ser qui no som sent qui som".

Pel que fa a l'obra de Hamlet, Sergi Belbel va explicar la història a grans trets amb un to molt distès i divertit. Va explicar com Hamlet té el poder "d'aturar l'acció i reflexionar sobre qüestions com: hem de creure tot allò que veiem? Estic boig? Tinc dret a matar a una altra persona encara que aquesta hagi matat al meu pare? Li puc treure la vida a algú altre? He de condemanar a una persona al territori de la mort? Ser o no ser... ". L'actor va explicar que "aquesta és una obra plena de contradiccions i coses inaudites. La gràcia és que algú atura l'acció i reflexiona sobre coses molt profundes, filosòfiques: sobre el sentit de la vida, de l'existència, de les passions, les pulsions, les relacions humanes... Tota una maranya de coses complicades".

Durant la seva intervenció, Sergi Belbel també va fer un divertit repàs sobre els orígens del teatre a l'antiga Grècia i com Shakespeare es va inspirar en l'obra clàssica L'Orestea d'Èsquil.

Esquetx de presentació a càrrec de tres alumnes de primer de Batxillerat (fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article