Reconeixement
El Dr. Pere Mestres rep el Premi Battestini d'honor 2024 de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Tarragona
Aquest és un reconeixement a la seva àmplia carrera professional en el món medicina, concretament en el camp de la microscòpia electrònica, i també per la seva dedicació a l’Acadèmia
Ahir al vespre, a la Sala d’actes del Col·legi de Metges de Tarragona, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears de Tarragona va atorgar els premis Battestini 2024 i el premi d’honor el va rebre el Dr. Pere Mestres Ventura per la seva àmplia carrera professional en el món de la medicina, concretament en el camp de la microscòpia electrònica, i també per la seva dedicació a l’Acadèmia, de la qual en va ser president, duent a terme durant el seu mandat una important activitat acadèmica i de formació als professionals de la medicina, la qual va ser recordada i destacada en l’acte.
La taula va estar presidida per la Dra. Anna Palau Vendrell, presidenta de l’Acadèmia de Tarragona; Dra. Gemma Flores Mateo, presidenta del Jurat dels Premis Battestini 2024; Dr. Joan Sala Pedrós, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears a la seu central de l’entitat a Barcelona. La Dra. Palau va obrir l’acte agraint l’esforç i la dedicació de les unitats assistencials de la nostra demarcació, que dia rere dia treballen per oferir la millor atenció a la ciutadania, així com també a tots els membres de la Junta de l’Acadèmia per la seva implicació, sense els quals seria impossible dur a terme la seva missió i els projectes que contribueixen a fer créixer la institució i a mantenir viu l’esperit de millora i innovació que els caracteritza i poder seguir treballant per una millor sanitat.
El Dr. Joan Sala va remarcar que és un orgull venir a Tarragona, passejar per la ciutat i assistir a aquest acte de l’Acadèmia de Tarragona, a la qual va felicitar per ser una de les més actives i de més temps de totes les filials adherides a l’Acadèmia amb seu central de Barcelona. Tot demostrant que Tarragona segueix activa i viva i fidel als seus antecedents històrics, ja que el primer metge amb nom que va existir a la península ibèrica va ser Antonius Musa, que va exercir a Tarragona. Per tant, la ciutat té una tradició històrica en el camp de la medicina amb noms personals, la més gran de tota la península ibèrica i probablement de tota Europa. Va destacar que aquests premis fan justícia a una persona, el Dr. Battestini, nom que duen els premis de l’Acadèmia a Tarragona, que va morir en unes circumstàncies que no havien d’haver succeït. No es pot condemnar a ningú per les seves idees. El Dr. Battestini va ser un gran metge i una bona persona i va patir un càstig que no mereixia. Per això està molt bé que se'l recordi, ja que va fer moltes i importants actuacions en el camp de la medicina assistencial a Tarragona. Va felicitar encoratjadament al Dr. Mestres pel seu merescudíssim premi Battestini d’honor d’aquest any.
A continuació va intervenir la Dra. Gemma Flores, presidenta del Jurat dels premis Battestini 2024, que va destacar la importància de prendre decisions en moments crítics. En la pràctica diària, com a sanitaris, s’enfronten a situacions que requereixen decisions clares i ben fonamentades. No prendre decisions o prendre-les errònies tenen conseqüències importants en els pacients. En aquest sentit, el coneixement adquirit a través de la recerca és un pilar essencial que els permet fonamentar les seves decisions. La investigació científica proporciona dades i evidències necessàries per poder escollir els tractaments més adequats, planificar les millors estratègies diagnòstiques i garantir la pràctica mèdica que es basa en els principis d’excel·lència. És a través d’aquesta sinergia entre coneixement i decisió que es pot millorar la salut dels pacients i avançar en el compromís que tenen els sanitaris amb la medicina. Per això, és tant important recolzar i valorar la recerca en aquest àmbit.
La trajectòria del Dr. Rafael Battestini
Va continuar dient que el Dr. Rafael Battestini és un nom que sona amb força a Tarragona. Nascut a Barcelona el 1886, va dedicar la seva vida professional a la província de Tarragona on va deixar una empremta profunda, tant en la seva pràctica mèdica com en la formació dels professionals de la salut. Després de completar la seva formació, el Dr. Battestini va exercir en diverses poblacions de la província: Calafell, L’Espluga de Francolí i El Catllar, on va contraure matrimoni amb la seva estimada Lola (Dolors Tutusaus). El 1923 va guanyar per oposició la plaça de metge a l’Hospital de Santa Tecla, on posteriorment va ser nomenat director mèdic, entre els anys 1927 i 1939. El seu compromís amb l’ensenyament i la divulgació de la ciència mèdica és digne de menció. Va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari, tot convidant metges de renom per compartir els seus coneixements, la qual cosa va contribuir en l’enriquiment mèdic en la província de Tarragona. A més, el Dr. Battestini va ser un modernitzador de la medicina amb publicacions en revistes científiques. La seva visió de la medicina incloïa la idea d’una atenció de qualitat i gratuïta a aquelles persones que no s’ho podien permetre. Una postura que va ser molt controvertida en la seva època i li va dur a ser rebutjat pel Col·legi de Metges de Tarragona. Paradoxalment, avui aquí és on se li ret un tribut. Durant la guerra i la postguerra civil, el seu càrrec de director mèdic es va veure molts cops compromès per situacions difícils. Va ajudar persones de tots dos bàndols. Segons testimonis de personal de l’Hospital, cada vegada que tenien malalts hospitalitzats que eren perseguits i reclamats, el Dr. Battestini es va negar a lliurar-los, ja que per a ell es tractaven de malalts. Aquest seria el motiu que prevaldria sobre qualsevol qüestió política i social. Això li va crear molts enemics. El Dr. Rafael Battestini va ser empresonat el 9 de març de 1939 per motius que no queden massa clars, ja que en el seu expedient no hi consten ni documents ni cap informació relativa al seu empresonament. Va ser condemnat a mort i la matinada del 22 d’abril va ser afusellat. El Dr. Battestini ha estat i segueix sent una inspiració per a tots els metges i personal sanitari i és per aquest motiu que aquests premis porten el seu nom.
La Dra. Flores, va agrair la tasca rigorosa i compromesa de tots els membres del Jurat 2024, i es van atorgar els Battestini d’investigació i de tesis doctoral. A continuació va passar a llegir l’extens currículum del Dr. Pere Mestres, que aquest any se li atorgava el Battestini d’honor. El premi li va lliurar li Dra. Gemma Flores, remarcant que agafava el seu testimoni com a organitzador d’anteriors edicions.
Un nou reconeixement per al Dr. Mestres
El Dr. Mestres va expressar que era un moment emocionant, perquè se sentia molt honorat pel reconeixement que suposava rebre el Premi Batesttini d’Honor 2024 i també molt sorprès, pel fet inesperat de la notícia que feia pocs dies li havia comunicat la Dra. Palau. Va destacar que la major part de la seva vida l’havia viscut fora de Catalunya, la qual cosa faria pensar que els lligams amb la família, amics i institucions es poguessin afeblir. Afortunadament en el seu cas no ha estat així. En jubilar-se fa 15 anys, amb la seva dona, van decidir tornar al seu entimat Cambrils. Aviat, el seu caràcter inquiet, el va dur a interessar-se per la figura d’Antoni de Gimbernat, anatomista i cambrilenc com ell. En aquest context va destacar les diverses coneixences que havia fet, remarcant la del Dr. Josep M. Solé Poblet, cirurgià tarragoní i en aquell moment president, el qual el va introduir en l’Acadèmia de Tarragona on es va incorporar el 2016 a la Junta de Govern. Per motius de salut el Dr. Solé va deixar la presidència, que va ser ocupada pel Dr. Jaume Benages i sota la seva direcció, el Dr. Mestres, es va dedicarà organitzar conferències mèdico-científiques.
Abans de l’esclat de la pandèmia COVID i amb motiu dels més de 50 anys d’existència al nostre país, el Dr. Mestres va organitzar un simposi sobre l’estat actual del Programa formatiu MIR, el qual es va publicar complet a la revista Educación Médica, que edita la Fundació catalana de Barcelona amb el mateix nom. A finals de l’any 2021 es va produir el traspàs de la presidència del Dr. Benages a la persona del Dr. Mestres. La pandèmia havia desgavellat molts plans a l’entitat. Malgrat això, l’any 2022 es va poder organitzar un programa de conferències d’alt nivell que estan a l’abast a la pàgina web de l’Acadèmia, havent-se publicat en el seu dia extensos articles al Diari de Tarragona.
Des del 2020, el Dr. Mestres va estar a càrrec dels Premis Battestini. Una tasca en la qual va comptar amb un completíssim Jurat integrat per gran professionals. que va voler recordar amb agraïment: Dra. Carme Gomar; Dr. Bombí-Latorre; Dr. Antoni Sitges Serra; Dr. Vicenç Fonollosa Pla; Amando Martín-Zurro; Dr. Salvador Benito Vales. En acabar la seva emocionada intervenció, el Dr. Mestres, va remarcar que una tasca com aquesta no es feina d’una sola persona i que la llista seria molt llarga, si bé va voler anomenar i agrair a uns quants de la casa com són el Dr. Benages i el Dr. Boada, també a la Mar Orellana, a l’Albert Martínez i last but lest, a la Dra. Anna Palau i a la nova Junta, als quals va agrair novament el reconeixement rebut, tot desitjant-los una exitosa gestió.
Per finalitzar l’acte es va oferir un refrigeri al vestíbul on tothom va poder conversar una bona estona. Un acte acadèmic no exempt d’emotivitat que contribueix a incrementar el gran prestigi que té aquesta entitat, amb un nombre de socis que depassa els 33.000 sumant-hi totes les subseus.