Renda
Cambrils té una renda familiar de 19.250 euros, una xifra inferior a la mitjana catalana
Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Malla encapçalen el rànquing de municipis amb més ingressos, mentre que Salt, Alcanar, Ulldecona i Lloret de Mar se situen entre els que tenen uns ingressos més baixos
Cambrils té una renda familiar de 19.250 euros –una xifra lleugerament per sota de la mitjana catalana– segons les darreres dades fetes públiques per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en base a les xifres de l'any 2022. Aquesta dada representa un augment del 7,8% respecte l'any 2021, quan la renda es va situar en els 17.850 euros. La mitjana catalana és de 19.950 euros.
A nivell català, Matadepera és un, any més, el municipi amb els ingressos més alts de Catalunya. Segons l’atles de distribució de la renda de les llars, el municipi del Vallès Occidental té una renda mediana anual de 33.250 euros –és a dir, la meitat de la població cobra per sota d’aquest valor, i l’altra meitat, per sobre. La població ja va liderar el rànquing del 2021 i, de fet, el podi es repeteix: Sant Cugat del Vallès i Malla amb 31.150 euros per cada unitat de consum –una unitat que pondera els ingressos nets per llar tenint en compte el nombre de persones que hi viuen. Salt, Alcanar, Ulldecona i Lloret de Mar estan entre les poblacions de més de 5.000 habitants que tenen uns ingressos més baixos, rondant els 15.000 euros l’any.
Per àmbits territorials i tenint en compte només municipis de més de 5.000 habitants, Matadepera és la capdavantera a l’entorn metropolità –de fet, 27 de les 30 poblacions d’aquesta mida amb ingressos més alts són de l’àmbit metropolità, com ara Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès, Vilassar de Mar o la Roca del Vallès–. La capital del país, Barcelona, se situa en 22.750 euros, gairebé 3.000 euros més que la mitjana del conjunt de Catalunya (19.950 euros).
Altafulla, en la primera posició del Camp de Tarragona
Al Camp de Tarragona, Altafulla (Tarragonès) se situa en primer lloc (24.150 euros), per davant del Catllar (Tarragonès), la Selva del Camp (Baix Camp), Montblanc (Conca de Barberà) o Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). La capital de la demarcació, Tarragona, està lleugerament per sota de la mitjana catalana i el 2022 registrava una mediana de 19.250 euros anuals.
Pel que fa a Ponent, Alpicat (Segrià) aconsegueix el primer lloc, amb una mitjana de 24.850 euros l’any. Es tracta de l’únic municipi de més de 5.000 habitants d’aquest àmbit que supera la mitjana catalana. La resta, inclosa la ciutat de Lleida (18.550 euros) estan per sota.
Pel que fa a les comarques gironines, Bescanó (Gironès) té una mitjana de 23.450 euros per any. Celrà i Sarrià de Ter, a la mateixa comarca, la segueixen, mentre que la ciutat de Girona està just per sobre de la mitjana de Catalunya amb 20.650 euros. En aquest àmbit territorial se situa el municipi a la cua del rànquing, Salt, amb 14.350 euros, una quantitat que no arriba a la meitat de Matadepera.
Al Penedès, Sitges (Garraf) apareix com a líder, amb 23.450 euros de mediana, uns ingressos lleugerament per sobre de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). El tercer lloc el comparteixen Gelida (Alt Penedès), Canyelles (Penedès) i Vilanova i la Geltrú (Garraf).
Entre els municipis que conformen les comarques centrals, a banda de Malla, que té 266 habitants, Taradell (Osona) és la població que ocupa el primer lloc del rànquing, juntament amb Santpedor (Bages), totes dues amb 23.450 euros per unitat de consum.
Al seu torn, cap dels municipis de l’Alt Pirineu i Aran i de les Terres de l’Ebre que superen els 5.000 habitants arriben a la mitjana catalana. Vielha e Mijaran (Val d’Aran) i Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) lideren els seus àmbits territorials amb 19.250 i 17.850 euros de mitjana, respectivament.