Societat

Conferència

José Carlos Bermejo, expert en humanització de la salut: «Un pot estar acompanyat i sentir-se sol»

El doctor en Teologia i director del Centre Assistencial San Camilo va oferir una conferència sobre la soledat no desitjada organitzada per l'associació Aixopluc, que compleix deu anys

Per Andreu Dalmau

Durant la conferència, Bermejo va estar acompanyat per Apel·les Carod, de l'associació Aixopluc
Durant la conferència, Bermejo va estar acompanyat per Apel·les Carod, de l'associació Aixopluc | Andreu Dalmau

La sala d'actes del Centre Cultural va acollir ahir una interessant conferència a càrrec del doctor José Carlos Bermejo. Aquest expert en la humanització de la salut, el dol i la gestió pastoral de la salut va protagonitzar una xerrada sobre la soledat no desitjada. L'acte estava organitzat per l'associació Aixopluc, que enguany celebra el seu desè aniversari.

Bermejo, que dirigeix el centre Asistencial i Centre d'Humanització de la Salud San Camilo, va abordar la problemàtica de la soledat no desitjada des de diversos punts. Per ell, és un problema de salut pública que el nostre país encara no s'ha proposat solucionar. Altres estats com el Regne Unit o el Japó, per exemple, ja compten amb secretaries o, fins i tot, ministeris dedicats exclusivament a aquest tema. “Entenem la soledat no desitjada com una situació negativa que genera malestar i impedeix la consecució d'objectius”, explica Bermejo, que també va detallar que, evidentment, també hi ha soledat que no és negativa, ans el contrari, “quan la domestiquem, la soledat pot ser preciosa”.

Tanmateix, l'increment del nombre de persones que se senten soles al nostre país comença a ser preocupant segons el científic. Les dades que Bermejo va mostrar evidencien que és un problema amb més prevalença femenina, especialment a partir dels 65 anys, però que cada vegada és més present entre les persones més joves, ja que aquests “no estan acostumats a viure en soledat”. “Un pot estar acompanyat i sentir-se sol, d'això se'n diu soledat subjectiva”, va detallar.

Un lloc on hi ha més persones que se senten soles són les residències –un 68% de les persones que estan en residències se senten soles– i això pot ser degut a la manca d'inversió en aquest camp. “Estem pagant molt menys als cuidadors que als metges”, reflexionava José Carlos Bermejo, que també va apuntar a la privatització de les residències com un dels problemes a resoldre. Aquesta manca d'inversió, al final acaba costant cara al sistema, ja que totes aquestes persones que se senten soles acaben sol·licitant més atenció mèdica, consumint més fàrmacs, etc.

Amb tot, el doctor Bermejo va oferir algunes eines per evitar la soledat no desitjada. La família, segons l'expert, és la resposta més important a la necessitat de companyia. També és important l'amistat, els centres d'escolta –com l'associació Aixopluc–, i una bona relació psicològica amb un mateix.

La conferència es va tancar amb una ronda d'intervencions del públic, format per una trentena de persones, que va agrair la didàctica xerrada al doctor José Carlos Bermejo.

Comenta aquest article