Emergències
El pla d'emergència per risc d'inundacions estarà actualitzat «a finals d'any»
Cambrils té caducat aquest document des del febrer i ja fa mesos que la seva revisió està encarregada a una empresa externa
A Catalunya hi ha 521 municipis que estan obligats a tenir un pla de protecció civil per risc d'inundació, però més de la meitat d'aquests no compleixen el requisit. Cambrils es troba en aquest grup. Tot i ser considerat un municipi amb risc d'inundació “molt alt”, el DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal), que inclou el pla municipal en cas d'inundacions, està caducat des del mes de febrer d'aquest any.
Aquest pla, que s'ha d'homologar cada quatre anys (la darrera vegada que es va fer va ser el 28 de febrer de 2020), actualment està sent revisat per una empresa externa. Al mes d'abril, ja es deia des de l'Ajuntament que feia mesos que s'havia encarregat aquesta feina. Segons apunten ara fonts municipals a revistacambrils.cat, la previsió és tenir-lo redactat “a finals d'any” i, després, haurà de ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. “De fet, s'estan fent reunions periòdiques per aquest tema”, apunten les mateixes fonts.
Revisió dels plans d'emergència a Catalunya
Els greus danys personals i materials que ha provocat la DANA a València en els darrers dies han encès totes les alarmes entre la població. Els canvis detectats darrerament en la pluviometria han portat a revisar els avisos d'intensitat de l'INUNCAT per adaptar-los als fenòmens violents cada cop més habituals i “difícils de preveure”. Tanmateix, a Catalunya, dels 521 municipis que haurien de tenir un pla per risc d'inundacions només 225 el tenen vigent. Entre ells, 58 municipis amb perill d'inundació qualificat com a “molt alt” mai han elaborat el pla. Destaquen noms de ciutats importants com Badalona, Rubí, Montcada i Reixac o Badia del Vallès.
Entre les ciutats veïnes amb risc alt o molt alt per inundacions que fa més temps que no renoven el seu pla d'emergències hi trobem Montbrió del Camp (2008), Mont-roig del Camp (2009), Vinyols i els Arcs (2008), Vila-seca (2018) o Riudecols (mai l'ha redactat). En canvi, ciutats com Tarragona (2021) o Salou (2024) l'han renovat recentment. Aquesta mateixa setmana, el president Salvador Illa va recordar la situació al Parlament i va anunciar que la Generalitat revisarà les activitats, tant econòmiques com residencials, que es duen a terme en zones inundables per garantir la seguretat de les persones, a més de fer obligatori la redacció d'un pla de Protecció Civil per a tots els municipis d'arreu del país en un termini de dos anys.
La sensibilització amb el risc d'inundacions –el principal risc natural a Catalunya– és molt gran a Cambrils on hi ha diverses rieres i barrancs al llarg de tot el terme. Els veïns del Molí de la Torre, per exemple, ja han reclamat una millor neteja de la riera de Maspujols perquè consideren que el seu estat actual suposa un perill per a la població. El cert és que a Cambrils hi hauria 2.568 (el 8,2% del total) habitatges construïts en zones amb risc d'inundació, tal com es pot comprovar en aquest mapa elaborat per elDiario.es a partir de dades del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables i del Cadastre. Aquests edificis es troben, sobretot, a la zona de Cap de Sant Pere, però també n'hi ha al Regueral o entre les desembocadures de la riera d'Alforja i el barranc de la Mare de Déu del Camí.