Conferència
La proteïna d'insecte, una font alimentària de futur
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una conferència de Maria Descamps, investigadora de la URV, emmarcada dins la Setmana de la Ciència i amb la proteïna d'insecte com a eix temàtic
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una conferència emmarcada dins la Setmana de la Ciència amb la proteïna d'insecte com a eix temàtic. El títol de la conferència era ben explícit, "La proteïna d'insecte és el nostre futur?" i la conferenciant, Maria Descamps Solà, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ho va deixar ben clar des del primer moment. Descamps va destacar els avantatges de la proteïna d'insecte en comparació a la proteïna de la carn de vaca, sobretot, així com de la resta d'animals. Una proteïna, la d'insecte, que en determinats països de l'Amèrica Central i del Sud ja és un aliment habitual.
Els avantatges de la proteïna d'insecte en l'alimentació humana
Maria Descamps va encetar la seva exposició fent una explicació de les funcions de les proteïnes en les persones per passar, tot seguit, a considerar la proteïna dels insectes com a substituts de la carn i ho va fer afirmant que de 100 grams de determinats insectes s'obtenen 60 grams de proteïna mentre que de 100 grams de vedella s'obtenen 20 grams de proteïna. A més, un altre factor a tenir en compte de cara a considerar la proteïna provinent dels insectes és el creixement de la població mundial lligat a l'espai físic que necessiten els animals que utilitzem com a font de proteïna habitual, " l'any 2050 no hi haurà prou espai per abastir tota la població mundial amb proteïnes d'origen animal", va dir. A banda, també va assenyalar l'efecte climàtic i contaminant lligat a la indústria càrnica. En aquest sentit, doncs, la proteïna provinent dels insectes és una de les solucions de cara al futur.
La conferenciant també va destacar que la proteïna de determinats insectes és de molta qualitat i, a més, són font de greixos poliinsaturats i insectes com les llagostes són, a més, font de Ferro, Zenc i de vitamines B1 i B2. Maria Descamps també va destacar el fet que hi ha menys risc de trasnmetre infeccions des dels insectes que des de la carn dels mamífers o aus i va dir que cal trencar la barrera cultural que fa que parlar de consumir insectes provoqui fàstic a la gent.
Aquesta activitat estava inclosa dins de la Setmana de la Ciència i, també, a la Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2024.