Cultura

Taller

Núria Plana, ceramista: «La història de la ceràmica és també la història de la humanitat»

El Museu Molí de les Tres Eres va acollir, aquest passat dissabte, el taller familiar "Passat i present de la ceràmica: crea el teu amforisc", a càrrec de la cambrilenca Núria Plana

Per Berta Ruiz

Petits i grans van poder fer la seva peça de ceràmica
Petits i grans van poder fer la seva peça de ceràmica | Berta Ruiz

El Museu Molí de les Tres Eres va acollir, aquest passat dissabte, el taller familiar "Passat i present de la ceràmica: crea el teu amforisc", a càrrec de Núria Plana Mendoza. L'activitat, inclosa dins de la programació de la Setmana de la Ciència i organitzada pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils, va ser el preludi de la presentació oficial de l'àmfora púnico-ebussitana del segle IV aC trobada al mar pels germans Rebull i que es va presentar el mateix dissabte al migdia a la seu del Museu.

L'encarregada d'oferir aquesta activitat va ser la ceramista cambrilenca Núria Plana. Segons va explicar a revistacambrils.cat, "amb motiu de la presentació d'aquesta àmfora em van proposar fer un taller de ceràmica en el que petits i grans poguessin fer les seves petites àmfores i també plantejar una petita xerrada introductòria sobre la història de la ceràmica al llarg dels segles. Fer una breu pinzellada sobre com ha arribat als nostres dies, quin ús en fem avui, quines alternatives tenim i per què som on som. De fet, ens remuntem uns 26.000 anys abans de Crist, abans del Neolític".

"L'ofici de ceramista és un dels més antics que hi ha, potser abans de l'agricultura ja es van començar a fer recipients per tractar els aliments al foc"

Plana va comentar que, "la ceràmica no deixa de ser argila amb aigua que es coïa; era el material que tenien més a l'abast com a éssers humans: la terra. A mesura que van passant els segles i les civilitzacions, tots els processos es van fent més complexos i específics, però la ceràmica ha estat pràcticament igual o ha tingut gairebé els mateixos usos fins a l'aparició de nous materials com el plàstic o el vidre. També s'ha perdut força l'ofici de ceramista. De fet, és un dels oficis més antics que hi ha, potser abans de l'agricultura ja es van començar a fer recipients per tractar els aliments al foc. Fem una pinzellada perquè la gent relacioni conceptes. Podríem dir que la història de la ceràmica és també la història de la humanitat".

En aquesta petita xerrada sobre la història de la ceràmica, Plana també va voler fer reflexionar els assistents sobre si caldria recuperar la ceràmica o sobre si és més sostenible que altres materials. "Més sostenible sí que és o ho era tal com es tractava el fang al llarg dels segles. A més també és molt important el procés en l'elaboració de les matèries. La ceràmica, per exemple, no deixa residus tot i que no es desintegra. No deixa de ser terra cuita que a altres temperatures es desfà. Per contra, el plàstic és un material ultraprocessat elaborat amb combustibles fòssils i tot el que hi ha al darrere". Al taller, les famílies van poder tocar el fang i elaborar la seva particular àmfora. També van poder provar el torn i com es fa servir aquest utensili.

Actualment, Núria Plana, –arqueòloga i historiadora de formació– es dedica a la ceràmica i és professora. Té un taller a Tarragona anomenat Club de Fangs, en el que imparteix classes de ceràmica.

Diferents imatges del taller de ceràmica que es va fer aquest passat dissabte al Museu Molí de les Tres Eres (fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article