Història
'Revista Cambrils' presenta aquest divendres el reportatge «Brigades Internacionals a Cambrils: Llums i ombres de la solidaritat internacional a les nostres terres»
El suplement històric anual, obra d'Andreu Dalmau, serà distribuït amb l'edició del desembre i presentat al Centre Cultural, a les 20 hores, amb la presència de Toni Orensanz, periodista i escriptor
Com cada any, aquest mes de desembre Revista Cambrils publica un suplement històric especial. En aquest cas, es tracta d'un reportatge titulat Brigades Internacionals a Cambrils: Llums i ombres de la solidaritat internacional a les nostres terres, obra del periodista cambrilenc Andreu Dalmau. El suplement, que es distribuirà juntament amb l'edició de desembre de Revista Cambrils, serà presentat aquest divendres a les 20 hores al Centre Cultural (carrer Sant Plàcid, 18).
En aquesta presentació, l'autor de l'article estarà acompanyat per Toni Orensanz. El periodista i escriptor de Falset ha treballat en profunditat temàtiques relacionades amb la Guerra Civil i les Brigades Internacionals en els seus llibres L'òmnibus de la mort: Parada Falset i On vas perdre el braç, Balchowsky?. Recentment, també ha dirigit el documental, coproduït per la Xarxa+ i Canal Reus, Maquis a les Muntanyes de Prades.
El reportatge Brigades Internacionals a Cambrils: Llums i ombres de la solidaritat internacional a les nostres terres, que també compta amb un pròleg de l'historiador cambrilenc Manel Tarés, relata la presència a Cambrils d'aquest cos de voluntaris que van lluitar al bàndol republicà durant la Guerra Civil. La 45a Divisió de les Brigades es va establir al Castell de Vilafortuny a partir de l'abril de 1938, quan va caure el front de l'Aragó i les tropes republicanes es preparaven per l'ofensiva de l'Ebre.
A Cambrils, alguns brigadistes cèlebres com André Marty, màxim dirigent del cos, van protagonitzar fets luctuosos com l'execució de diversos soldats desertors o contraris a les idees dels seus dirigents, vinculats a l'estalinisme. Més enllà d'aquests episodis, que al reportatge s'han reconstruït mitjançant les memòries de milicians que van ser a Cambrils –alguns de famosos com el cartellista Carles Fontserè–, també es parla de la convivència entre cambrilencs i brigadistes, en quins edificis es van establir les tropes i quines activitats hi van dur a terme.
Els subscriptors de Revista Cambrils rebran el suplement amb aquesta edició del mes de desembre, però també es pot adquirir als quioscos i llibreries cambrilencs i a la seu de la publicació, juntament amb l'edició mensual, per 4 euros.
La subscripció anual a Revista Cambrils té un preu de 40 euros i permet rebre mensualment les 12 edicions de Revista Cambrils a domicili. (Pots fer-te subscriptor trucant al 977 79 43 43, enviant un WhatsApp al 629 00 72 86 o bé enviant un mail a revistacambrils@revistacambrils.cat).