Medi ambient
LIFE REMAR, una tecnologia innovadora per fer front a l'escassetat d'aigua
Joan Campos i Sara Bages, responsable tècnic i coordinadora, respectivament, del projecte, expliquen en què consisteix aquest sistema de recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp amb aigua tractada de la depuradora de Cambrils
La sala d’actes del Centre Cultural acollia, ahir al vespre, una nova xerrada del Campus Extens de la URV. En aquesta ocasió, els assistents van poder conèixer el projecte LIFE REMAR amb una presentació, que portava per títol "Solució innovadora per recarregar l'aqüífer del Baix Camp i fer front a l'escassetat d’aigua", i que anava a càrrec de l’empresa Comaigua.
El president de la companyia gestora del cicle integral de l’aigua a Cambrils i al Baix Camp, Alfredo Clúa, va iniciar aquest acte que va comptar amb la presència de Joan Campos i Sara Bages, responsable tècnic i coordinadora, respectivament, d’aquesta prova pilot que persegueix demostrar la viabilitat de la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp amb aigua tractada a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Cambrils, mitjançant la tecnologia innovadora de gestió de recàrrega d’aqüífers anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR).
Aquesta prova pretén eliminar els contaminants emergents, microplàstics, gens resistents als antibiòtics i patògens de l’efluent de l’estació depuradora de Cambrils, amb l’objectiu d’aconseguir una millora de la qualitat de l’aigua. A més, és una solució basada en la natura i respectuosa amb el medi ambient, que permet reduir costos de materials i d’energia.
Augmentar la disponibilitat de recursos d’aigua dolça
LIFE REMAR té un pressupost de 2.102.975 euros i una durada de quatre anys. Està previst que finalitzi a finals de 2025 i està cofinançat amb fons del programa LIFE de la Unió Europea. Hi col·laboren com a socis del projecte el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Mejoras Energéticas i el que s’està fent és testejar la tecnologia de tractament sòl-aqüífer (SAT) amb capes reactives.
Com va exposar Sara Bages, el projecte té diferents objectius, com augmentar la disponibilitat de recursos d’aigua dolça, millorar l’estat quantitatiu i qualitatiu de l’aqüífer, contribuir a l’economia circular reduint els costos de la regeneració de l’aigua, determinar els paràmetres de dissenys i escalat per a la implementació a gran escala o definir els passos necessaris per replicar el projecte en altres regions.
Aquesta presentació estava organitzada pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils.