Història
Brigades Internacionals; execucions sumaríssimes, logística i convivència durant sis mesos a Cambrils, l'any 1938
Revista Cambrils va presentar, ahir al vespre, el suplement històric Brigades Internacionals a Cambrils: Llums i ombres de la solidaritat internacional a les nostres terres, d'Andreu Dalmau i amb la presència del periodista Toni Orensanz
Revista Cambrils va fer la presentació, ahir al vespre al Centre Cultural, del suplement històric que enguany ha elaborat el periodista de Revista Cambrils, Andreu Dalmau, i que porta per títol Brigades Internacionals a Cambrils: Llums i ombres de la solidaritat internacional a les nostres terres. Hi havia expectació per conèixer el contingut d'aquest treball de recerca històrica, tal i com es va poder comprovar per la gran quantitat de públic present a l'acte, i que enfoca un tema força desconegut per la ciutadania cambrilenca com és l'estada estratègica i logística que van fer les Brigades Internacionals, entre l'abril i l'octubre de l'any 1938, a Cambrils, on van fer el seu reagrupament per encarar la decisiva batalla de l'Ebre. Andreu Dalmau ha fet una tasca de recopilació de dades a través dels testimonis de brigadistes que van deixar escrites les seves memòries en diferents llibres i que van detallar aspectes del seu pas per Cambrils. Un dels fets que ha sorprès més és el de la repressió interna cap els propis brigadistes per part dels comandaments de les pròpies Brigades i que va desembocar en execucions sumaríssimes i afusellaments a la platja. El treball, en la seva segona part, també detalla els edificis cambrilencs que van ocupar els brigadistes i la relació que es va establir amb els cambrilencs i cambrilenques. Aquest suplement històric s'inclourà en l'edició de desembre de Revista Cambrils.
Toni Orensanz; "aquest reportatge està fet amb la mirada desacomplexada d'un besnét de la Guerra Civil"
L'acte es va encetar amb les paraules del president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Josep Capella, que va destacar la perspicàcia i el punt de vista periodístic de l'autor del treball. Tot seguit va ser l'alcalde que va agrair la tasca que fa la Revista Cambrils en tots els àmbits de la comunicació local. Després de les salutacions protocol·làries de l'acte, Jordi Benaiges va llegir un parell de fragments del treball i, a continuació, va donar pas al periodista i escriptor de Falset, Toni Orensanz i a l'autor del treball, Andreu Dalmau. Toni Orensanz, que va ser professor d'Andreu Dalmau a la Facultat de Periodisme de la URV, va destacar les qualitats d'Andreu Dalmau com a alumne, "dels millors alumnes que he tingut", va dir i tot seguit va lloar la tasca de la Revista Cambrils, "no hi ha gaires exemples de premsa local amb la potència que té Revista Cambrils" i va felicitar la publicació per donar suport a aquest tipus de projectes. A més, va fer una defensa aferrissada del paper que té la premsa local, "el periodisme local té tot el sentit del món i en té més del que prevèiem fa 10 anys. La premsa local crea comunitat i és un servei públic i de referència de tot el que passa i ha passat a nivell local".
Tot seguit es va referir al treball sobre les Brigades Internacionals, "està molt ben escrit i molt ben maquetat. Està fet amb la mirada desacomplexada d'un besnét de la Guerra Civil". En aquest sentit, Orensanz es va referir a la tasca que han fet els historiadors que, depenen de la seva afiliació de dretes o bé d'esquerres, han donat unes visions demonitzades o be heroïques de les Brigades Internacionals i va afegir, "però la guerra és un horror absolut. S'han d'explicar bé les coses o sinò no s'entenen, els millors llibres sobre les Brigades Internacionals s'han fet des de fa 20 anys cap aquí". Dins d'aquest context d'explicar les coses per entendre el context en el que es troben, Toni Orensanz es va referir als bombardejos que va patir la reraguarda, bàsicament, al Camp de Tarragona i al Priorat, "aquests bombardejos eren objectius militars per atacar les zones d'intendència i els hospitals, aquests bombardejos també són batalla de l'Ebre". Orensanz, a més, va explicar que hi ha moltes coincidències entre el que va passar amb la presència de les Brigades Internacionals a Cambrils i al Priorat. Finalment, va lloar la "prudència" de l'Andreu Dalmau quan deixa clar que el que s'explica s'ha recollit de diferents fonts testimonials dels propis brigadistes, "és un treball que no és fàcil i que requereix molta feina per a trobar la informació que es busca", va manifestar.
Andreu Dalmau, per la seva part, va explicar com s'havia iniciat la recerca, "va ser per casualitat, buscant per internet l'estiu de l'any passat, que vaig trobar un bloc d'un brigadista que parlava de 60 afusellats a les platges de Cambrils per part del propi exèrcit internacional. Després de consultar-ho a la redacció de la Revista i veient que era un tema força desconegut, vaig comença a fer recerca". La recerca del periodista l'ha portat a posar-se en contacte amb diferents biblioteques per aconseguir llibres de brigadistes i, també, a fer una recerca al Pavelló de la República, a Barcelona. Dalmau, a més, va agrair el suport de la gent que l'ha ajudat a tirar endavant el reportatge. Finalment, tant Dalmau com Orensanz van cloure l'acte amb una reflexió final, "no s'ha de trigar tant a abordar els temes històrics. Ara ja no hi ha pràcticament cap testimoni directe de la Guerra Civil, un tema del que s'ha guardat molt de silenci i que ha costat molt de començar a desvetllar-ne algunes de les moltes històries que hi ha".