Informació general

Pesca

El sector pesquer en peu de guerra: «No hi ha cap empresa al món que pugui treballar 28 dies a l'any i es pugui mantenir»

L’Ajuntament de Cambrils s’ha unit, aquest matí, a les diferents reivindicacions que s’han fet en diferents municipis costaners en defensa del sector pesquer de l'arrossegament

Per Berta Ruiz

Moment de la lectura del manifest, aquest migdia, a la plaça de l'Ajuntament
Moment de la lectura del manifest, aquest migdia, a la plaça de l'Ajuntament | Berta Ruiz

L’Ajuntament de Cambrils s’ha unit, aquest matí, a les diferents reivindicacions que s’han fet en diferents municipis costaners en defensa del sector pesquer de l'arrossegament. L’acte, celebrat davant de l’Ajuntament, ha consistit en la lectura del manifest impulsat per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors en que es transmet a la societat el seu rebuig a la proposta de la CE per regular la pesca el 2025. A l’acte hi han participat molts regidors del consistori cambrilenc i membres de la Confraria de Pescadors de Cambrils. També s'hi han sumat el diputat al Congrés dels Diputats, Josep Maria Cruset, i el diputat al Parlament de Catalunya, Joaquim Calatayud.

A l'inici de l'acte, l'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, ha manifestat el suport de l'Ajuntament de Cambrils al sector pesquer i a les reivindicacions i queixes que s'han succeït arrel de la proposta de la Comunitat Europea de regulació de la pesca de cara a l'any 2025. Tot seguit, el vicepresident segon de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Moisès González, ha estat l'encarregat de fer lectura del manifest: "aquesta proposta afecta especialment a la pesca d'arrossegament que és principal sector de la pesca catalana juntament amb l'encerclament i els arts menors. La pesca catalana és costanera i de proximitat. L'any 2023, l'arrossegament va representar el 60% del valor de les vendes de llotja. Sense aquesta modalitat, la pesca professional desapareixerà. El sector ja aplica mesures sostenibles, com limitar les jornades a menys de 12 hores, establir vedes anuals de més de 50 dies, definir zones d’exclusió i utilitzar arts més selectius".

"La flota s’ha reduït un 50% en els darrers anys"

González ha afirmat que, "la pesca és clau per a l'economia blava. En moltes zones som el motor principal i amb impacte directe en la comercialització, restauració i el turisme, ara amenaçats amb aquesta proposta. El model pesquer català es basa en confraries que gestionen la llotja i controlen captures i estadístiques. Però la flota s’ha reduït un 50% en els darrers anys, a causa d’una normativa imposada que no reflecteix la nostra realitat. El Pla Multianual (MAP) aprovat el 2019 atribueix la manca de peix només a la sobrepesca, ignorant factors com el canvi climàtic. Això ha imposat reduccions injustes per a la nostra flota, que opera amb vedes llargues no adequadament compensades. Aquesta gestió ha reduït la capacitat pesquera un 40% i els ingressos mitjans en llotja un 12,5%, afectant greument el sector i les confraries. Segons l’ICATMAR, les dades de la CE són incorrectes i les espècies gestionades es troben dins dels límits biològics segurs. Cal revisar el model per basar-lo en informació científica precisa. La CE proposa per al 2025 una reducció del 80% dels dies de pesca, un 30% de les captures de gamba vermella i altres limitacions que deixen l’activitat entre 20 i 28 dies anuals, una situació insostenible".

"Davant aquesta proposta, els pescadors catalans han dit prou i asseguren no poder acceptar més retallades i per aquest motiu, demanen en aquest comunicat conjunt, tot el suport  de les administracions i de la societat per defensar la dignitat i viabilitat de la nostra pesca".

"Si s'aplica aquesta normativa, la pesca desapareix no només a Catalunya sino a tot el Mediterrani"

Posteriorment, en una atenció als mitjans, González ha reiterat que, "la situació actual era bona, però ara ja no és bona. És una situació límit. No ens poden deixar treballar 28 dies l'any perquè no hi ha cap empresa al món que pugui treballar 28 dies a l'any i es pugui mantenir. És irrisori, il·lògic i sembla que se n'enfotin de la gent treballadora. Si s'aplica aquesta normativa, la pesca desapareix no només a Catalunya sino a tot el Mediterrani, perquè després dels pescadors van les confraries que no es podran mantenir, i tot el que arrossega darrere. Entre avui i demà s'ha d'aprovar aquesta normativa, es pot revertir o donen altres opcions".

De fet, el patró Major de la Confraria de Pescadors, Siscu Gil, la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i d'altres companys del sector de l'arrossegament s'han desplaçat avui a Madrid per participar a una manifestació convocada pel sector.

González ha recordat que al Port de Cambrils queden set barques de l'arrossegament. "Cada any en perdem i amb això encara més. La pesca és un ofici dur i t'ha d'agradar, però també s'ha de tenir en compte tot el que hi ha al darrere: mecànics, els que fan les xarxes... Tot se'n resentirà, perquè si no hi ha barques no hi ha producte. I el peix fresc? Què menjarem aquí? Perquè si la Comunitat Europea prohibeix pescar aquí, d'on hem de portar el peix? Què farem amb el peix? On es vendrà? Es carregaran tot el sector. Això afecta a tot el Mediterrani: a Espanya, però també a França i Itàlia".

Dues jornades de vaga del sector

Les barques de pesca dels porta catalans no han sortit aquest dilluns a la mar i tampoc ho faran demà. El sector de l'arrossegament s'ha plantat al llarg de tota la costa catalana per exigir que no se'ls retalli la capacitat de pescar a només 28 dies anuals. Seria la fi de l'activitat, reiteren. Tot i que molts es troben concentrats a Madrid, s'han convocat diferents concentracions de protesta al llarg d'aquest dilluns en municipis del litoral gironí, central o de les Terres de l'Ebre per donar suport a les reivindicacions dels pescadors.

L’Apunt

El conseller d’Agricultura demana una moratòria per al 2025 i un “replantejament” global de la mesura

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig, ha alertat aquest dilluns que la proposta de la Comissió Europea sobre pesca al Mediterrani es basa en dades desactualitzades i és “molt lesiva i perjudicial”. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Ordeig ha assegurat que “alguna cosa no es deu haver fet bé” quan tota la flota pesquera, els gremis i les comunitats autònomes afectades estan en contra de la mesura. “Tenim dades que els estocs de peixos s’han recuperat”, ha afirmat el conseller, que ha remarcat que la sostenibilitat no pot ser només mediambiental, sinó “també social i econòmica”. La retallada dels dies de pesca, segons el conseller, afectaria tota l’economia del litoral i la continuïtat de la dieta mediterrània.

“Si aquesta proposta suposa la desaparició de la flota catalana, estem disposats a aprovar-la?”, ha preguntat, retòricament, el conseller, que ha reclamat “calma i reflexió” i que Brussel·les faci servir dades actualitzades sobre la situació de la biodiversitat al Mediterrani. 

“Aquesta és una proposta molt lesiva i molt perjudicial, no es pot aprovar. Demanem una moratòria i un nou plantejament a la Comissió Europea”, ha destacat Ordeig. 

Comenta aquest article