Medi ambient
Verdcamp Fruits guanya el premi extraordinari de BBVA al millor productor sostenible de l’Estat
L’empresa familiar cambrilenca ja va rebre aquest reconeixement en la primera edició dels guardons
Verdcamp Fruits ha guanyat el premi extraordinari de BBVA al millor productor sostenible de l’Estat. L’empresa familiar cambrilenca ja va rebre aquest reconeixement en la primera edició dels guardons, a l’any 2020, i enguany, el jurat del premi, format per membres del BBVA, El Celler de Can Roca i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES) ha volgut tornar a distingir a aquesta empresa que produeix hortalisses i fruites de la manera més respectuosa i natural possible.
En una nota de premsa, BBVA explica que el jurat ha tingut en compte criteris com la incorporació de mesures per a disminuir la petjada de carboni i per a millorar l'eficiència energètica durant els processos de producció; la gestió dels residus, a més de les mesures adoptades quant a inclusió social, el relleu generacional en l'empresa i la importància de l'activitat com a motor de desenvolupament de l'entorn en el qual produeixen.
Premi al millor productor de totes les edicions
Des de 2020, BBVA ha reconegut a 46 productors de tota Espanya, d'entre un total de 700 candidatures presentades. Com a premi en cada edició, els guanyadors formen part d'un pla de difusió per a donar a conèixer les seves històries en tot el territori nacional i els seus productes s'inclouen en una recepta elaborada pels germans Roca. Enguany, es van donar a conèixer al juny els deu guanyadors de la V edició i es va decidir concedir un premi extraordinari valorat en 5.000 euros al millor de totes les edicions, amb motiu del cinquè aniversari, que ha recaigut en Verdcamp Fruits.
“Rebre el premi en 2020 va ser una oportunitat de donar visibilitat a la nostra manera de conrear i a la nostra manera d'innovar. Ens va donar un impuls per a continuar el nostre treball i a més ens va posar en el mapa”, manifesta Ernest Mas, soci directiu i responsable d’ R+D+I en Verdcamp Fruits.
Aquesta manera d'innovar que apunta Mas ha fet evolucionar el seu model productiu mitjançant iniciatives innovadores, com usar plantes florals per a millorar cultius i combatre plagues; aplicar encoixinaments de cultius a partir de cobertes vegetals per a reduir el conreu i l'erosió del sòl; posar als pol·linitzadors (abelles mel·líferes i silvestres) en l'epicentre de la producció; i potenciar a ratpenats, ocells i a la biodiversitat en general en benefici agrícola i mediambiental.
Actualment el 60% de l'energia de la seva central prové de plaques fotovoltaiques d'autoconsum i el restant de fonts renovables. A més, després del càlcul de la petjada de carboni i la petjada hídrica, dels quals van ser pioners, han implementat un sistema d'agricultura de precisió. En la seva gestió de residus, redueixen la seva generació i adopten una visió circular.
En l'àmbit social donen suport a comunitats locals, promouen visites educatives, jornades de transferència tecnològica i col·laboren amb organitzacions com a uNICEF, Creu Roja i bancs d'aliments pròxims, entre altres. Per a Mas, “en un sector on es premia la productivitat, cal donar exemple que la sostenibilitat a part de ser positiva mediambientalment també pot ser positiva econòmicament i socialment”.