Informació general

Pesca

Els pescadors cambrilencs reben amb escepticisme els acords amb la Comissió Europea

Des de la Confraria no tenen clar com es podran aplicar les mesures de sostenibilitat que repercutiran en una reducció de jornades de pesca menys accentuada

Per Andreu Dalmau

Pescadors triant el peix al port de Cambrils
Pescadors triant el peix al port de Cambrils | Andreu Dalmau

Els pescadors cambrilencs han rebut amb escepticisme els acords als quals es va arribar el passat dimecres 11 de desembre la Comissió Europea per la reducció de jornades de pesca al Mediterrani, entre altres zones. La proposta d'una reducció del 79% havia despertat la indignació entre els els professionals del sector d'arreu de l'Estat que, els dies 9 i 10 de desembre, mentre es negociaven aquestes mesures a Brussel·les, es van manifestar a Madrid. La pressió i les negociacions dels ministres de Pesca de la UE han provocat que aquesta reducció finalment sigui del 66%.

Aquesta reducció dels dies de pesca, segons la Comissió Europea, podrà ser pràcticament inexistent si les embarcacions apliquen una sèrie de mesures de sostenibilitat. “L'objectiu és incentivar les pràctiques sostenibles que protegeixin els alevins i incrementin la selectivitat”, assenyalava el comissari europeu de Pesca, Costas Kadis. El missatge que es vol enviar des d'Europa és que se seguirà pescant “pràcticament els mateixos dies, però de manera més sostenible”.

En total, s'han establert dotze mesures de sostenibilitat acumulables, però moltes d'elles ja s'apliquen a Cambrils des de fa temps, entre elles l'ús de malles noves a l'art de pesca, vedes temporals, vedes permanents, tancaments de fondària... “Fa molts anys que prenem mesures i fem esforços per millorar la situació del medi en el que treballem”, afirma en declaracions a Revista Cambrils Clàudia Masdéu, secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, “sembla que a Espanya s'hagin despertat ara i hagin fet aquest acord perquè apliquem unes mesures que nosaltres ja fa anys que apliquem”. Una altra de les mesures de sostenibilitat recomanades des d'Europa és la d'implementar portes voladores a les barques d'arrossegament, ja que redueixen considerablement l'impacte d'aquesta modalitat de pesca en el fons marí i en el consum de combustible. Les embarcacions cambrilenques no en tenen, però, tot i això, sembla que no serà una de les mesures a aplicar “per les característiques del nostre fons marí i la manera de treballar”, tal com ha apuntat Clàudia Masdéu.

A més, no està gens clar com l'aplicació d'aquestes mesures repercutirà en una reducció de jornades de pesca menys accentuada. “No depèn de si ho fas tu o ho fa el teu port, depèn de quin percentatge de la flota del Mediterrani espanyol ho fa”, detalla Masdéu, “per tant, necessitem aclariments del Ministeri. Qui ho aplicarà, com s'aplicarà, quines despeses estaran subvencionades, com estaran subvencionades... Tota aquesta informació encara no la tenim”. La secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils creu que, el que necessita ara el sector, és “un mínim de seguretat de cara al futur” i saber el que vindrà, no només l'any que ve, sinó més enllà.

«Veurem quants aconsegueixen sobreviure»

Entitat pesqueres d'arreu d'Espanya, com la Confederación Española de Pesca o la Federación Nacional de Confradías de Pescadores, tampoc s'han mostrat positives respecte a aquest acord que han qualificat de “confús” i que, igualment, tindrà conseqüències pel sector: “veurem quants aconsegueixen sobreviure, perquè, per mantenir els dies de pesca s'haurà de fer un esforç addicional que no tots podran complir”.

Precisament, per fer més assequible l'esforç econòmic per adoptar mesures de sostenibilitat, tant la Generalitat com el Ministeri han anunciat aquesta setmana ajudes pel sector. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va anunciar el passat dimarts que el govern aprovarà una bonificació extraordinària per l'any 2025 del 80% de la taxa d'ocupació que les confraries paguen als ports. Aquest impost pot arribar als 900.000 o 1 milió d'euros i és la despesa més gran que tenen les confraries. Per la seva part, el Ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha afirmat que les mesures d'adaptació de “tota” la flota del Mediterrani Occidental es cobririen “íntegrament” amb fons públics, ja siguin estatals o europeus. Els pescadors catalans, però, es mostres cauts davant d'aquest anunci d'ajudes, ja que no hi ha res confirmat.

Comenta aquest article