Igualtat
Les dones astronàutiques protagonitzen el pòster del calendari escolar cambrilenc del 2025
És un reconeixement a les científiques Valentina Tereshkova, Katherine Johnson, Barbara Crawford i Margaret Hamilton, que van fer contribucions crucials pel desenvolupament de l’exploració espacial
Les dones astronàutiques són les protagonistes de la vuitena edició del pòster calendari escolar de l’Ajuntament per fomentar la igualtat de gènere. Durant aquesta setmana, el departament de Polítiques d’Igualtat ha repartit el calendari del 2025 als infants de 0 a 12 anys dels diferents centres educatius i llars d’infants del municipi. Aquest projecte coeducatiu s’emmarca en la campanya “Deixem d’etiquetar per deixar ser”.
El calendari d’enguany és un homenatge a les dones astronautes, matemàtiques, enginyeres... gràcies a les quals l’ésser humà va fer avenços transcendentals, accedint, per primera vegada a la història, a l’espai, en el marc de la carrera espacial dels anys 1955 i 1988 entre Estats Units i la Unió Soviètica.
Els coneixements que es van desenvolupar en aquella etapa, amb un paper clau de les dones científiques, van establir les bases de l’actual desenvolupament aeroespacial, fent palès que les dones podien i havien de formar part de qualsevol àmbit de la vida social i professional en igualtat de condicions que els homes i obrint el camí a les següents generacions de dones científiques en aquest sector. El Pòster Calendari 2025 reconeix a quatre científiques: Valentina Tereshkova, Katherine Johnson, Barbara Crawford i Margaret Hamilton, que van fer contribucions crucials pel desenvolupament de l’exploració espacial. En la il·lustració hi apareixen la primera dona a viatjar a l’espai i les dones científiques que van fer possible l’arribada a la lluna.
La regidora d’Igualtat, Gemma Balanyà, i el director de l'Escola Cambrils, Alberto Sanjuan, van visitar ahir una classe de 5è de primària per intercanviar impressions amb els nens i les nenes sobre la temàtica del calendari. En una sessió molt participativa, l’alumnat ha debatut sobre el paper de les dones, les expedicions espacials i, fins i tot, ha fet propostes per properes edicions del calendari.
El pòster calendari d’aquesta edició conté un codi QR, que facilita al professorat i alumnat més informació sobre cadascuna d’aquestes científiques pioneres, amb l’objectiu d’apropar la seva història a les aules, donant suport a la tasca coeducativa que duen a terme els centres educatius.
El pòster també està a l’abast de tota la ciutadania, tant en format paper al vestíbul de l’Ajuntament, com en versió digital per a descarregar des de la web d’Igualtat i de les diferents xarxes socials.