Informació general

La torre del Bou acollirà un centre d'interpretació de la Guerra dels Segadors

Per Berta Ruiz

Després de la roda de premsa davant els mitjans de comunicació, es va realitzar la reunió de constitució del Comitè d'Avaluació i Seguiment

Ahir al matí es va celebrar al Centre Cultural la constitució del Comitè d'Avaluació i Seguiment del Projecte d'Intervenció Integral al Barri del Nucli Antic. Aquesta primera reunió va comptar amb la presència del director general d'Arquitectura i Paisatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques –Joan Ganyet–, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i d'altres representants de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Cambrils i representants de diferents associacions i entitats del Barri Antic de Cambrils.

En la roda de premsa prèvia a aquesta reunió, es va atendre els mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer els objectius d'aquesta primera reunió i la constitució d'aquest comitè de seguiment, i fer balanç de l'estat de les obres i els projectes programats per al període de quatre anys que contempla la Llei de Barris.

En la seva intervenció, el director general d'Arquitectura i Paisatge del DPTOP –Joan Ganyet– va explicar alguns detalls d'aquesta llei, que arriba a més de 70 ciutats catalanes, amb una inversió d'uns 800 milions d'euros, la meitat dels quals són a càrrec de la Generalitat i la resta a càrrec dels respectius ajuntaments. Segons Joan Ganyet, la voluntat de la Generalitat "és que durant aquesta legislatura hi haurà com a mínim 100 barris que entraran en aquest programa. I el Camp de Tarragona hi està força representat amb Cambrils, Montblanc, Reus, dos barris de Tarragona, Valls i el Vendrell". Joan Ganyet també va destacar que "la filosofia de la Llei de Barris no va tan adreçada a barris amb problemes, sinó a barris amb projectes, amb un programa integral d'intervenció en el conjunt d'elements que faran possible una millora substancial de la qualitat de vida d'aquest barri, que també repercutirà de manera directa en la qualitat de vida de tota la població".

El comitè d'avaluació i seguiment constituït ahir està format per dos representants del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, cinc representants d'altres departaments de la Generalitat, cinc representants de l'Ajuntament de Cambrils i sis representants de les associacions veïnals i entitats del Barri Antic de Cambrils.

Nous projectes

Sobre nous projectes que es tiraran endavant de cara a l'any vinent, l'alcalde de Cambrils va avançar que s'està treballant en l'adquisició del local de l'antic Cabaret –que està situat al costat del portal del carrer Major–, així com la futura rehabilitació de la muralla, "per tal que de cara al proper semestre de l'any 2008 es pugui redactar el pla d'usos definitiu, definir el projecte i iniciar les obres l'any 2009". En aquest espai de la muralla i el portal està previst que s'hi instal·li el Centre Cívic La Muralla, una ludoteca infantil i que s'hi desenvolupin accions educatives i formatives i activitat entorn a la diversitat cultural i equitat de gènere.

Un altre dels espais, que encara és de propietat privada i que l'Ajuntament està en negociacions per adquirir-lo és la torre del Llimó, on s'habilitaria un espai per a entitats i participació, programes de cultura de la pau i accions de dinamització i participació ciutadana. La rehabilitació del Forn del Tallero també forma part dels projectes que s'han de tirar endavant, de moment, però, s'ha de redactar el pla d'usos i la futura construcció de l'equipament de cara a l'any 2009. En aquest espai s'hi instal·larà l'Oficina de Promoció del Comerç a la Vila i l'Oficina de l'Entitat Firal. També s'hi ubicarà un Punt d'Informació i Assessorament a Emprenedors i un Centre de Dinamització Econòmica. D'altra banda, a la torre del Bou s'hi ubicarà un centre d'interpretació de la Guerra dels Segadors.

Projectes en curs

Robert Benaiges va detallar algunes de les obres que s'han d'iniciar en els propers mesos. Entre aquestes actuacions hi ha la remodelació dels carrers Major, Castlà, Parres, Soldat, Trinquet, Cavallerisses, Cardenal Vidal i Barraquer, Gràcia i la placeta de la Concepció. Es preveu que el proper mes de gener s'iniciïn les obres. En aquestes dates també es preveu la remodelació del passeig d'Albert i els carrers de Sant Plàcid, Sant Josep i Foix.

Un altre dels projectes que actualment estan en curs és la rehabilitació del refugi de la Guerra Civil. Ja s'hi ha fet la intervenció arqueològica, l'aixecament topogràfic, i el projecte de neteja i consolidació. A continuació s'ha de tirar endavant el projecte d'electrificació i tematització de l'espai, amb la col·laboració de la Direcció General de la Memòria Històrica de la Generalitat.

Segons Benaiges, una obra que també s'iniciarà de manera immediata serà la rehabilitació de les cobertes del Museu Agrícola i la rehabilitació de l'edifici del Mercat de la Vila. Està previst adequar-hi una nova instal·lació elèctrica, instal·lació de la climatització, la instal·lació d'una estació transformadora d'electricitat i la construcció d'un altell, a partir del proper 15 de gener.

Actuacions realitzades

En la seva intervenció, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– també va fer un repàs per totes les obres que ja s'han realitzat. Entre aquestes obres hi destaca la remodelació d'alguns carrers del Barri Antic com el carrer de Rovira, el carrer de les Creus, la plaça de l'Església i el carrer de Sant Pau.

Tot plegat, amb un pressupost total d'uns 12 milions d'euros, la meitat del qual se'n farà càrrec la Generalitat de Catalunya i l'altra meitat anirà a càrrec de l'Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article