Informació general

Pesca

La Confraria espera poder mantenir els mateixos dies de pesca aquest 2025 que els que ha fet el 2024

A Cambrils, amb les mesures de sostenibilitat que es porten aplicant en els darrers anys, no haurien d'implementar moltes més per poder complir amb els criteris de la UE

Per Andreu Dalmau

Barca d'arrossegament entrant al Port de Cambrils
Barca d'arrossegament entrant al Port de Cambrils | Andreu Dalmau

La Confraria de Pescadors de Cambrils espera poder mantenir els mateixos dies de pesca aquest 2025 que els que ha fet el 2024: un total de 137. Les negociacions per l'aplicació de la nova fase del Pla Multianual de Pesca que estan tenint lloc aquests dies entre el sector pesquer i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació estan servint per concretar quines mesures de sostenibilitat seran subvencionades per l'administració pública. Tanmateix, segons apunta la Confraria, a Cambrils, amb les mesures que es porten aplicant en els darrers anys, no haurien d'implementar moltes més per poder mantenir la xifra de jornades de pesca. Per aquest motiu, a Cambrils s'ha decidit no fer vaga aquests dos darrers dies en que moltes barques de la demarcació s'han quedat a port: “estem a l'espera de com avancen les negociacions”.

Recordem que la polèmica va esclatar el passat mes de desembre quan la Comissió Europea va proposar reduir gairebé un 80% les jornades de pesca anuals en el sector de l'arrossegament. Una proposta que va ser qualificada des de la Confraria de “totalment inviable” i “ofensiva”. Les negociacions que van tenir lloc els dies 9 i 10 de desembre a Brussel·les, enmig de les protestes de pescadors espanyols, francesos i italians –la normativa afecta els països europeus del Mediterrani Occidental–, van acabar determinant que la reducció seria del 67%, però amb la possibilitat de que sigui inexistent si s'apliquen una sèrie de mesures –a Espanya se'n poden aplicar sis de les dotze proposades per Europa– per fer la pesca més sostenible. Els pescadors cambrilencs van rebre amb escepticisme els acords, precisament perquè, des de fa temps, aquí ja s'apliquen mesures com l'ús de malles noves a l'art de pesca, vedes temporals, vedes permanents o tancaments de fondària.

Ajudes del Ministeri

Ara, tant el Ministeri com la Generalitat han anunciat que ajudaran les Confraries i els pescadors a assumir els costos d'aquestes millores. Des del govern central es va anunciar el passat dijous que es concediran ajudes per modificar les xarxes de pesca –en concert, es costejarà el canvi de la part final de les malles de 45 i 50 mm– de la totalitat de la flota del Mediterrani. Aquesta mesura, segons el govern central, és la manera “més àgil, ràpida i senzilla pel sector” d'implementar. El Ministeri també ha anunciat que aquest 2025 també s'impulsarà la instal·lació de portes voladores a les barques d'arrossegament, ja que redueixen considerablement l'impacte d'aquesta modalitat de pesca en el fons marí i en el consum de combustible. Les embarcacions cambrilenques no en tenen, però, tot i això, sembla que no serà una de les mesures a aplicar per les característiques del nostre fons marí.

L'anunci del Ministeri es va fer després que la secretària general de Pesca, Isabel Artime, s'hagi reunit per videoconferència amb representants del sector pesquer. Aquesta setmana vinent, Artime es reunirà amb els directors generals de Pesca de les comunitats autònomes i, el 15 de gener, el ministre Luis Planas ho farà amb els consellers autonòmics.

Les propostes del Govern espanyol no han acabat d'agradar un sector molt perjudicat en els darrers anys per les polítiques europees. Els pescadors de Tarragona, per exemple, han tornat a fer vaga aquesta setmana per reclamar que es mantinguin les mateixes condicions que l'any passat, només amb tres mesos d'aturada per regeneració biològica (veda). “Són inacceptables les imposicions, sense cap garantia. Diem no a tot”, criticava el president de la Confraria de Tarragona, Esteve Ortiz, el passat divendres. En el que estan d'acord tots els pescadors és en que necessiten seguretat de cara al futur, saber què passarà amb el seu ofici.

Comenta aquest article