Informació general

Accident químic

Cinc anys de la gran explosió química del polígon sud de Tarragona que també es va sentir a Cambrils

Les entitats veïnals i els sindicats segueixen demanant més informació i més seguretat en cas d'accident químic; aquest dimarts es farà una manifestació sota el lema "No oblidem"

Per Redacció

Imatge de l'incendi al complex químic de Tarragona que es va poder veure des d'un edifici de Cambrils, el gener de 2020
Imatge de l'incendi al complex químic de Tarragona que es va poder veure des d'un edifici de Cambrils, el gener de 2020 | Lluís Rovira i Barenys

El 14 de gener de 2020, cap a les 18.40 hores, es va produir una gran explosió a l'empresa IQOXE, a la zona de l'antiga IQA (Indústries Químiques Associades), situada al polígon sud de Tarragona. L'explosió es va sentir a diversos municipis de la zona, fins i tot a Cambrils –situat a uns 16 quilòmetres del lloc dels fets– es va poder percebre la vibració de l'ona expansió.

L'accident es va costar la vida de tres persones i dotze persones van resultar ferides. L'onada expansiva de l'explosió també va provocar danys materials i la població de la Canonja i Vila-seca va quedar confinada durant les hores posteriors a l'explosió. Protecció Civil va activar el pla d'emergències per risc químic. L'accident químic també va afectar la circulació ferroviària a la zona de Tarragona.

L'endemà de l'accident, els ajuntaments de Tarragona, La Canonja i Reus van decretar dos dies de dol oficial per les víctimes mortals de l'accident químic, mentre que l'Ajuntament de Vila-seca també va decretar un dia de dol oficial. La tarda del dimecres 15 de gener es van convocar diferents mobilitzacions a Tarragona. Una d'aquestes es va fer a la seu de l’Associació Empresarial de Químiques de Tarragona (AEQT) i, l'altra, convocada per la Plataforma Cel Net es va fer a la plaça de la Font de Tarragona.

Uns mesos després, el setembre de 2020, es va iniciar el demantellament de la planta d'IQOXE accidentada. Les tasques van anar a càrrec d'una empresa externa especialitzada, sota la supervisió de personal d'IQOXE per qüestions de seguretat. Al mes de maig, l'empresa ja va poder reobrir la planta d'òxid d'etilè.

Inspecció de Treball sanciona amb 180.000 euros IQOXE

Gairebé un any i mig després de l'explosió, el juliol de 2021, la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) va proposar una sanció de 180.000 euros a l'empresa IQOXE per una "infracció molt greu". La proposta de sanció va ser el resultat d'una investigació i anàlisi de documentació per part de l'organisme de la Generalitat que va determinar "la responsabilitat de l'empresa en els fets ocorreguts i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció".

Les entitats veïnals de Tarragona i els sindicats es manifestaran pels cinc anys d'IQOXE i demanar més seguretat

Cinc anys després, les entitats veïnals i els sindicats segueixen demanant més informació i més seguretat en cas d'accident químic. Precisament, la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), CCOO i UGT es manifestaran, aquest proper dimarts 14 de gener. La concentració serà a les 18 hores de la tarda a les portes de la mateixa empresa sota el lema "No oblidem". A banda de recordar les víctimes, els convocants demanaran més seguretat i més informació per a la població. "Seguim preocupats, no s'ha avançat en la seguretat que volíem com a veïns", ha apuntat José Martín Carrasco, secretari de la FAVT. Carrasco ha afegit que si avui es repetís un sinistre similar la població no sabria com actuar.

El responsable veïnal també ha comentat que cal que "la justícia avanci" i ha reclamat a la Generalitat que s'hi impliqui. "No pot ser que hi hagi tres morts i dotze ferits i no s'avanci", ha dit. En matèria de seguretat, el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, Pedro Carmona, ha lamnetat que "sis mesos després de l'explosió tothom es pensava que es farien coses de veritat, però s'ha afluixat". "El Plaseqta i els sensors són importants, però cada vegada es fan menys simulacres, no surten bé i no es fa seguiment de les mancances", ha assegurat. "Estem com abans de l'explosió, cal més inversió en conscienciació i informació i en seguretat", ha assenyalat.

Per la seva banda, el secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, ha valorat que volen "que la química continuï, però amb seguretat pels treballadors i la ciutadania. En aquest sentit ha alertat que a les empreses cada vegada hi ha més treballadors de companyies externes i segons ha indicat aquests empleats tenen menys formació en seguretat que els altres. "Els tocs de sirena són diferents a cada empresa i els treballadors externs no saben què hem de fer. És una cosa que no aconseguim desencallar", ha reivindicat. A més, ha reclamat que les aportacions a les mútues d'accidents de treball s'haurien de fer servir per fer formació en seguretat. "Durant aquests cinc anys hi ha hagut molts incidents, i amb tants incidents al final hi ha accidents", ha pronosticat.

Pel que fa a la relació entre treballadors i IQOXE, Carmona ha celebrat que en els dos darrers anys la situació ha millorat. "Després de l'explosió esperàvem una cura d'humilitat i ens vam trobar el contrari. Avui s'ha de dir que no és així i amb el canvi de direcció la situació s'ha reconduït i ara hi ha diàleg i es coopera", ha exposat.

Comenta aquest article