Educació
Educadores i professionals de les escoles bressol del Camp de Tarragona constitueixen la plataforma reivindicativa «Samarretes grogues»
El grup vol denunciar «les mancances i l'abandonament del cicle 0-3 anys, la sobrecàrrega de treball per a les professionals i la manca de recursos»
Un nombrós grup d’educadores i professionals de les escoles bressol del Camp de Tarragona s'han constituït com a plataforma per "fer sentir la seva veu davant de les mancances i l’abandonament per part de les institucions del cicle 0-3 anys, la falta de compromís i de polítiques sensibles vers aquesta etapa, la sobrecàrrega de treball per a les professionals i la manca de recursos".
En un comunicat de premsa han exposat les seves principals reivindicacions:
1. "Revisió i modificació del decret 282/2006 pel qual es regula el primer cicle d’educació infantil i els requisits dels centres perquè ha quedat obsolet".
2. "Disminució de ràtios. Ràtios abusives i desmesurades, estem a la cua d’Europa, molt lluny de les recomanacions de la Comissió d'Europa i també de països propers com Portugal i França. Aquestes ràtios impossibiliten una atenció individualitzada i un acompanyament respectuós vers els infants. Les ràtios són: 8 infants per una educadora a I0, 13 infants per educadora a I1 i 20 infants per educadora a I2".
3. "Augment dels pressupostos destinats a la petita infància per poder invertir en qualitat educativa i destinar-hi més recursos".
4. "Uns recursos pedagògics adequats i personal qualificat per a l’acompanyament dels infants amb NEE".
5. "Reconeixement social i laboral de les professionals del cicle amb un sou digne i l’equiparació salarial del personal amb les condicions de les escoles bressol de la Generalitat. No volem ser treballadors de segona. Els salaris a l’educació infantil que marca el conveni estatal (sense actualitzar des del 2022) són insuficients. Aquesta baixa remuneració implica tenir unes treballadores pobres i genera una frustració i desmotivació entre les professionals".
6. "Volem un compromís i unes polítiques sensibles per a la petita infància, amb els recursos i l’acompanyament necessaris per a un desenvolupament harmònic i saludable".
7. "Condicions laborals adequades per a l’atenció de la salut de les treballadores. La sobrecàrrega de treball fa emmalaltir al personal sovint. A més, les baixes laborals continuades comporten un trencament del vincle que s’estableix amb els infants i les seves famílies".
Acció reivindicativa "Dimecres, samarretes grogues"
La plataforma va posar en marxa a l’inici de l’actual curs escolar l’acció "Dimecres, samarretes grogues". Cada dimecres les treballadores llueixen, a les diverses escoles bressol, samarretes grogues per fer visibles les nostres reivindicacions. L’evidència de les mancances que denuncian ha fet que les famílies també s’hagin involucrat en l’acció reivindicativa i vesteixen els infants amb alguna peça groga els dimecres.
Segons han informat, aquesta és la primera d’un seguit d’accions, entre les quals preveiem trobades amb les administracions, agents de la comunitat educativa, entitats socials i partits polítics, per sensibilitzar-los sobre la situació i de la necessitat urgent de millores. Tampoc descarten, si és oportú, mobilitzacions i actes de protesta.