Informació general

Medi ambient

Alerta per una major presència d'erugues processionàries a l'espai urbà

En les darreres setmanes, tant a les xarxes socials com al plenari municipal, es va fer referència d'aquesta problemàtica ja que es tracta d'una espècie tòxica per a persones i mascotes

Per Berta Ruiz

Filera d'erugues processionàries publicada, fa uns dies, a les xarxes socials
Filera d'erugues processionàries publicada, fa uns dies, a les xarxes socials | Cedida
Des de fa uns anys, l'eruga processionària avança la sortida del seu niu al mes de gener. El motiu: les altes temperatures que fa a l'hivern i la sequera. Això passa perquè les temperatures més elevades mata els depredadors naturals de la processionària, fet que facilita la propagació d'aquesta eruga, que afecta els pins. En les darreres setmanes, tant a les xarxes socials com al mateix plenari municipal –celebrat el passat 31 de gener– s'ha alertat d'una major presència d'aquesta espècie a l'espai públic. Al plenari s'hi van referir tant el portaveu del PP, David Chatelain, com el portaveu de l'NMC, Oliver Klein. 
 
Per un costat, el regidor popular va afirmar que "s'estan detectant focus d'erugues processionàries molt importants que estan provocant trasbalsos entre els propietaris de gossos. Es tracta d'una espècia tòxica i demanem que es prenguin mesures". Per la seva part, Oliver Klein de l'NMC també es va referir a aquesta qüestió i va posar el focus en el parc per a gossos situat a la zona nord del municipi on també hi ha presència d'erugues processionàries. A més va avisar que, "el parc per a gossos està destrossat, està en molt mal estat –amb falta de manteniment– i es troba pràcticament inhàbil".

S'instal·laran cartells informatius

Sobre aquesta qüestió, la regidora d'Espai Públic i Sostenibilitat, Hélène Arcelin, va explicar que "es va fer el tractament de 3.450 pins entre els mesos d'octubre i novembre que és quan és el moment adient per a fer-ho perquè una vegada s'ha format el niu-bossa el tractament ja no té efecte. No té gaire sentit repetir el mateix tractament atès que la bossa forma una capa resistent a l'entrada del producte". Posteriorment, un cop dut a terme el tractament es va controlant i es procura extreure els nius manualment sempre que l'alçada de l'arbre ho permeti.

Pel que fa al parc de gossos, Arcelin va comentar que, "al parc en si no n'hi ha, però fora del recinte sí". De fet, es tracta d'arbres que ja no formen part de la zona urbana municipal i no es tracten. Des del consistori han informat a revistacambrils.cat que, "tot i tractar els arbres que formen part de la zona urbana és complicat controlar-ho tot i s'està envoltant d'arbrat amb presència de processionària".

La regidora d'Espai Públic va afegir que es posaran uns cartells informatius per tal d'avisar els usuaris sobre la possible presència d'aquesta espècie. "Ho tenim present i som conscients d'aquesta preocupació, així com del risc que hi ha per a les persones i per als gossos" va dir.

Afeccions en persones i animals

A banda de defoliar els pins, aquestes erugues també poden provocar afeccions a les persones i als animals. Quan se senten amenaçades, deixen anar uns pèls molt fins, microscòpics, que queden suspesos en l'aire i que en contacte amb la pell de les persones són urticants. Si la persona hi té al·lèrgia, la reacció pot ser greu. Aquestes erugues també poden arribar a ser perilloses per als gossos: si l'animal s'hi apropa per olorar-les, aquests pèls urticants se'ls poden ficar dins de la gola i provocar-los una inflamació que els acaba ofegant.
 
Imatge d'una filera d'erugues, fa uns dies, al carrer de Jaume Ferran (foto: Carolina Figueras)

 

Comenta aquest article