Cultura

Festival Internacional de Música

Ainhoa Arteta o Lax'n'Busto són alguns dels artistes proposats per a la 50a edició del FIMC

L'empresa RGB Music SL ha estat l'única en presentar-se al concurs per a la gestió d'aquesta edició del Festival Internacional de Música de Cambrils, que comptaria amb una programació eclèctica de dotze concerts que encara s'ha de tancar

Per Andreu Dalmau

Ainhoa Arteta, durant la seva actuació al Festival l'any 2013
Ainhoa Arteta, durant la seva actuació al Festival l'any 2013 | Cristina Sierra

La cinquantena edició del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) comptaria amb una dotzena d'actuacions –entre elles, les d'Ainhoa Arteta, Maria del Mar Bonet o Lax'n'Busto– segons contempla l'única proposta presentada al concurs per a la seva gestió. L'empresa RGB Music SL ha estat l'única en concórrer al concurs que tornarà a externalització la gestió del Festival després que l'Ajuntament l'assumís l'any passat.

En el projecte presentat per RGB s'inclou una programació de dotze concerts que tindrien lloc a tots els escenaris proposats per l'Ajuntament: Parc del Pinaret –on s'hauran de programar un mínim de cinc concerts–, el Port de Cambrils, el Parc del Pescador i la Torre del Llimó. D'aquesta manera, hi hauria concerts de petit, mitjà i gran format, tal com es pretenia des de la regidoria de Cultura. El cartell avançat per l'empresa, que encara està pendent de confirmació oficial, contempla una paritat entre homes i dones i també una varietat estilística àmplia, ja que les propostes inclouen gèneres com pop, rock, jazz, música clàssica, soul i música urbana. “S'ha d'acabar de parlar de dates i dels artistes, segur que hi ha canvis”, detalla el regidor de Cultura, Jordi Barberà, en declaracions a revistacambrils.cat, que ha afirmat que el procés de licitació encara es pot allargar un parell de mesos.

Entre els artistes escollits per la productora destaquen l'artista de música urbana de Santa Coloma de Gramenet, Queralt Lahoz, que encetaria la programació; el grup de rock català Lax'n'Busto, que ha tornat de la retirada per fer una minigira aquest 2025; la cantautora Maria del Mar Bonet, que va participar en l'edició del Festival de l'any 1996; o la soprano Ainhoa Arteta, que també va cantar al FIMC en l'edició de 2013.

Música clàssica i música popular

A banda d'Arteta, l'empresa RGB també confirma una aposta per reintroduir la música clàssica en la programació –tal com s'havia proposat el regidor de Cultura, amb la voluntat de “recuperar l'esperit del Festival” a la vegada que es manté el vessant més popular dels darrers anys– amb la inclusió de la formació Quintet Montsant, que presenta un programa amb música que beu d'influències d'arreu del món. Aquesta agrupació, a més, està integrada per músics vinculats al Camp de Tarragona i Cambrils, com el violinista Albert Carbonell, professor a l'Escola Municipal de Música, o el cellista Oriol Aymat, exalumne del centre que ja va tocar al Festival l'any 2007. Respecte al vincle amb el territori dels artistes proposats per RGB per actuar al FIMC, val a dir que gairebé un terç d'ells tenen la seu social o residència a Catalunya.

A més, cal apuntar que, a banda dels concerts programats per RGB, l'Ajuntament es reserva la possibilitat d'organitzar una actuació commemorativa del cinquantè aniversari que, segons ha pogut saber revistacambrils.cat, podria anar a càrrec d'una entitat fundadora del FIMC: la Coral Verge del Camí. Si s'organitzés una actuació d'aquestes característiques, l'empresa adjudicatària hauria d'incloure-la en el seu pla de difusió. Segons Barberà, la idea és que l'actuació de la Coral inaugurés els concerts el cicle de grans concerts al Parc del Pinaret, tot i que apunta que “encara s'estan ultimant els detalls”. A més, el Departament de Cultura també treballa en altres actes commemoratius de l'aniversari com l'edició d'un llibre sobre la història del Festival o la realització d'una exposició.

El cartell del Festival, segons la proposta d'RGB, també tindria en compte els gustos més populars amb la inclusió dels tributs The Amy Winhouse Band o This is Michael (aquest darrer estava previst que actués al Festival l'any 2023, però el seu concert va haver de ser anul·lat pel vent) i un original espectacle inaugural sota el nom de La Dinamo que recorrerà els carrers del Port de Cambrils i que tindrà la funció de reclam per a la resta de concerts del festival. Les entrades als concerts costarien entre 15 i 50 euros, depenent de l'actuació.

Pel que fa a l'oferta econòmica, el pressupost presentat per l'empresa és de 360.015 euros, el qual suposa 100.00 euros menys del que demanava l'Ajuntament. Dins d'aquest pressupost s'inclou un pla de difusió de 66.550 euros, 10.000 euros més del que demanava, com a mínim, el consistori.

L’Apunt

Retorn a la gestió privada

Aquest 2025, la gestió del Festival Internacional de Música de Cambrils torna a mans privades després que l'edició anterior l'hagués hagut d'organitzar el Departament de Cultura de l'Ajuntament in extremis a causa de la renúncia de l'empresa Clipper's Live a la pròrroga del seu contracte. Aleshores, el regidor de Cultura, Jordi Barberà, manifestava que s'havia fet “de la necessitat virtut” a l'hora d'aprofitar la renúncia de l'empresa per recuperar la implicació directa de l'Ajuntament en la producció i direcció artística, que no existia des de l'any 2013.

La 49a edició del FIMC va estar marcada per la precipitació en l'organització, però es va aconseguir celebrar amb un cartell eclèctic i concerts descentralitzats –alguns d'ells gratuïts– que van gaudir més de 7.000 persones. Un cop acabat el Festival de l'any passat, Cultura va posar fil a l'agulla per licitar la gestió de l'edició del 50è aniversari i les tres posteriors. El pressupost global del FIMC pels pròxims quatre anys serà de 460.000 euros per edició, dels quals l'Ajuntament està disposat a fer una aportació de 230.000 cada any.

Comenta aquest article