Programació
La cultura cambrilenca treu pit amb un Cicle de Primavera intens i singular
Jordi Barberà, regidor de Cultura, reivindica un catàleg d'activitats de diverses disciplines i amb múltiples actors: «darrere d'aquesta programació hi ha una ciutat implicada»
Cambrils torna a treure pit amb la presentació d'una programació cultural quadrimestral plena d'activitats impulsades pel Departament de Cultura de l'Ajuntament, el Museu d'Història, la Biblioteca i tot un seguit d'entitats i empreses cambrilenques. “Darrere d'aquesta programació hi ha una ciutat implicada”, reivindicava el regidor de Cultura, Jordi Barberà, en una setmana en la qual, justament, ha fet gala d'aquesta força per reclamar l'impuls del Teatre Auditori per part d'institucions supramunicipals.
La necessitat del finançament i la construcció del Teatre Auditori de Cambrils per tal de disposar d’un espai on centralitzar les activitats culturals i celebrar-ne de gran format s’ha fet evident durant l’acte on el regidor ha comparegut acompanyat pels representants de les entitats culturals cambirlenques. “No demanem un equipament només per tenir-lo, sinó perquè tenim una programació intensa i singular”, apuntava Barberà. La realitat és que el catàleg d'activitats continua creixent i sumant més implicats a més d'incloure cicles plenament consolidats, com és el cas dels Concerts a la Cripta o el Diumenge al Teatre. Tampoc falten els concerts programats per l'associació La Mar de Jazz, algunes de les projeccions al cinema Rambla de l'Art, el programa de conferències del Campus Extens de la URV, el Cicle de Dansa iniciat l'any passat...
Dins d'aquesta rica programació amb múltiples disciplines també s'inclouen exposicions –“estem incrementant el pressupost per fer exposicions amb cada vegada més volada”, afirmava el regidor–, entre elles una en memòria de l'artista cambrilenca Montserrat Recasens Pahí, que va morir ara fa un any. L'Escola de Música també tindrà un paper important en la programació, no només amb la Música als Balcons –activitat recuperada l'any passat–, sinó també acollint un petit cicle de concerts al seu recinte, el 25 de maig, i celebrant el seu quarantè aniversari amb una exposició. Una de les novetats serà el projecte multidisciplinari “Buscar l'agulla”, encapçalat per les artistes cambrilenques Maria Borràs i Marina Carrión, que anirà més enllà de les arts plàstiques i explorarà també la memòria històrica, l'antropologia o la performance. La preestrena del curtmetratge ¿Cuento Contigo?, l’últim projecte de la cambrilenca Marina Campos que ha rebut la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, també s’inclou en una programació que encara s’ha de completar amb els actes de Dies de Llibres, les activitats al voltant de Sant Jordi.
«Perquè has vingut han florit els lilàs», el lema del cicle
El lema d'aquest cicle de primavera és una cita de Joan Salvat-Papasseit: “Perquè has vingut han florit els lilàs”. Aquesta frase encapçala el diari amb el qual es difondrà la programació arreu del municipi, enviant-lo per correu postal a totes les cases. Tot i que encara no es tenen xifres de l'impacte real d'aquesta nova tècnica propagandística en l'assistència als actes del cicle cultural de tardor, el regidor ha afirmat que, gràcies al canvi de format, s'ha fet ressò de la programació i encaixa positivament algunes de les crítiques que han rebut: “hem aconseguit que es parli més de la programació cultural i que la seva difusió es miri amb ulls crítics”. Jordi Barberà, però, no amaga que la nova estratègia publicitària té per objectiu arrossegar més públic i ja s'està estudiant la possibilitat d'impulsar noves campanyes en col·laboració, per exemple, amb el Patronat de Turisme perquè la cultura sigui també “un dels nostres atractius”.
L’Apunt
El Departament de Cultura, en procés de trasllat
El regidor de Cultura també va aprofitar per fer un repàs de la situació al Departament de Cultura que, justament aquesta setmana, està traslladant la seva seu de l'edifici de l'Ajuntament al Centre Cultural, on s'han integrat totes les branques del departament. Precisament, l'equipament del carrer de Sant Plàcid ha rebut en les darreres setmanes una rentada de cara a nivell d'instal·lacions. El regidor també va anunciar que s'està estudiant la possibilitat de fer una remodelació de l'edifici per convertir-lo en un centre d'art al Barri Antic i obrir-lo els caps de setmana.
Tot aquest procés de reestructuració del Departament de Cultura va acompanyat d'un increment del pressupost. L'any 2024 ja va créixer i, de cara a aquest 2025, està previst que es torni a incrementar. Aquest augment es veurà traduït en una crescuda d'entre el 20 i el 25% de les subvencions a les entitats més actives: “han de tenir més facilitat per programar i per fer-ho amb més qualitat”. De fet, s’està treballant en un nou pla de subvencions pels propers dos anys. Barberà també va manifestar la seva intenció d'incrementar el nombre de personal a Cultura i de reorganitzar el departament per fer “més activitat sense tant sacrifici” per part dels treballadors, un dels principals handicaps de l’àrea.