Empreses públiques
El futur d'Ingesòl, novament, a debat
El govern municipal ja va anunciar, al plenari del 22 de desembre de 2023, la seva intenció de dissoldre l'empresa municipal Ingesòl
El futur de les empreses municipals i, més concretament, el d'Ingesòl va tornar a sortir al debat plenari. Ho va fer en la sessió celebrada el passat divendres 31 de gener arrel d'un punt de tràmit de l'ordre del dia corresponent a l'encàrrec de gestió de les llars d'infants municipals –La Galereta i Maria Dolors Medina– a Ingesòl per al curs 2024-2025. Sobre aquest punt, el regidor d'Educació, Jordi Barberà, va apuntar, breument, que aquesta renovació no presentava cap novetat destacable respecte anys anteriors.
Tot seguit van arribar les crítiques per part dels tres grups de l'oposició respecte el futur d'aquest ens públic i la seva viabilitat. De fet, recordem que al ple del 22 de desembre de 2023, el govern municipal va anunciar la seva intenció de dissoldre l'empresa municipal Ingesòl. Aleshores, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, va recordar que abans de la moció de censura de 2021, el govern que ella liderava ja va establir un calendari per a la supressió d'aquest ens que s'encarrega de la gestió de les llars d'infants, les platges i l'oficina d'habitatge de Cambrils. Aquest calendari no va ser aprofitat pel següent govern, encapçalat per Oliver Klein.
Isabel Segarra (VOX): "A aquestes alçades ja hauríem d'estar aprovant l'encàrrec per al curs següent, el 2025-2026"
Sobre aquest punt d'aprovació, la portaveu de VOX, Isabel Segarra, va queixar-se que es passi l'encàrrec de gestió per al curs escolar 2024-2025 el darrer dia de gener quan el curs ja està començat. "A aquestes alçades ja hauríem d'estar aprovant l'encàrrec per al curs següent, el 2025-2026" va dir. A més, Segarra va criticar que, "es diu externalització de serveis a aquestes empreses públiques quan en realitat és una deslocalització o un desplaçament de l'exercici de competències i, amb aquesta manera d'actuar, el que aconseguim és perdre informació que afecta a la presa de decisions".
David Chatelain (PP): "Ingesòl va néixer com una entitat per a la gestió del sòl, però al final s'ha convertit en tot un totum revolutum que ha acabat gestionant les llars d'infants, les platges, l'Oficina Local d'Habitatge..."
Des del PP també van arribar les crítiques. El regidor David Chatelain va lamentar que es faci l'aprovació fora de termini i que hi hagi "una manca de fluïda en la tramesa d'informació entre l'empresa i l'Ajuntament", així com la qüestionable viabilitat de l'ens. Chatelain va dir. "és una empresa que, tradicionalment, en el tema de la morositat i dels terminis de pagament representa un dels llastres que té aquest Ajuntament perquè impacta directament en el període de pagament de tota la corporació. És un debat que ara mateix potser està una mica al marge, però és un tema que no podem deixar". El portaveu popular va recordar que, "Ingesòl va néixer com una entitat per a la gestió del sòl, però al final s'ha convertit en tot un totum revolutum que ha acabat gestionant les llars d'infants, les platges, l'Oficina Local d'Habitatge... No dubtem de la professionalitat dels tècnics però sí caldria millorar les relacions en la tramesa d'informació i en l'apartat econòmic".
Oliver Klein (NMC): "Van passar els anys i només els hi demano que expressin quina és la voluntat del govern actual"
Oliver Klein de l'NMC va avançar el vot positiu del seu grup, "perquè el curs ja està funcionant i s'ha d'acabar", però no es va estar de criticar el funcionament i el model de gestió. El portaveu de l'NMC va criticar que l'aprovació de l'encàrrec de gestió es faci tant tard i que això comporti una sèrie d'anomalies. Pel que fa al futur de les empreses públiques, Klein va recordar que "és un tema recorrent" i es va referir al compromís de tots els grups que es va prendre en el seu moment en favor d'iniciar el procés de dissolució de l'empresa per a un millor funcionament. "En la darrera resposta que es va dir sobre el tema es va explicar que s'estaven articulant diversos grups de treball –llars d'infants, platges, Oficina d'Habitatge– i vaig entendre que hi havia calendaris diferents per a cada àmbit. Van passar els anys i només els hi demano que expressin quina és la voluntat del govern actual".
Jordi Barberà: "S'han de veure els pros i els contres. Internalitzar les llars d'infants suposaria una càrrega important per al Departament d'Educació"
Sobre tot plegat, el regidor d'Educació, Jordi Barberà, va reconèixer que és cert que l'encàrrec "arriba tard" i també és cert "hi ha determinades dificultats en el traspàs de la informació, sobretot de la informació econòmica. Creiem que és una de les coses que s'ha de millorar, així com la gestió d'Ingesòl". Barberà va recordar que "hi ha un gestor que va assumir al gerència d'una manera provisional i, a més, només hi dedica mitja jornada. Això fa que sigui complicat gestionar una empresa com Ingesòl amb tant de personal, tanta responsabilitat i amb tants encàrrecs de gestió. És una cosa que s'ha de plantejar i millorar. Això ens permetrà, per una banda, arribar en temps i forma els encàrrecs de gestió i les liquidacions corresponents i segur que també millorarà la gestió de l'empresa pública".
Quant al model i qui s'ha d'encarregar de la gestió de les llars d'infants, el regidor va argumentar que es tracta d'una decisió de govern que va més enllà de la regidoria. "Sí és veritat que Ingesòl fa una bona gestió de les llars d'infants i des del Departament d'Educació n'estem molt contents. Pensem que és una fórmula que funciona però, evidentment, es pot replantejar. S'han de veure els pros i els contres. Internalitzar les llars d'infants suposaria una càrrega important per al Departament i una càrrega gran per al Departament de Recursos Humans. No és una decisió que es pugui prendre a la lleugera. Per altra banda, tots sabem quina és l'alternativa: treure el servei a licitació i que s'hi presentin empreses privades".