Societat

Sostenibilitat

Eduard Furró, enginyer: «Estem en una situació de transició energètica molt estancada»

El membre del consell de la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya i coordinador tècnic del col•lectiu CMES explica com ha de ser el projecte per impulsar aquest canvi cap a l’energia renovable

Per Cristina Sierra

Eduard Furró durant la seva xerrada al Centre Cultural, ahir al vespre
Eduard Furró durant la seva xerrada al Centre Cultural, ahir al vespre | Cristina Sierra

La sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional va acollir, ahir al vespre, la xerrada "Transició energètica i territori al Baix Camp: un necessari equilibri entre energia, alimentació, aigua, medi natural i biodiversitat", a càrrec d’Eduard Furró Estany. El pèrit industrial, membre del consell de la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya i coordinador tècnic del col•lectiu CMES (Col•lectiu per un nou model energètic i social sostenible) va centrar la seva xerrada a explicar com ha de ser el projecte per a impulsar aquest canvi dels municipis del Baix Camp cap a l’energia renovable.

La conferència, organitzada pel Club Rotary Cambrils, Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils, es va iniciar amb la presentació de la presidenta del Club Rotary Cambrils, Aurora Fornos, que va presentar el ponent, que ha escrit diferents llibres i treballs sobre la transició energètica.

Tot seguit, Eduard Furró va començar la seva xerrada explicant què és el col•lectiu CMES, creat el 2012 per un grup de professionals, en especial dels camps de l’enginyeria, que analitzen l’actual model energètic. Actualment, compta amb uns 90 membres en actiu que estudien com s’ha de fer aquest canvi del model energètic.

"Estem en una situació de transició energètica molt estancada, no progressem", va afirmar el ponent, que va dir que era "gairebé impossible" plantejar aquesta aposta per l’energia renovable quan no hi ha un projecte executiu marc, una manca que "genera incertesa".

Quatre paràmetres claus per implementar l'energia renovable

Com va dir, per plantejar aquest model d’energia renovable que s’ha de desplegar a Catalunya s’han d’aconseguir quatre paràmetres. El primer d’ells és la reducció d’un 21% de la despesa de l’energia actual. "Un cop fet l’anàlisi dels usos actuals es pot estalviar perfectament un 21% sense renunciar a res, tan sols s’ha de reordenar el consum", va exposar.

El segon paràmetre fixa la transició energètica equitativa de 19.200 kWH per persona i any a Catalunya: el tercer, apunta que s’ha d’utilitzar com a màxim 64.000 hectàrees de sols rústics, un paràmetre que assegura la sostenibilitat alimentària, i el darrer és una fita de participació personal, de resiliència social. "Ens hem de proveir d’energia per a usos propis, la tasca s’ha d’estendre a totes les activitats que es fan", va manifestar.

Si s’aconseguissin complir tots aquest paràmetres, es podria començar a fer aquesta participació energètica equitativa a Catalunya. Durant la xerrada, Furró va detallar com quedaria aquesta repartició d’energia als municipis del Baix Camp, tenint en compte el nombre d’habitants i les hectàrees que aportaria cada localitat. 

La propera xerrada del Campus Extens de la URV serà el proper dijous 13 de febrer, amb la conferència "Turisme blau accessible i inclusiu", a càrrec de Marta Nel•lo Andreu, directora del Centre ICLEAT i de la Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada (URV), conjuntament amb Alba Font Barnet, professores ambdues de la Facultat de Turisme i Geografia URV i investigadores del Grup d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics URV. 

Comenta aquest article