Conferència
Eudald Carbonell, arqueòleg: «Som una espècie imbècil perquè no aprenem dels errors»
El reputat científic va presentar, en una sala d’actes del Centre Cultural plena a vessar, el seu darrer llibre ‘De la caverna al cosmos’ on reflexiona sobre el futur de l’Homo sapiens
La sala d’actes del Centre Cultural es va omplir, ahir al vespre, de gent ansiosa de coneixement i amb moltes ganes d’escoltar Eudald Carbonell, un dels arqueòlegs catalans més important de les darreres dècades. El científic va presentar, acompanyat per la periodista i arqueòloga Cinta Bellmunt, el seu darrer llibre, De la caverna al cosmos, un assaig sobre el futur de l’espècie humana. La conferència estava organitzada pel Museu d'Història de Cambrils.
Com bé va dir el regidor de Cultura, Jordi Barberà, en la seva introducció, Carbonell posseeix un pensament crític que surt dels estàndards. “Estudia el passat per entendre el futur”, apuntava Barberà, abans de cedir l’escenari a l’arqueòleg i la presentadora. Bellmunt va descriure De la caverna al cosmos com un llibre que reflecteix molt clarament els interessos de Carbonell pel futur. Això és perquè el científic creu que l’espècie humana és molt a prop de viure canvis determinants per al futur de l’Homo sapiens.
Homo sapiens modificats genèticament i per intel·ligència artificial
Més concretament, l’escriptor creu que en un futur no gaire llunyà la nostra espècie en crearà de noves amb les quals haurà de conviure. Aquestes noves espècies, anomenades pels estudiosos “transhumans”, seran sàpiens modificats genèticament per la tecnologia i la intel·ligència artificial. “Ens costarà diferenciar el que és digital del que no”, vaticinava el pensador.
Segons Carbonell, aquesta evolució portarà a l’home més enllà dels límits del nostre planeta, sempre que no ens ho carreguem tot abans d’aconseguir els progressos necessaris per a la nostra supervivència. Eudald Carbonell pensa que som “una espècie imbècil, perquè no aprenem dels errors” i, malgrat això, creu que és possible colonitzar el sistema solar i que, més endavant, quan es pugui viatjar a la velocitat de la llum, arribar a altres zones de l’univers on hi ha sistemes de vida similars al nostre.
L’educació, clau per entendre la tecnologia
Per arribar fins allí, però, els humans hem d’assolir “consciència”. Aquesta, segons explicava l’arqueòleg, es divideix en quatre nivells: la consciència còsmica, la consciència d’espècie, la consciència col·lectiva i la consciència individual. A més, també existeix la consciència tecnològica, cosa que no tenim actualment, ja que no hem estat educats apropiadament en el seu ús. Tot i que Carbonell creu que la tecnologia “ens ha fet humans” i que “no té la culpa de res”, tenim l’obligació d’entendre-la. “Si no tenim consciència tecnològica serem controlats per aquells que no tenen consciència d’espècie”, afirmava el científic en referència als grans magnats tecnològics com Elon Musk, a qui va qualificar de “feixista”. La tecnologia, segons Carbonell, també portarà avenços positius d’aquí molt poc en àmbits com la desextinció, és a dir, en la recuperació d’espècies desaparegudes com els mamuts; i, en canvi, també en tindrà de molt negatius en conflictes bèl·lics que estan per venir i en els quals l’energia nuclear tindrà un paper clau.
Segur que les preguntes que els assistents van poder fer-li a Eudald Carbonell van ser només unes poques de les moltes que els hi rondaven pel cap després d’una intensa xerrada de poc menys d’una hora. Els més curiosos, això sí, es van poder endur un exemplar de De la caverna al cosmos per continuar indagant en el futur de la nostra espècie i, a més, li van poder demanar una dedicatòria al seu autor.