Turisme
Més activitats inclusives i millorar l’accessibilitat: els reptes del turisme blau a la Costa Daurada
Les professores de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, Marta Nel·lo i Alba Font, parlen sobre les oportunitats d’aquest model turístic al Centre Cultural
La sala d’actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la xerrada "Turisme blau accessible i inclusiu", a càrrec de Marta Nel·lo Andreu, directora del Centre ICLEAT i de la Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada (URV), i Alba Font Barnet, professores ambdues de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV i investigadores del Grup d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics URV.
En aquesta conferència, els assistents van poder conèixer què és el turisme blau i quins reptes i oportunitats han detectat les investigadores per promoure aquest model turístic en els municipis de la Costa Daurada, que cada cop aposten més per un desenvolupament turístic sostenible i molt més accessible.
Què és el turisme blau?
El turisme blau és un model que inclou totes les activitats, equipaments i recursos marins i promou l’accessibilitat per a tothom al litoral. L’objectiu és fer un turisme molt més inclusiu i sostenible, no només pels turistes sinó també per la gent que viu en aquests municipis de costa. "El fet de viure prop del mar ens hauria de permetre accedir a l’ús del mar, fer activitats tot l’any i veure tots els beneficis que comporta a nivell de salut i benestar", va dir Font.
Per la seva part, Nel·lo va afirmar que impulsar aquest turisme és responsabilitat de tothom, hi intervenen molts agents i l’accessibilitat és clau. "El turisme accessible ha de permetre que les persones accedeixin als entorns turístics amb dignitat, abordant diverses necessitats com la mobilitat, la visió, l’audició o les dimensions cognitives", va apuntar.
En aquest sentit, quan es parla d’accessibilitat es fa referència no tan sols a les platges, també a la cultura, a l’esport, a l’allotjament o a la gastronomia. "La cadena de valor ha de ser accessible, l’experiència hi ha de ser des del principi fins al final", va exposar Nel·lo, que va remarcar que l’objectiu principal ha de ser "millorar l’experiència de tothom".
La platja, l'únic lloc on es proporciona més informació sobre l'accessibilitat
Les dues professores fa temps que estan analitzant com els municipis de la Costa Daurada treballen aquest turisme blau per poder extreure els reptes i oportunitats que hi ha. Les localitats que estan més preparades són les que formen part del GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) i tenen l’etiqueta de Destinació Turística Intel·ligent, com és el cas de Cambrils.
Després d’analitzar l’oferta que hi ha i quins passos s’han fet per ser uns municipis més accessibles, les investigadores van apuntar que la platja és "l’única atracció turística per la qual es proporciona més informació sobre l’accessibilitat", incloent-hi aparcaments, hotels i allotjaments.
També han detectat que hi ha una mancança d’experiències inclusives per a persones grans i visitants amb discapacitat; que hi ha una estacionalitat molt limitada, i que hi ha mala comunicació de les ofertes.
Com van exposar Nel·lo i Font, les accions que s’haurien de tirar endavant són: apostar per més activitats inclusives a l’aigua; promoure esports aquàtics durant tot l’any; garantir l’accessibilitat en esdeveniments culturals, oci i esportius; millorar l’accessibilitat digital; adaptar les infraestructures del port i marines; fomentar les pràctiques en establiments; formar els professionals que es dediquen al turisme en aquesta matèria i, finalment, enfortir la col·laboració entre els agents implicats.
El proper acte del Campus Extens de la URV, des del Museu d'Història de Cambrils, serà dijous 20 de febrer a les 19.30 hores, amb la conferència "Del hard rock al heavy metal: l'impacte ambiental de la mineria al mar", a càrrec de Robert Benaiges-Fernández, microbiòleg, bioinformàtic i investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, centre associat a la Universitat Autònoma de Barcelona.