Art
«Buscar l'Agulla», un projecte multidisciplinari que busca recuperar la memòria vinculada a l'edifici del Pòsit
Les artistes cambrilenques Marina Carrión i Maria Borràs realitzaran un documental, un disc, una exposició i un taller, a partir del testimoni de persones grans i la recerca històrica
Aquest 2025 es compliran cent anys de la construcció de l'edifici del Pòsit i vint del seu polèmic enderrocament. Amb motiu d'aquesta efemèride, i també amb la més que probable finalització de les obres de l'hotel que ha d'ocupar aquest espai, les artistes cambrilenques Marina Carrión i Maria Borràs s'han embarcat en un projecte multidisciplinari anomenat “Buscar l'Agulla” mitjançant el qual recolliran la memòria històrica del municipi i, concretament, tota aquella vinculada a aquest edifici identitari pel barri marítim.
El format d'aquest projecte innovador engloba un total de quatre iniciatives artístiques: la creació d'una instal·lació immersiva, la gravació d'un documental, la gravació d'un disc i el desenvolupament d'una sèrie de tallers participatius. “Buscar l'Agulla respon a la perfecció a la voluntat de la regidoria de Cultura d'impulsar projectes que van més enllà d'una exposició concreta”, afirmava Jordi Barberà, titular de la cartera, durant la roda de premsa que es va celebrar a dalt de la barca cedida pel patró major de la Confraria, Siscu Gil. El regidor, que va qualificar el projecte “d'ambiciós”, també va reivindicar que la proposta arribi de la mà de dos artistes joves –Borràs té vint-i-quatre anys i Carrión vint-i-dos– i el fet que això pugui atreure un públic també més jove del que aconsegueixen les exposicions tradicionals.
Precisament, la joventut d'aquestes artistes ha impedit que elles coneguessin l'edifici del Pòsit en peu. La manca de fotografies i informació al respecte han dut Carrión i Borràs a fer un recull documental mitjançant visites a l'Arxiu Municipal que continuarà amb entrevistes a gent gran del barri del Port. “L'edifici del Pòsit ha estat poc fotografiat i és curiós perquè tothom te'n parla”, explica Maria Borràs, “no hi ha material documentat, però les històries hi són”.
Exposició, documental, disc i taller
A partir d'aquesta informació recollida, i amb una visió artística “oberta”, les responsables de Buscar l'Agulla s'han proposat acostar al públic general la memòria històrica d'aquest edifici i el barri. Ho faran mitjançant diferents iniciatives. La primera d'elles, una instal·lació immersiva que s'ubicarà a les tres plantes de la Torre del Port de Cambrils. A la primera planta, es projectarà un videoart amb fragments d'entrevistes a persones vinculades amb la pesca; a la segona planta, es podran veure fotografies antigues del barri de la platja i de la vida que es feia al voltant de l'edifici del Pòsit; i a la tercera planta, es farà una interpretació abstracta del tema tractat. Mentre l'exposició estigui activa es faran visites guiades en les quals s'explicarà la proposta artística.
La segona iniciativa consistirà en un documental d'uns 50 minuts que vol acostar el testimoni de persones vinculades al Pòsit per entendre la identitat col·lectiva i recordar “una ferida que perdura després de vint anys”, tal com explicaven les artistes. Serà dirigit per Marina Carrión, el disseny del so anirà a càrrec de Maria Borràs i la producció serà de Pablo Ruz.
La tercera iniciativa serà un disc amb una recopilació de melodies populars de Cambrils recollides per Maria Borràs mitjançant un conjunt d'entrevistes a avis i àvies de la platja. Aquest disc es presentarà en públic en un concert a la Cripta de l'Ermita, el 13 de juliol, i també en un seguit de concerts íntims a la darrera planta de la Torre del Port. Durant aquest concert també es farà referència a les anècdotes relacionades amb la música explicades pels mateixos informants.
La darrera iniciativa consistirà en un taller obert a tots els públics i edats on es treballaran, en grups de 10 o 15 persones, qüestions com la transformació urbana, la gentrificació o la privatització dels espais públics. Aquest diàleg entre el passat i el present de Cambrils es farà mitjançant un mapatge col·lectiu i les artistes es reserven la possibilitat de dur-lo a escoles.
L’Apunt
Campanya de micromecenatge
Tot i que Buscar l'Agulla compta amb el suport del Departament de Cultura de l'Ajuntament i el Museu d'Història de Cambrils, per millorar el finançament de totes aquestes iniciatives, Carrión i Borràs han engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. Qui vulgui donar suport –es pot fer en aquest enllaç– al projecte tindrà diferents avantatges com un accés anticipat al documental, aparèixer als crèdits del documental i el disc, rebre un cartell del documental signat i entrades per la presentació del disc. L'objectiu és arribar a recaptar 5.000 euros. El projecte Buscar l'Agulla també busca el patrocini d'empreses locals. Els interessants poden enviar un correu a buscarlagulla@gmail.com.