Conferència
Alexandre Seguí, químic: «Vint-i-set anys després del Protocol de Kyoto, encara cremem més combustibles fòssils que l'any anterior»
El científic analitza, en una xerrada al Centre Cultural, el futur de l'energia el seu impacte en el canvi climàtic
El químic inorgànic Alexandre Seguí va oferir, ahir al Centre Cultural, una conferència no apta per a negacionistes del canvi climàtic. En la xerrada, organitzada pel Centre Excursionista de Cambrils, Seguí –que actualment està jubilat després d'una trajectòria de més de trenta-cinc anys en departaments mediambientals de multinacionals químiques– va repassar les evidències que demostren el progrés imparable d'aquest fenomen i algunes de les possibles solucions que podrien ajudar a mitigar-lo.
Segons el científic, l'espècie humana ha topat amb el límit del sistema i ja no es pot continuar creixent, ni de manera sostinguda, ni de manera sostenible, com s'està fent ara. “Fa vint-i-set anys del Protocol de Kyoto, que va exposar la necessitat de disminuir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, i aquest any encara hem cremat més combustibles fòssils que l'any anterior”, lamentava Seguí. El model econòmic ha de tornar urgentment a l'equilibri per reduir tota una sèrie d'accions que provoquen conseqüències catastròfiques al planeta Terra, com per exemple, l'increment del nivell del mar –que podria ser de 15 metres d'aquí a un segle– o de les temperatures.
«Només haurem de cobrir de plaques el 0,5% de la superfície terrestre»
Tal com exposaven les dades que va repassar el biòleg, el principal problema al qual s'enfronta actualment la humanitat és reduir les emissions provocades per la generació d'energia i la generació d'aliments. Aquests dos sectors provoquen el 73% de les emissions de diòxid de carboni i el 20% de les emissions de metà. Seguí es mostra convençut de la necessitat imperiosa d'impulsar les energies renovables per mitigar aquest impacte i, sobretot, d'aprofitar l'energia solar: “si s'aconsegueixen plaques amb una rendibilitat del 25% només hauríem de cobrir de plaques el 0,5% de la superfície terrestre del planeta”.
Pel que fa a l'eliminació de tot el CO2 que ja hem emès a l'atmosfera, el científic creu que el futur passa per la fotosíntesi artificial. Es tracta d'un sistema que emuli el procés que fan les plantes per transformar el diòxid de carboni en energia. Si els humans aconseguissin la tecnologia necessària per replicar aquest procés estarien fent una doble funció: netejar l'atmosfera i generar energia. Aquesta tecnologia, però, encara no està gaire desenvolupada i encara s'hauria de perfeccionar per millorar la seva rendibilitat.