Informació general

Habitatge

«Mare, marxo del poble» o com fer front al problema de l'habitatge

El Casal Popular El Polvorí va acollir una xerrada per tractar la crisi de l'habitatge en el que era el darrer acte al local del carrer del País Basc abans del seu trasllat al barri de l'Eixample

Per Lluís Rovira i Barenys

Agnès Munté, Guillem Jové i Anna Recasens, ahir, a la xerrada del Polvorí
Agnès Munté, Guillem Jové i Anna Recasens, ahir, a la xerrada del Polvorí | Lluís Rovira i Barenys

La xerrada sobre la crisi de l'habitatge a Cambrils, sota el títol de "Mare, marxo del poble", ahir al vespre al Casal Popular El Polvorí, va ser el darrer acte que se celebra en aquesta seu del carrer del País Basc. després de gairebé cinc anys en aquest espai, el Polvorí es traslladarà properament a un local del barri de l'Eixample tal com es va anunciar a la presentació de l'acte. La xerrada d'ahir, a més s'inclou dins els actes del 10è aniversari del Polvorí.

La cambrilenca Anna Recasens, antropòloga urbana i sòcia del Polvorí, va encetar la xerrada fent un repàs històric de l'evolució de la construcció d'habitatges a Cambrils arran del que va anomenar la "cultura del totxo i el ciment" i el creixement experimentat en la construcció, durant molts anys, com a base de l'economia fins arribar a l'esclat de la bombolla immobiliària, l'any 2008 i els impagaments hipotecaris posteriors. Anna Recasens va assenyalar dues dinàmiques que han incidit força a Cambrils com ha estat la mercantilització de l'habitatge i la massificació del turisme, amb la proliferació de l'habitatge de segona residència en els barris més allunyats del centre de la població. Recasens també va assenyalar el problema de l'acumulació d'habitatges per part dels fons d'inversió i que, tot plegat, ha derivat en un augment dels preus i va dir que, actualment, a Cambrils hi ha 5.248 pisos buits, un 75% dels quals són d'empreses. El fet que Cambrils sigui població turística ha suposat, a més, que predomini el lloguer turístic i que sigui difícil trobar habitatges de lloguer per tot l'any. A més, Cambrils és la quarta població catalana amb més pisos turístics, uns 3.600, i només superada per Barcelona ( 9.490 habitatges d'ús turístic); Salou (6.751) i Roses (4.923). A això s'hi suma que Cambrils és el municipi amb el preu de compravenda d'habitatge més elevat de la demarcació tarragonina, amb un preu de 2.400 euros el m2, i la tercera població , també de la demarcació de Tarragona, amb el preu de lloguer promig més alt. Anna Recasens va concloure que "aquest és un dels motius que fa que molta gent hagi hagut de marxar a viure a altres poblacions i es va produint una substitució de la població i dels comerços".

Guillem Jové: "Volem que la gent s'organitzi i tingui un paper actiu en la lluita per defensar els seus drets"

Guillem Jové, del Sindicat d'Habitatge de Reus, va explicar l'origen de la lluita en defensa de l'habitatge en els moments en que es van posar en pràctica les tàctiques de desobediència per aturar els desnonaments, cap a l'any 2000 i l'ocupació d'oficines bancàries. Un punt d'inflexió va ser el naixement del Sindicat de Llogateres, l'any 2017 i la celebració del primer Congrès de l'Habitatge de Catalunya, "a partir d'aquí s'intensifiquen els sindicats de l'habitatge com són els de Reus i el de Tarragona". Guillem Jové va explicar que des del Sindicat d'Habitatge es posa en coneixement dels drets que tenen les persones respecte als lloguers dels habitatges, a part de donar-se suport mutu i constituir-se com a col·lectiu per tal de tenir més poder. També lluiten per posar fi a l'especulació, "volem que la gent s'organitzi i tingui un paper actiu en la lluita per defensar els seus drets".

Per la seva part, Agnes Munté, del Sindicat de l'Habitatge de Reus i veïna de Miami Platja va fer referència a l'activitat concreta que porta a terme el Sindicat de Reus, des de fer front als abusos fins a realitzar formacions per entendre els contractes de lloguer. Els representants del Sindicat d'Habitatge de Reus van destacar que el Sindicat és el moviment més anticapitalista que hi ha. Van explicar que també actuen territorialment i no només a Reus i Tarragona i van destacar la importància d'organitzar-se, "hi ha molta feina a fer, no solament és anar als desnonaments per aturar-los". Finalment es va obrir un debat amb el públic, en el que es van exposar casos concrets relacionats amb el lloguer. Els representants del Sindicat d'Habitatge de Reus van convidar la gent a assistir a les assembles quinzenals que es realitzen a Reus. al local de la Col·lectiva, a l'avinguda de Salou, 115, els dimecres a partir de les 18 h.

Comenta aquest article