Informació general

Les causes i conseqüències del canvi climàtic centren la conferència de Javier Sigró

Per Èlia Bellmunt

Un moment de la xerrada de Javier Sigró, el passat divendres al vespre

“El canvi climàtic” és el títol de la conferència que va oferir Javier Sigró, membre del grup de recerca sobre el canvi climàtic de la URV, el passat divendres dia 16 de novembre a la Biblioteca de Cambrils. Aquesta xerrada s’emmarcava dins els actes de celebració de la Setmana de la Ciència i va ser seguida per prop d’una quinzena de persones.

L’estudi del canvi

Javier Sigró és professor de la Unitat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Està especialitzat en l’estudi del canvi climàtic i va oferir una xerrada planera acompanyada de dades provinents de diverses fonts que recolzen les seves tesis.

Des d’un primer moment Sigró va deixar ben clar que “això del canvi climàtic ja fa temps que va començar, doncs al llarg de la vida de la terra hi ha hagut glaciacions i èpoques càlides”. El que va posar de relleu Sigró, però, és que en els darrers 150 anys aquests canvis s’han accelerat: “les oscil·lacions de temperatura sempre han fluctuat però darrerament observem una tendència sostinguda a l’alça que es va iniciar amb la Revolució Industrial i que des de llavors no ha parat de créixer. Mai abans s’havia donat una situació com l’actual”.

El factor humà

El grup de recerca en què treballa el conferenciant estudia diverses variables que influeixen en el canvi climàtic, com són les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera, el règim de pluges, les corrents oceàniques... No obstant, han observat que els models teòrics sobre els factors naturals s’ajusten molt més a la realitat quan s’hi introdueixen els factors antròpics.

Sigró apunta el creixement sostingut de la població i les demandes creixents que se’n deriven com a factors clau del canvi climàtic. “Si augmenta la població, hem d’alimentar més gent, més gent necessita beure aigua i més gent necessita energia. Actualment ja tenim una part de la població mundial amb dificultats d’accés a l’aigua però res fa pensar que aquesta situació millori en el futur”.

Actuar per prevenir

Al llarg de la seva exposició Sigró va mostrat diversos escenaris futuribles amb conseqüències més o menys greus en funció de l’evolució del canvi climàtic. Una vegada més Sigró va insistir en el fet que el canvi climàtic ja és una realitat “però depèn de les accions que es duguin a terme que això evolucioni cap a un o altre escenari”. Val a dir, però, que en molts casos les dades actuals superen el pitjor dels escenaris previstos pels estudiosos a principis de la dècada dels 90 del segle XX.

En acabar la seva intervenció, i ja en el torn obert de paraula del públic, Sigró va manifestar que hi ha tot de petites accions que poden contribuir a frenar el canvi climàtic i que aquestes s’han de dur a terme a nivell individual però també amb una implicació política real a nivell global.


Comenta aquest article