Societat

Jornada

«L'orgull» de l'Escola d'Hoteleria i Turisme en la jornada de retrobament amb 23 dels seus exalumnes més reconeguts

El centre va viure, ahir, una jornada molt especial amb aquesta trobada amb 23 exalumnes que actualment són reconeguts professionals del món de la gastronomia i el turisme

Per Berta Ruiz

Foto de grup dels exalumnes convidats, ahir, a la trobada
Foto de grup dels exalumnes convidats, ahir, a la trobada | Cedida (Joan Capdevila Vallve)

L'Escola d'Hoteleria i Turisme va celebrar, ahir, una trobada molt especial. S'hi van donar cita un total de 23 exalumnes del centre que actualment són reconeguts professionals dins del món de la gastronomia i del turisme. Un reconeixement a la trajectòria d'aquests exalumnes i també una oportunitat perquè els actuals alumnes del centre coneguessin la seva experiència motivadora dins d'aquest sector. Després de la recepció als convidats i la pertinent foto oficial de grup, els participants van siganr al llibre d'honor de l'escola. Posteriorment es va fer la presentació a càrrec del director de l'escola, Jorge Gómez. Tot seguit l'alumnat es va dividir en dos: el grup del sector gastronòmic es va quedar al restaurant Gran de l'Escola, mentre que l'alumnat de turisme va anar a l'Aula Magna, on van escoltar la ponència dels professionals d'aquest sector.

El director del centre va agrair la presència d'aquest grup d'exalumnes que, amb el temps, han assolit l'excel·lència professional i va recordar que tots ells, en el seu moment, "van arribar a la nostra escola per estudiar allò que els agradava. Aquí van fer amics, van tenir els seus primers xicots o novietes, van participar als banquets, a les jornades i a les activitats que organitzava l'escola; jugaven al futbolín o anaven a la platja quan el professor no venia; exactament igual que tots vosaltres. Ja han passat uns quants anys i, avui, ens acompanya una reconeguda representació de molts exalumnes que han estudiat en aquesta escola i que actualment són grans cuiners, directors d'hotels, d'agències, de patronats, que tenen restaurants i pastisseries pròpies i que han recorregut el món aprenent i aportant moltes coses i, dels quals, l'escola n'està molt orgullosa. Avui, tots vosaltres esteu a casa vostra".

El seu pas per l'Escola d'Hoteleria i Turisme

Tot seguit, el periodista gastronòmic Helder Moya va exercir de mestre de cerimònies i va donar pas a les diferents intervencions dels ponents d'una forma molt dinàmica i amena. En primer lloc, es va fer una ronda d'intervencions sobre què havia estat per a ells el seu pas per l'Escola d'Hoteleria i Turisme. Tots van coincidir a dir que havia estat una gran experiència i un salt importantíssim per arribar on són ara. Van demanar als alumnes que aprofitin totes les eines formatives de les quals disposen i aprenguin tot el que els ofereixen els professors i professionals dels quals es rodegen. Alguns d'ells van agrair que l'Escola d'Hoteleria i Turisme els donés l'oportunitat de formar-se tot i venir de famílies que no formaven part d'aquest món i, d'altres amb tradició culinària, també van valorar que el centre els entrenés per sortir a un món laboral molt competitiu.

D'entre els exalumnes del sector culinari hi van assistir Eduard Xatruch dels restaurants Disfrutar (amb 3 estrelles Michelin, 3 sols Repsol i reconegut com el millor del món 'The world's 50 best restaurants') i Compartir (2 Soles Repsol); Pep Moreno del restaurant Deliranto (1 Estrella Michelin i 1 Sol Repsol), Montse Abellà del restaurant VelascoAbellà (1 Estrella Michelin i 1 Sol Repsol), Oriol Ivern del restaurant Hisop (1 Estrella Michelin i 2 Soles Repsol), Vicent Guimerà de l'Antic Molí (1 Estrella Michelin, 1 Estrella Verda Michelin - Gastronomia Sostenible i 1 Sol Repsol); Sergi Palacín del restaurant Hiu (Recomanat per la Guia Michelin i Recomanat per la Guia Repsol); Neus Faiges del restaurant Cal Faiges (1 Solete Repsol); Xavier Ferraté del restaurant La Bresca (Recomanat per la Guia Michelin i Recomanat per la Guia Repsol); Gessamí Caramés del restaurant Meleta de Romer i copresentadora del programa ‘Cuines’ de TV3; Jaume Solé, xef executiu de PortAventura; Roger Margalef Disfrutar / Compartir Responsable begudes grup CXC i Ruben Catalan del restaurant Torre del Visco (1 sol Repsol i 1 estrella Verda Michelin). També hi haurà un grup d'exalumnes dins de l'àmbit del sector turístic.

Foto dels convidats en el sector de la gastronomia (foto: Berta Ruiz)

Eduard Xatruch: "El que has de tenir clar és fer el que més t'agrada i ser bo en allò, no ser un mediocre"

En aquest punt, els alumnes van anar formulant preguntes individualitzades per a cadascun dels ponents. A Eduard Xatruch li van preguntar si pensava que arribaria tant lluny. El xef vila-secà va explicar que "el que has de tenir clar és fer el que més t'agrada i ser bo en allò, no ser un mediocre. T'has de sentir satisfet del que fas cada dia; no pensar en reconeixements sino en ser un bon professional. Si no t'agrada allò què fas difícilment seràs bo en el teu ofici".

Vicent Guimerà: "La cuina és treball, treball i treball"

Vicent Guimerà de l'Antic Molí va explicar que a l'escola "t'ensenyen les bases de la cuina; saber fer una bona cuina catalana amb uns bons sofregits és la base per després anar més enllà. La nostra cuina és la nostra base. Aquí ens formen en cuina i serveis per ser excel·lents i tenir l'actitud adequada per sortir al mercat amb aquests valors. La cuina és treball, treball i treball". Preguntada sobre la conciliació professional entre el restaurant i el món de la televisió, Gessamí Caramés va explicar que, "la televisió complementa molt bé la feina que fem al restaurant; ho compaginem bé". Una de les seves companyes i amigues, Neus Faiges del restaurant Cal Faiges, va explicar que no és fàcil agafar les regnes d'un negoci familiar quan la teva família ja porta molts anys en el sector. "Tens una pressió molt gran per tot el que esperen de tu, però ho afrontem de la millor manera. Estem centrats en millorar les tècniques i innovant en temes d'organització... I anem fent menús degustació i de maridatge que és una de les coses que més m'apassionen".

Montse Abellà: "El pas per l'escola em va servir per ser qui sóc ara"

Un dels més joves, Sergi Palacín del restaurant HIU, va ser preguntat sobre què en pensava la família quan va dir que volia ser cuiner. Palacín va confessar que per a tots va ser un "xoc" –sobretot per als seus avis– perquè ve d'una família de metges, però tot i això, sempre ha tingut el recolzament familiar. També va fer broma amb que, "ara estan contents perquè tenen un lloc on 'jalar' gratis". Per la seva part, Montse Abellà va recordar que ella va dir que volia ser cuinera amb 10 anys i que la seva mare va creure que aquesta idea ja li marxaria del cap i va insistir als alumnes que els somnis s'han de buscar. La cambrilenca va tenir paraules d'agraïment per a tota la família de l'escola: "el pas per l'escola em va servir per ser qui sóc ara. Aquí ens vam fer grans i ens van ensenyar a treballar. Aprofiteu totes les matèries i compartir els vostres projectes amb les famílies. Com diem en castellà, "Vivimos por y para la gastronomia". És un estil de vida".

Un moment de la intervenció de la xef cambrilenca Montse Abellà (foto: Berta Ruiz)

Sobre el control de l'estrès i de la voràgine que suposa aquesta professió, Jaume Solé de PortAventura va explicar que, "has d'aprendre a controlar amb el dia a dia; aprendre a com comportar-te, aprendre dels errors, prendre perspectiva i decidir en fred". També hi va haver una ronda per parlar d'anècdotes divertides i records del seu pas per l'escola. La matinal es va cloure amb un àpat de germanor.

Imatge dels alumnes assistents a l'acte (Fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article