Serveis
S'aprova l'ampliació del conveni amb Secomsa per a la recollida de residus i neteja viària per dos anys més
El plenari municipal del passat divendres va aprovar l'addenda del conveni que segueix incloent el servei del porta a porta malgrat l'anunci de la seva retirada
El plenari municipal celebrat el passat divendres va aprovar l'addenda al conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Cambrils i Secomsa per als serveis de recollida de residus i de neteja viària. Ho va fer amb els vots favorables de l'equip de govern i de Junts, les abstencions de l'NMC i el PP i el vot en contra de VOX. D'aquesta manera, el contracte per aquests serveis, que finalitza aquest proper 31 de març, s'allargarà dos anys més.
La regidora d'Espai Públic i Sostenibilitat, Hélène Arcelin, va ser l'encarregada de defensar aquest proposta que prorroga el conveni amb Secomsa i que, segons va dir, recull una sèrie de modificacions i ampliació de serveis. Tal com va detallar Arcelin, "la proposta treballada per part de la comissió de seguiment formada per l'enginyera municipal de l'àrea d'Espai Públic i Sostenibilitat i el cap de Serveis de Secomsa té en compte l'increment de població que es duplica durant l'estiu; el cost elevat dels serveis extres sol·licitats per l’Ajuntament; la nova llei de residus que estableix uns objectius de recollida selectiva a assolir; l'increment de la recollida comercial i la taxa que permeti implantar sistemes de pagament per generació, que ha reflectir el cost real de la gestió de residus".
S'està elaborant un reglament sobre el funcionament del servei
La regidora també va explicar que s'està treballant en un reglament per al funcionament del servei per tal d'aclarir qüestions que no havien quedat resoltes com per exemple com s'implantarà la nova taxa de la gestió dels residus als pisos turístics, als pisos buits i a les segones residències o tambér per donar resposta a l'escletxa digital o per qüestions d'edat (gent gran). També s'està estudiant fer una petita modificació de l'ordenança fiscal per tal de no aplicar la part variable en aquest primer exercici, el pagament del qual s'hauria de fer l'any 2026.
L'ampliació del conveni recull millores i serveis addicionals
Arcelin va apuntar que l'import total del conveni és de 15,5 milions d'euros des d'abril de 2025 a març de 2027. L'addenda del conveni inclou la revisió de costos i serveis addicionals com: increment del personal disponible els diumenges per cobrir les necessitats de servei per esdeveniments i imprevistos; increment de les hores setmanals de serveis de neteja amb aigua; increment de les hores setmanals de repàs d’àrees de contenidors i buidada de papereres; ampliació o millora del servei de recollida de cartró comercial; millora del servei de recollida de residus en contenidors; increment de la freqüència de buidat dels contenidors dels Eixamples i del Port durant la temporada alta; increment de la recollida dels contenidors pels envasos i paper en festius setmana i els ponts; neteja dels voltants de les instal·lacions esportives i reforç addicional de serveis per la temporada alta (abril a setembre). Arcelin va dir que l'addenda també inclou el servei de porta a porta i els sistemes d'identificació dels contenidors –que ja estan en marxa–. En aquest punt, la regidora va apuntar que alguns d'aquests dispositius que han estat bandalitzats o robats s'estan reparant i que, properament, ja apareixerà Cambrils a l'App.
Isabel Segarra (VOX): "El final l'han hagut de retirar (el porta a porta), perquè sempre fan les coses malament i a mitges"
En el torn d'intervenció de l'oposició, la portaveu de VOX, Isabel Segarra, va apuntar que aquesta addenda del conveni amb Secomsa suposa un increment de 870.000 euros. A més es va referir a que es manté el servei de porta a porta –malgrat l'anunci de la seva retirada–, el qual té un cost d'uns 210.000 euros. "Al ple d'aprovació de les ordenances fiscals –el passat desembre– ja vam dir que la recaptació del servei del porta a porta prevista en uns 20.000 euros no arribaria ni de lluny al seu cost que és de 210.000 euros. Veuen com tenim raó quan diem que el porta a porta només és una justificació per pujar-nos els impostos? El final l'han hagut de retirar, perquè sempre fan les coses malament i a mitges. Ara porten una addenda per a la seva aprovació i pretenen que l'aprovem quan aquesta segueix incloent el servei de porta a porta. És difícil fer-ho pitjor". La seva formació va votar en contra.
David Chatelain (PP): "Secomsa aprofita aquesta renovació per incrementar els costos dels preus"
Molt crític també es va expressar el portaveu del PP, David Chatelain. "Amb aquesta addenda es perpetua la vigència d'un conveni que, quan es va aprovar, ja vam dir que no funcionaria i, malauradament, el temps ens ha donat la raó. Aquest conveni acaba a finals de març i, a aquestes alçades, seria una irresponsabilitat no aprovar-lo. Tot i això s'han de fer una pinzellada dels continguts d'aquesta addenda". El regidor popular va dir que, "Secomsa aprofita aquesta renovació per incrementar els costos dels preus; això significa una nova pujada de la taxa d'escombraries de l'any vinent que se suma a la derivada de la fracció variable que ja s'ha posat en marxa aquest 2025 però que s'aplicarà l'any 2026, perquè els ciutadans tenen tot aquest 2025 per complir" va explicar.
"Estem deixant el ciutadà en indefensió, perquè no pot complir. Estem parlant de la bretxa digital, l'escletxa d'edat, de com s'aplica als apartaments turístics, de com s'aplica als comerços..."
Respecte a aquesta ordenança, en vigor des de l'1 de gener de 2025, Chatelain va recordar que, "no s'han resolt els problemes" i ara es planteja l'elaboració d'un reglament que "ha de venir a resoldre tots aquests problemes. Tot plegant, quan la taxa ja s'està meritant al carrer. Tots els ciutadans ja estan subjectes a aquesta taxa els agradi o no. Estem deixant el ciutadà en indefensió, perquè no pot complir. Estem parlant de la bretxa digital, l'escletxa d'edat, de com s'aplica als apartaments turístics, de com s'aplica als comerços... No hi ha resposta i tampoc es veu que hi hagi una resposta a curt termini perquè els falta el reglament. S'ha de començar a actuar amb molta celeritat i resoldre els problemes. No pot ser que els ciutadans vagin a fer ús dels contenidors i els contenidors no funcionin en un percentatge important. És una situació kafkiana". Pel que fa al porta a porta, Chatelain va insistir que, "sempre hem defensat que el porta a porta no era la solució i el seu anunci de retirada tindrà trascendència perquè el servei s'inclou a l'addenda del conveni". Finalment, el portaveu del PP també es va referir als "seriosos problemes de gestió" que arrossega l'empresa Secomsa des de fa uns 3 anys.
Enric Daza (Junts): "Des de Junts hi hem estat en contra des del primer moment (porta a porta) i, per tant, ens alegrem"
El portaveu de Junts, Enric Daza, va mostrar el seu vot favorable a l'aprovació de l'addenda però va preguntar sobre l'anunci de la retirada del porta a porta, signada en un decret d'alcaldia. Sobre aquest servei, Daza va voler deixar clar que, "des de Junts hi hem estat en contra des del primer moment i, per tant, ens alegrem".
Oliver Klein (NMC): "Tot plegat s'ha fet ràpid i no s'ha fet bé, però si l'addenda es pot corregir amb l'objectiu de donar un millor servei als ciutadans, endavant"
Des de l'NMC, Oliver Klein va afirmar que, "per coherència ens abstenim" i va recordar que "el servei que ofereix Secomsa no ha estat a l'alçada de les exigències del municipi i suposa una de les preocupacions dels ciutadans". Klein va recordar que, "des de l'inici d'aquest mandat es tenien dos anys per preparar l'arribada d'aquesta addenda i des l'oposició ho hem anat dient que s'havien de mirar models alternatius... Això no s'ha fet i hem arribat a aquesta data límit. Hi ha moltes preguntes que s'hauran de respondre: pujada de la taxa que no es correspon al servei que s'està donant; entrada en vigor d'una ordenança que presenta molts dubtes en la seva aplicació; ara s'anuncia la retirada del porta a porta... Tot plegat s'ha fet ràpid i no s'ha fet bé, però si l'addenda es pot corregir amb l'objectiu de donar un millor servei als ciutadans, endavant".
Sobre tot plegat, la regidora d'Espai Públic i Sostenibilitat, Hélène Arcelin va reconèixer que no s'ha fet una bona comunicació tant pel que fa al porta a porta com en l'aplicació de la nova taxa de residus i va afegir que s'està treballant en aquest reglament i en una campanya informativa per tal d'aconseguir aquest increment de la recollida selectiva. "No sé quines alternatives plantegeu, però hem de reciclar més i millor. El porta a porta és una bona alternativa que funciona en altres llocs, però aquí no ha funcionat" va dir.
Alfredo Clúa assumeix la responsabilitat del govern i reconeix que el porta a porta "no ha anat bé"
En aquest punt, el portaveu de Junts, Enric Daza, va tornar a insistir en si la regidora estava al cas de la signatura del decret d'alcaldia per part de l'alcalde sobre la retirada del porta a porta. L'alcalde, Alfredo Clúa, va intervenir per dir que el decret sí estava signat i que el proper govern municipal haurà de decidir què es fa. Clúa va assumir la "responsabilitat del govern" i va manifestar que, "no ha anat bé".
Finalment, el portaveu de Cambrils en Comú, Jordi Barberà, va voler verbalitzar la postura del seu grup: "nosaltres som partidaris del porta a porta amb l'objectiu d'assolir un reciclatge més responsable, però, evidentment, hi hagut problemes de comunicació i la implantació no s'ha fet com s'havia de fer". Barberà també va lamentar que alguns grups, com VOX, es dediquin a "intoxicar".