Informació general

Hisenda

L'Ajuntament fa els deures econòmics en el primer any sense exempció de regles fiscals des de 2020

El regidor d'Hisenda, Aleix Rom, va presentar unes xifres molt positives, elogiades per l'oposició, amb l'única taca de la manca d'execució del pressupost en l'apartat d'inversions

Per Andreu Dalmau

Aleix Rom, regidor d'Hisenda, durant el ple del passat 28 de febrer
Aleix Rom, regidor d'Hisenda, durant el ple del passat 28 de febrer | Andreu Dalmau

L'Ajuntament de Cambrils ha fet els deures econòmics aquest any 2024, el primer sense exempció de les regles fiscals des del 2020. Així ho va confirmar el regidor d'Hisenda, Aleix Rom, en el ple ordinari del passat 28 de febrer en el qual es va congratular d'haver assolit aquests resultats: “als regidors d'Hisenda sempre ens pregunten si quadren els números de l'Ajuntament i avui podem dir que sí, perquè tots els paràmetres de solvència econòmica de l'Ajuntament han sortit positius”. L'oposició va felicitar Rom i l'equip de govern per les xifres positives, però també va donar un toc d'atenció pel baix estat d'execució en la partida d'inversions.

Aleix Rom va exposar, el passat divendres, les dades extretes tant de la liquidació del quart trimestre del 2024 com de la liquidació completa de tot el pressupost del 2024. En aquest darrer cas, ho feia sense haver informat prèviament a la resta de regidors en haver rebut les dades aquell mateix matí: “es donarà compte en comissió pròximament”.

Segons va explicar el regidor d'Hisenda, el pressupost inicial del 2024 era de 53,3 milions d'euros, una dada que s'ha incrementat posteriorment tant pel que fa a ingressos com pel que fa a despeses. Concretament, els ingressos de l'Ajuntament s'han incrementat fins a 4 milions i les despeses han estat 2 milions menys de les previstes. La reducció en la despesa s'explica, sobretot, per la manca d'execució del capítol sis, el destinat a les inversions. Amb aquestes dades, el regidor d'Esquerra Republicana va confirmar que s'han complert les regles fiscals i, per tant, no s'haurà d'entrar en un pla financer pels pròxims exercicis. “Permeteu-me expressar la meva satisfacció en aquest aspecte, malgrat un dels responsables del compliment d'aquestes regles és aquesta manca d'inversions que comentàvem”, va manifestar.

Després de la liquidació del pressupost del 2024, 3,5 milions d'euros del romanent de tresoreria s'incorporaran als departaments de la casa i es podran fer servir per fer front a pagaments que havien quedat pendents i també a projectes subjectes o afectats per subvencions pels quals no es pot endarrerir més la inversió. El romanent de tresoreria per l'any 2025 serà de 10 milions d'euros, una quantitat amb la qual el consistori podria eixugar tot el seu deute –que és, segons Rom, de 6,5 milions d'euros, una xifra “molt baixa comparada amb altres municipis”– si ho considerés oportú, i encara sobrarien diners.

David Chatelain (PP): «Quan una cosa s'ha fet bé s'ha de reconèixer»

L'únic regidor de l'oposició que va prendre la paraula per comentar aquestes dades va ser el portaveu del grup municipal del Partit Popular (PP), David Chatelain, exregidor d'Hisenda i, per tant, coneixedor de la matèria. “Quan una cosa s'ha fet bé s'ha de reconèixer”, va començar dient el popular, que va elogiar la bona feina d'Aleix Rom, “francament, veia complicat, amb els números a la mà, que es complissin les regles fiscals i, efectivament, s'ha aconseguit”. Chatelain va apuntar que la decisió d'amortitzar dos crèdits que tenia l'Ajuntament “és la correcta” i que va en la línia de les accions del mandat anterior.

Tanmateix, el regidor popular també va voler donar un toc d'atenció al govern –tot i que en aquest ple es va consumar la renúncia d'Alfredo Clúa– respecte a l'estat d'execució del pressupost. No gastar tota la despesa prevista, segons Chatelain, pot provocar una disminució del sostre de la despesa i el superàvit que es genera només es pot fer servir per inversions financerament sostenibles o eixugar el deute.

Comenta aquest article