Informació general

Una cambrilenca reclama un millor sistema de transport adaptat per a la seva filla

Per Berta Ruiz



Imatge d'arxiu de l'Ainhoa el passat mes d'abril, a les portes de casa seva
Aquest inici de curs escolar està sent força complicat per a la jove cambrilenca de 13 anys, Ainhoa Cervera, que es troba en una cadira de rodes, per l'infart de medul·la que va patir fa poc menys de dos anys.

Fa un temps, el passat mes d'abril, la seva mare –María José Godall– es va adreçar a Revista Cambrils Diari Digital per llançar una crida a l'administració davant els importants problemes de mobilitat i accessibilitat que se'ls hi presenten cada vegada que han de sortir al carrer, especialment per als desplaçaments de l'Ainhoa fins al seu institut, l'IES Cambrils, a gairebé dos quilòmetres del seu domicili.

Aleshores, María José Godall reclamava que l'autobús interurbà realitzés una parada més propera al seu domicili per tal d'evitar haver de recórrer a peu un tram força llarg i en males condicions, i una ampliació del seu horari de servei per portar a la jove fins a classe. Segons Godall, "he demanat moltes instàncies per a que ampliïn el recorregut i el posin més aprop de casa. A més si l'horari fos més assequible ella el podria utilitzar, no necessitaria a una altra persona i podria ser més independent".

Un nou entrebanc: la falta de servei de menjador escolar

Actualment, María José Godall i la seva filla s'han trobat amb un nou entrebanc, que està afectant els seus estudis i la seva quotidianitat. Segons ha explicat la seva mare a Revista Cambrils Diari Digital, fa pocs dies que va rebre una notificació de beca per a menjador per a la seva filla, però aquesta no és efectiva ja que els estudiants de l'IES Cambrils s'han de desplaçar fins a l'IES Escola d'Hoteleria per dinar, i l'Ajuntament no ha disposat cap servei de transport. Segons explica María José Godall, "no hi ha cap nen que utilitzi aquest menjador, perquè per enviar-los a l'Escola d'Hoteleria haurien de posar un transport, perquè està molt lluny i estan en horari escolar, i si els hi passa res... qui es fa responsable? Jo em pregunto, on van les beques concedides als nens sinó les poden utilitzar? Haurien de donar alguna solució o alguna explicació, que no ens van donar a principi de curs i segueixen sense dir-nos res". Sobre la impossibilitat de desplaçar-se fins a l'Escola d'Hoteleria, María José Godall va insistir en la possibilitat de que la seva filla pogués utilitzar el servei de menjador del CEIP Marinada, "perquè ho té al costat i és una excepció, 'entre cometes', però em van dir que no era possible". L'any passat, l'Ainhoa si podia utilitzar el servei de menjador del CEIP Marinada, però enguany, els estudiants de l'IES Cambrils no hi poden anar.

D'altra banda, es preveu que es pugui construir un menjador dins del mateix IES Cambrils, tot i que el procés pot allargar-se força, "ja que de moment no hi ha plans de fer res i no se sap quan començaran ni quan estarà fet", explica la mare d'Ainhoa.

Amb tots aquests impediments, María José Godall explica que la seva filla està perdent moltes classes, perquè a la tarda no pot assistir-hi. Sense servei de menjador i un limitat horari de transport, la jove no pot desplaçar-se fins a l'institut tota sola, ja que el servei d'assistència amb el què compta només l'acompanya al matí. La seva mare manifesta que "l'Ainhoa té 13 anys i ha d'anar a l'institut i estudiar tot el que pugui, però si per culpa de tots aquests problemes encara ha de faltar més, crec que li treuen els drets que ella té".

Comenta aquest article