Societat

El Centre Cívic Les Basses acull la projecció del documental «Sal oberta: dones i vela llatina»

Aquesta producció, dirigida per Montse Pijoan, té una durada de 67 minuts, compta amb la participació d’una vintena de dones i transcorre a Mallorca, Calafell i Cadaqués

Per Cristina Sierra

El documental es va projectar ahir al vespre al Centre Cívic Les Basses
El documental es va projectar ahir al vespre al Centre Cívic Les Basses | Cristina Sierra

El documental Sal oberta: dones i vela llatina va donar el tret de sortida, ahir al vespre, a les Jornades per a la Igualtat de Gènere de Cambrils. La directora d’aquesta producció, Montse Pijoan, va presentar aquest treball que vol reivindicar el paper de la dona en la vela llatina i el món de la mar.

La projecció es va fer al Centre Cívic Les Basses i va comptar amb la presència de la regidora en funcions de Salut Igualtat i Inclusió, Gemma Balanyà, i la presidenta de l’Arjau Vela Llatina, Lluïsa Gené. El documental ha tingut el suport de l'Institut Català d'Antropologia, la Generalitat de Catalunya i l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Sal oberta: dones i vela llatina té una durada de 67 minuts i transcorre a Mallorca, Calafell i Cadaqués. Compta amb la participació d’una vintena de dones que expliquen la seva vinculació amb la vela llatina i que, primer no es coneixien entre elles, però gràcies a la filmació del documental han creat un vincle.

Montse Pijoan, a l'esquerra, acompanyada de Gemma Balanyà i Lluïsa Gené (Foto: Cristina Sierra)

 

Es poden escoltar casos com el de la Marta, que des de ben petita té devoció per la vela llatina, una afició que compartia amb el seu pare. Junts gaudien de la Trobada de Vela Llatina de Cadaqués, però un dia el seu pare es va morir a bord i aquestes sortides van canviar, ja que estava cansada de dependre dels altres per poder sortir a navegar. Tot va canviar quan un amic de la família li va dir que el seu fill de 7 anys ho sabia fer tot i li va ensenyar a la Marta com fer-ho. “Se’m va obrir el món”, diu la protagonista, que arran d’aprendre a navegar i d’ensenyar a les seves cosines, germanes i mare han aconseguit creat un vincle molt sentimental. “La barca està tornant a ser un punt de reunió familiar. És una cosa propera i accessible i això és el que significa per a mi la navegació tradicional”, apunta.

Gràcies a aquest amor pel mar coneix a la Marianna al port de Sóller, amb qui comparteix converses mentre naveguen. També es poden escoltar els casos de la Margalida Mas, que va fer la volta a Mallorca l’any 1982 amb una embarcació de vela llatina.

L’acte d’ahir estava organitzat per l’Arjau Vela Llatina de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV.

Comenta aquest article